Блиц-коментар: Широко затворени очи

Блиц-коментар: Широко затворени очи

SHARE

„Ние сме 7% до 10% заедно с ДБ, заедно с всичко, но направихме една схема през последните две години с президента, ала-бала..“

Всеки нов ден осмислям поредния скандал от записа на Националния съвет на ПП.

Като човек, който е наблюдавал пряко и анализирал в дълбочина социологията преди избори през целия ми съзнателен живот като журналист, нямаше как да не ми направи впечатление, че дори и най-надутите социологии даваха на ПП на първите избори, на които се явиха, не повече от 17% (на снимката е последното проучване на Алфа Рисърч преди изборите на 14 ноември, направено в периода 7-9 ноември). ПП финишира с изборен резултат от 25.67%.

  1. Никога в историята на клетата територия не е имало случай, в който социолозите, при това всички социолози, да правят такава фундаментална грешка от близо 10 пункта. СЛОЧАЙНОС? Не мисля!
  2. Това са изборите, на които ПП, ДБ и Румен Радев бяха все още в своя силно любовен период.

Признанието, че има ала-бала с президента за манипулацията на избори, за мен не е изненада.

Да видим моите топ 3 скандали в думите на политическите лидери, които България се надява да ги води и управлява:

На първо място това е пълната дехуманизация на онези, които се планира да попаднат под ударите на чистката на новата политическа върхушка. За тях се говори сякаш те не са хора, а някакви неодушевени предмети, от които трябва да се отървем. По стар болшевишки обичай “няма човек, няма проблем.”

На второ място безспорно е признанието, че ПП заедно с президента на републиката са манипулирали избори. Изборите са най-висшия инструмент на демокрацията.

На трето място е отношението на лидерите на ПП към държавния суверенитет. Посолството е очевидно в ролята на Министерството на истината по Оруел – върховен орган на политическо ръководство и санкция. Чудя се дали българските посланици в Париж, Лондон и Вашингтон получават списъци за одобрение с шефовете на службите във Франция, Великобритания и САЩ, защото сме партньори и така е редно?

Да знам, че И това ще мине през широкото гърло на това, което имаме като “прогресивно-демократична общност”. По същия начин, по който те преглътнаха лъжата за двойното гражданство, сама по себе си, невъзможно скандална. За първи път в историята имаме президент и министър в пряко нарушение на Конституцията. Немислимо! Да, ама не. Да, знам, че ГЕРБ са правели абсолютно същото. Да, знам. Продължавам да търся промяната. И онези хора, които няма да правят същото като предишните докато се прегръщат с тях, за да ме спасяват.

А всичко, които намирате горното за нормално и дори повод за гордост, ще имате още от същото до пълно замъгляване на всеки здрав разум от ротации.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.