SHARE

Каква беше целта на абсурдната кампания с фалшиви новини около “стратегията за децата”? Защо обществото трябваше да изслуша или изчете всички тези глупости за това как в Норвегия едва ли не ядат деца? Ситуацията е продължение на мръсната битка срещу Истанбулската конвенция (ИК).

Целта не е да се спре ИК или Стратегията за децата. Целта е да се насади чувството, че Европа ни налага абсурдни, неморални порядки, чужди и опасни за нас. Всяка следваща подобна кампания засилва усещането, че имаме ясно дефиниран враг и това е Европа. Рано или късно ще трябва да се отървем радикално от нея. Макар че BREXIT не е изначално руски проект, механизмът беше подобен.

Отне им десетилетия, но успяха.

Защо Норвегия?

1) Норвегия има строги социални закони, които дори без фалшиви новини могат да изглеждат крайно на много българи. Добрата пропаганда почива ако не на някаква истина, то на нещо, което може да остави съмнение, че е истина. В Норвегия могат да ти вземат детето, ако си свиня и го биеш. Това може лесно да се манипулира до “норвежците искат да ни вземат децата за резервни части”. В България можеш да държиш затворено детето си с години, да си доказано невменяем и пак няма да ти го вземат (случаят е от практиката на организации, които се занимават със защита на децата у нас). И така всичко е точно! Срещу лошите норвежци гордо се изправят добрите българи в защита на националните ценности.

2) Норвегия е далече. Много малко от нас са виждали жив норвежец, максимум Пешо от съседния вход да знае един на морето, дето е спал с финландка, дето май се е оказала рускиня от Литва. Този мит с педофилията не може да мине, ако твърдиш, че тя е едва ли не държавна политика в Италия. Защото Италия сме я виждали, може и само по филмите, но италианците са наши хора, Тото Котуньо и Роберто Баджо. В Испания пък живеят половината братовчеди и въпреки че много се бачка, испанците са “същите цигани кат нас”. По-лесно е да пробуташ голяма лъжа в отсъствието на проверима истина. И така – Норвегия звучи страшно!

3) Норвегия е малка, тяхното правителство и посолство няма ресурса да следи тази злостна кампания и да ѝ се противопостави. А и реално защо да им е важно какво някаква друга малка държава на другия край на Европа мисли за тях. Ние за норвежците сме безинтересни най-малкото, защото липсва кой знае каква търговия между двете страни.

Общо взето, като всяка по същество истинска хибридна операция всичко е идеално добре организирано. И не, не е нито параноично, нито несвързано това, че цялата постройка на тези кампании показва нейната крайна цел – България да бъде откъсната от НАТО и ЕС.

Може да отнеме години, но времето е относително понятие в контекста на спечелването на войната. А здравият разум губи поредната битка на този фронт. Безсмислените измислици трайно си пробиват път и се настаняват удобно в главата на маргинализирания до полуда средностатически българин, който търка талончета в търсене на своето лично спасение.

Междувременно нашего патриота и псевдоконсерваторъ печели голямата награда – да може да си бие жената и детето, както святаго православнаго Бога нарежда.

Защо всичко това обаче работи у нас? Защото властта е изключително слаба и се води от един уплашен, уморен човек без воля. Премиерът се оказва неспособен да прокара каквото и да е законодателство, ако проруската пропаганда е против него. И докато около Истанбулската конвеция руската агентура организира сериозна атака, включваща и основни политически сили, Стратегията за детето падна само благодарение на няколко фанатизирани групи във фейсбук. Пропагандчиците дори не намериха за нужно да създадат реалистични фалшиви новини и разпространяваната “антинорвежка” истерия остана в рамките на абсурдното и конспиративното.

Руската машина блокира Борисов без особено усилие. Защото вече е напълно наясно, че отпор няма да има.

Най-страшното предстои.

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.