SHARE

Португалия е по-малка на площ от България, малко по-голяма откъм население. И е първата държава в света, която има излишък от възобновяема енергия. Точно така – произвежданата от страната енергия през март за пръв път задминава потреблението в страната, като се очаква това да се превърне в редовно явление.

„Постиженията от миналия месец са пример за това какво ще се случва често в близкото бъдеще. Очаква се, че до 2040 г. производството на възобновяема енергия ще гарантира на надеждна цена тоталната годишна консумация на електричество в Португалия“, се казва в доклад, цитиран от Ройтерс.

Тези данни са исторически в енергийния сектор на Португалия и доказват, че подобен тип енергия е надежден източник на захранване, който може съвсем спокойно да посрещне нуждите на една държава.
А във вторник правителството спря програма за субсидии на стойност 20 милиона евро, по-голямата част от които захранваха централи, работещи с изкопаеми горива, които стоят в режим на изчакване.

Най-голямата част от енергията идва от хидроелектричество, 55% от месечната консумация. На второ място е вятърната енергия с 42% дял. Португалия е един от пионерите за масово използване на вятърна енергия, като се възползва от дългото си атлантическо крайбрежие. Емисиите на въглероден диоксид са спаднали с 1.8 милиона тона, а освен това балансът на износа на страната се подобрява.

Цената на енергията е паднала на 39.75 евро за мегаватчас за една година, като миналата година нейната стойност е била 43.94.

Португалия няма нито една атомна електроцентрала. Не очаквайте България да вземе пример от нея.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.