SHARE

Маргарита Маринова е част от екипа на SpaceX, компанията на Илон Мъск, която преди дни извърши успешното изстрелване на най-мощната ракета, с която разполага човечеството. Пред Canada2067 тя разказва за това какъв е нейният път от София до Лос Анджелис, Калифорния, какво е чувството да имаш мечтаната работа… която да е колонизирането на Марс. 

Какво влияние има работата ти над живота на хората?

Мисля, че ефектът на работата е съчетание от това да подобряваш живота им и да ги вдъхновяваш. Като хора се нуждаем и от двете. Да стъпим на Марс би подобрило живота ни с развиването на способността ни да изстрелваме сателити около Земята по-ефективно от финансова гледна точка (например такива за предвиждане на засушаване или урагани), както и развиването на нови технологии (кога за последно използвахте GPS?). Този ефект вдъхновява поколения да мечтаят за това какъв би бил животът, когато светът се обедини в работа над труден и невероятен проблем.

Завърших и се специализирах: Възпитаник съм на гимназията Northern Secondary School в Торонто. Впоследствие продължих в университета Massachusetts Institute of Technology (MIT) в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ, където учих аерокосмическо инженерство, а впоследствие завърших магистратурата и доктората си по планетарни науки в California Institute of Technology (Caltech), Лос Анджелис, Калифорния, САЩ.

Опиши какво правиш на работа.

Едно от нещата, които ми носят огромно удоволствие, що се отнася до работата ми, е, че успявам да правя толкова много различни неща! В някои отношения си мисля, че това е характерно за много професии и не мислим често за него. В моята сфера ми се пада да мисля обстойно за колонизирането на Марс, за дизайна на ракетни системи заедно с моите колеги; обмислям различни процеси, уча се от това, което вече е постигнато, и общувам с много хора през това време. Този огромен спектър от занимания пасва добре на множеството ми интереси: от тестване на ракетни двигателни дюзи в Германия до изучаването на екстремни природни условия, например тези в Антарктика и повърхността на Марс, както и работа над ракети, които могат да се ползват множество пъти.

Винаги съм обичала да разглеждам множество проблеми от всички страни. Смятам, че ми дава доста перспектива над проблемите и ми позволява да допринасям към новаторски решения. Също така съм учила много математика и наука и практиката на терен ми позволява да знам откъде да започна с трудните проблеми, което в много отношения е най-сложната задача. Освен да черпя от предишния си опит, смятам, че е много важно да слушам внимателно всички около себе си и да чета публикувани проучвания. Това е начинът, по който се учи, но е и пътят към създаването на най-добрата система. Считам, че да слушаш, вместо да говориш, е най-важната съставка в успешната работа на екипа. А когато сглобяваш ракета, определено трябва да работиш в екип!

Какво те мотивира в кариерата ти?

Когато бях малка, винаги исках да гледам звездите. Но това не означаваше да наизустявам съзвездията, а да си представям какво би било да бъда там, да „докосна звездите“. Тази мечта бе подхранена от родителите ми, които ми разказаха как са срещнали Юрий Гагарин, първия мъж в Космоса. Бях очарована! И невероятното е, че останах вярна на тази страст, желанието да изследваш и да разбираш какво би било да живееш в различен и чужд свят. Този изследователски дух в мен бе онова, което ме доведе до изучаването на екстремни природни условия на Земята и създаването на ракети, които да ни транспортират до Марс. Знаейки, че допринасям за изследването и за това да научим нещо, което никога не сме знаели преди, е изключително удовлетворително за мен. По времето, когато се занимавах с повече научни изследвания, си спомням късните нощи на работа, когато си мислех: „Уау, току-що разбрах нещо, което вероятно никой друг на света не знае!“ Може да е било нещо ужасно малко, но смятам, че е изключително готино в този момент да имаш частица информация, която допринася за световното познание.

Опиши пътя си дотук.

Това, с което се занимавам днес, е изключително близко до нещата, за които мечтаех в гимназията: комбинация от наука и инженерство, която ще ни помогне да разгадаем Марс и да изпратим хора там. Когато бях в гимназията, си спомням, че ми казваха, че трябва да имам други опции по отношение на кариерата си, но аз бях много упорито решена какво искам да правя! Днес разбирам, че онова, което някои биха нарекли инат, всъщност беше целеустремеността, от която се нуждаех, за да продължа да преследвам целите си независимо от трудностите – и да успея! Смятам, че друг ключов елемент е фактът, че никога не пораснах – винаги продължавам да се питам защо и да искам да науча и да правя повече! Независимо дали става дума за смесване на цветове, за да се уверя, че наистина синьото и жълтото правят зелено; или за научни експерименти, или четене (и опити за разбиране) на доклади в университетската библиотека – никога не съм искала да приемам нещата като „просто такива“ и винаги съм искала да знам как работят. Това ме доведе до много експериментиране, четене, сътрудничества, летни научни стажове и конференции.

Със сигурност имаше много предизвикателства по пътя. Любимият ми вид бяха онези проблеми, които не можех да разреша, защото това означаваше, че накрая ще науча нещо много добро! Когато нещата, които са извън контрола ти, се изправят на пътя ти, считам, че е важно наистина да помислиш за есенцията на това, което искаш, и да мислиш креативно как да ти се получи – има толкова много пътища към целта! Но когато предизвикателството са хора, които се съмняват в теб и не те подкрепят, смятам, че е най-добре да откриеш хората, които ще те подкрепят и ще оценяват ентусиазма ти.

С какво обичаш да се занимаваш извън работа?

Когато не съм на работа, винаги се занимавам с нещо. Обичам да бъда навън – да катеря планини, къмпинг, кану-каяк, ролери! Обожавам и да чета, да прекарвам време с приятели, да танцувам салса, да летя с хеликоптер – обичам да бъда физически активна, а сега започвам да уча испански.

Какъв съвет или мотивация би дала на други, които търсят подобна реализация?

Преследвайте онова, което обожавате да правите – това е изключителна сила, която ще ви помогне да успеете! И правете онова, което искате, вместо винаги да слушате онези, които ви казват какъв е „най-добрият начин“ – има много най-добри начини. И определено решавайте много математически задачи – математиката ще ви накара да блестите във всяко едно поле – от инженерство, биология, до изкуството.

Родена съм и израснах във: Родена съм в София, България. Живях там до десетгодишна възраст, след което семейството ми се премести във Виена, Австрия, за година, а после в Торонто, Канада, където останахме в продължение на седем години, докато учех в прогимназията и гимназията.

Днес живея във: Лос Анджелис, Калифорния, САЩ.

Снимка: Canada2067 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.