SHARE

Тази седмица Румен Радев е дал интервю за френския вестник Le Monde, в което разяснява отношението си към Русия и Запада. В световните медии е отразена трагедията в Хитрино, а от EurActiv твърдят, че България оттегля кандидатурата си за временен член на Съвета за сигурност, като се позовават на свои източници. 

Следващият президент на България дава интервю за Le Monde, в което “потвърждава ориентацията на страната към ЕС и НАТО, но се противопоставя на санкциите срещу Русия”, пише френското издание.

“Вашият избор доведе до притеснения заради проруските ви позиции – отбелязва журналистът Ален Сал. – Какво ще се промени в отношенията на София с ЕС и НАТО?”

“Имаше опити да бъда дискредитиран по време на предизборната кампания – отговаря Радев. – С Илияна Йотова, която ще стане вицепрезидент, отстояваме ясни позиции: България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз. Исторически и културно България винаги е била европейска страна. Тя избра устойчив и дълготраен път на европейско развитие. Ние няма да се отклоним от него. За това не трябва да има никакво съмнение. Искаме и да се утвърдим като по-надежден партньор на НАТО [sic.]. Това обаче не означава, че България трябва да бъде враг на Русия, с която имаме важни икономически интереси.” Радев също така допълва, че “санкциите не са разрешение на проблема”.

В интервюто, публикувано на френски език, Румен Радев, дългогодишен натовски генерал, заявява, че България трябва да се утвърди като “партньор” на НАТО (на фр. partenaire), въпреки че страната ни не е партньор, а член на Северноатлантическия съюз. Според терминологията на НАТО партньори са страни извън съюза, с които алиансът си сътруднични – между тях са Украйна, Грузия и Русия.

Друго събитие, попаднало под погледна на международните медии, е трагедията в Хитрино. От Frankfurter Allgemeine Zeitung определят трагедията като “влаков ад” и пишат, че според официалните власти в България става въпрос за инцидент. “Селото бе събудено в ранната утрин от силен взрив. Тогава видях десетметровите пламъци”, заявява местен жител по радиото”, предава немският вестник. Новината присъства и в редица други международни издания.

България ще подкрепи Полша за място в Съвета за сигурност на ООН, предава EurActiv.

“България, кандидат за временен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г., оттегля кандидатурата си в полза на Полша, поддръжник на остра политика срещу Русия”, пише изданието, като се позовава на свои източници.

Според документи, с които се е сдобило изданието, на 15 ноември българският министър на външните работи Даниел Митов е внесъл предложение България да се оттегли от кандидатурата си за 2018-2019 г. и вместо това да кандидатства отново през 2038-2039 г.

Изданието предава, че през септември 2015 г. правителството е взело “оперативно решение” страната ни да се оттегли от Съвета за сигурност, в замяна на което Полша да подкрепи българския кандидат за генерален секретар на ООН.

От „Терминал 3“ не можем да потвърдим достоверността на тази информация, но както и EurActiv пишат в статията – Полша не е и не беше член на Съвета за сигурност по време на гласуването за нов генерален секретар през тази година, на което бе избран Антонио Гутереш. EurActiv също така пишат, че са видели чернова на съобщение до медиите, в което се оповестява оттеглянето на номинацията на България за членство в Съвета за сигурност, но не се посочва, че страната го прави в полза на полското правителство.

Дипломати са заявили на EurActiv, че истинската мотивация на Митов е, че след избора на Румен Радев за президент на страната отиващата си администрация на САЩ е помолила България да оттегли номинацията си в подкрепа на безспорния съюзник на САЩ – Полша.

EurActiv е сериозно издание, специализирано в европейските политически отношения, но преди е имало случаи, в които неговите източници са давали неистинна информация.

В друга статия на изданието пише, че “Китай оглежда ядрения проект на България”, като се споменава, че делегация от организацията на Китай за ядрено сътрудничество (CNNC) е била на посещение в София, за да се срещне с премиера в оставка Бойко Борисов, за да обсъдят замразения проект АЕЦ “Белене”.

“CNNC всъщност е втората китайска фирма, която проявява интерес към строежа на АЕЦ “Белене”. Преди това интерес към проекта бе официално проявен от CGN  и друга китайска компания – SNPTC, за които има сведение, че за изявили интерес и към строежа на седми реактор на АЕЦ “Козлодуй”.

Преди обаче CNNC да може да продължи с преговорите, българската Национална електрическа компания (НЕК) трябва да изплати на руския „Атомстройекспорт“  €620 милиона съобразно съдебното решение. Това ще позволи на НЕК да придобие собственост върху оборудването, изготвено за замразения ядрен проект”, пишат от изданието.

“Критиците на проекта „Белене“ заявяват, че няма голяма вероятност той е да печеливш, тъй като  страната вече произвежда повече електричество, отколкото ѝ е нужно, а регионът може да не се нуждае от това да закупува електричество от България.”

SHARE