SHARE

“Бедността е сексистка. Колкото по-бедно е обществото, толкова по-малко власт имат жените. Мъжете решават дали на жената ѝ е позволено да излиза, да говори с други жени, да получава доходи. Мъжете решават дали е допустимо да се удря жена. Мъжкото господство в най-бедните общества е умопомрачително”, пише Бил Гейтс в ежегодното отворено писмо на филантропската Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Фразата “Бедността е сексистка” за първи път я чува от Боно от U2, признава той.

“Трябва да погледнете ролята на жените и тогава ще осъзнаете, че тя може да бъде двигател на всяко нещо, което искате да бъде постигнато в света по отношение на световното здраве, глобалното развитие и социалните промени”, допълва Мелинда.

“Като ваксините противозачатъчните са едно от най-великите животоспасяващи иновации в историята.”

Мелинда и Бил Гейтс искат и да намалят щетите от наложената от Доналд Тръмп забрана за държавно финансиране на международни неправителствени организации, ако те се застъпват за правото на аборт или водят информационни кампании за абортите.

Политиката, която въведе Тръмп още в началото на управлението си, застрашава според създателя на Microsoft и съпругата му милиони жени и момичета по света, заявяват те в интервю за Guardian. За това семейството възнамерява да помогне с финансирането на тези организации, но действията на Тръмп “създават дупка, която дори фондация като нашата не може да запълни”, казват те.

Забраната за държавно финансиране засяга всякакъв тип организации, занимаващите се с всестранна дейност, ако дори те само се застъпват за правото на аборт или водят информационни кампании за абортите.

“Това включва програми като превенцията и лечението на СПИН, туберкулоза и малария и предоставянето на здравеопазване на жените и децата по света“, казва Мелинда Гейтс.

“САЩ е най-големият донор в тази сфера. Правителствената помощ не може да бъде заменена от филантропия”, допълва Бил Гейтс. “Когато правителството напусне подобна сфера, няма заместител, не може да има истинска алтернатива.”

Бил Гейтс се чува с Тръмп по телефона още през ноември миналата година, след като стана ясно, че той ще е следващият президент на САЩ. След това през декември двамата са се видели в Ню Йорк. Двамата, предава Гейтс пред Guardian, са говорили за борбата с детския паралич, като според Гейтс болестта може да бъде ликвидирана още тази година. Той също така е говорил с Тръмп за ваксините против СПИН и начините на защита срещу епидемии като ебола в Западна Африка. Всичко това са част от каузите на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

“Беше добра дискусия – спомня си Гейтс разговора му със следващия американски президент. – Останах доволен от факта, че се интересуваше от това да му разказвам за работата на фондацията.”

Но тогава семейството не е очаквало, че Тръмп ще спре финансирането на толкова много международни организации и това ще доведе до лошо здравеопазване, бедност и поставянето на жените в неравностойно положение в много краища на света.

Въпреки всичко семейство Гейтс остават оптимисти за бъдещето и не пропускат да отбележат факта, че за последните 20 години детската смъртност е намаляла на половина.  От 12,7 милиона през 1990 г. до 6,3 милиона през 2013 г.

Детският паралич скоро ще е история. До края на живота ни маларията ще изчезне. Никой няма да умира от СПИН, малко хора ще се заразяват с туберкулоза. Децата по всички краища на света ще имат храна. И смъртта на дете в развиващия се свят ще бъде точно толкова рядка, колкото смъртта на дете в богатия свят”, завършват двамата ежегодното си писмо от името на фондацията.

“Не можем да сложим дата на тези събития и не знаем в каква поредност ще се случат, но сме уверени в едно: бъдещето ще изненада песимистите.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.