SHARE

Терминал 3 продължава да издава седмичен бюлетин за най-важните теми, които  вълнуват медиите в Близкия изток, с убедеността, че това е  регионът, който тепърва ще ни поставя пред  проблеми, които  могат  да бъдат  разрешени именно там.
Бюлетин е изготвен от живеещият от 40 години в България преводач Джауад Хамдани.

ДАЕШ започва да се евакуира от Мосул

Организацията ДАЕШ започва да се евакуира от гр. Мосул, защото въоръжените сили на Ирак стартираха действия за превземането на града, след като полицията завърши плана „Троен обръч“, предава издавания в ОАЕ проправителствен вестник „Ал-Баян“. Това е с цел защита на язовира Хемрен, североизточно от Баакуба. На този фон армията започна ограничена операция да освободи голям регион от хватката на терористичната организация. Източник съобщава специално за вестника, че „организацията е преместила компютри и важни папки, съдържащи база данни за нейните бойни единици и планове за действие в гр. Ракка в Сирия.“ Източникът, пожелал анонимност, допълни, че „ДАЕШ е пренесла няколко от главните си офиси в тайни къщи в Мосул след убийството на най-изтъкнатите лидери, в резултат на бомбардировките на иракските ВВС и международната коалиция.

Междувременно ираккският премиер Хайдар Абади потвърди, че неговото правителство се стреми да предпази хората от Мосул по време на военните операции за освобождаването на града и отрече отново циркулиращите новини относно съществуването на чужди войници, биещи се срещу ДАЕШ на иракска територия, коментират вестникът.  Холандският премиер Марк Рот посочи, че неговата страна иска потвърждение за мирното завръщане на бежанците във Фалуджа и подсигуряването на основните им нужди. По време на съвместна пресконференция с Рот в Багдад, Абади заявява: „Последната кампания срещу ДАЕШ ще бъде по време на освобождението на Мосул и ние се нуждаем от международна помощ за Ирак във всички сфери, особено хуманитарната“. „Ние трябва да запазим населението на Мосул и да обърнем сериозно внимание на хуманитарното положение в града.“, завършва материалът.

Руско-турската среща на върха търси решение, което „задоволява всички“ в Сирия – арабските медии коментират руско-турското сближаване

Печатни и електронни арабски медии коментираха обявеното „руско-турско сближаване“ след срещата на руския президент Владимир Путин с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, които обещаха възстановяване на „силните“ икономическите отношения между двете страни. Някои автори казват, че Турция „ухажва“ Русия, а в същото време други коментират последствията от тази среща за арабския регион.Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган затвориха по пътя на помирението страницата със свалянето на руския бомбардировач над сирийските граници миналата есен и разговаряха за “политическата воля“ за надграждане на взаимоотношенията стъпка по стъпка до „ново равнище, включващо и военно сътрудничество“, коментира арабският вестник Ал-Хаят.

Двамата президенти отложиха обсъждането на сирийския въпрос на специално заседание с присъствието на министрите на външните работи и отбраната и директорите на службите за сигурност на двете държави. Това бе счетено за индикация за дълбочината на разговорите относно Сирия. Но и двамата държавни глави отправиха препратки към „съвместно желание за постигането на взаимно разбиране за решаване на кризата в Сирия“ и засилването на сътрудничеството си в тази страна, продължава вестникът.

Други арабски медии също коментират оживено срещата на двамата диктатори. Раджех Хури от ливанския в. „Ан-Нахар“, казва, че коментарите на Ердоган за намесата на Москва в Сирия „противоречат на всичко, което е казал в миналото преди свалянето на руския боен самолет над Сирия.“ и допълва: „Обръщенето на Турция към Русия, на фона на влошаването на отношенията си със своите западни съюзници, е морална печалба за Москва.“ От своя страна, Раби Баракат от ливанския вестник „Ас-Сафир“, коментира: „Не е тайна, че Турция в стратегическия си подход към Москва, представлява възлова връзка, позволяваща осигуряването на алтернатива за преминаването на газа към Европа. И е известно, че Русия в ума на Ердоган е „просторният двор“, до който може да се прибегне, когато Западният свят показа високомерие спрямо турците“.

Али Нун от ливанския в. „Ал-Мустакбал“: „Срещата от Санкт Петербург потвърждава един урок, който Асад не е проумял, както и целия политически елит. А този урок е, че връзките между държавите като цяло, и между Русия и Турция по-специално, се регулират от заплетени интереси във всяка възможна сфера и не може да бъдат разбити и изложени на рискове от стратегически или общ характер заради трета страна, особено ако тази трета страна е Асад или останките от неговата власт.“ Саудитският в. „Ал-Джазира“ описва срещата като: „Среща на върха между Путин и Ердоган, подчертаваща желанието за възстановяването на липсващата сърдечност“, а йорданският в. „Ал-Гадан“ също добавя щрихи: „След като Западът го изостави, Ердоган се обръща към Путин.“

Пътят към секретариата на ООН е блокиран!

Бившият португалски премиер Антонио Гутиереш е на първо място още веднъж в резултатите от неофициалния вот за избор на деветия генерален секретар на ООН. Гутиереш е върховният комисар на ООН по въпросите за бежанците от 10 г. насам. 11 членки от Съвета за сигурност са гласували за втори път в полза на Гутиереш, две „против“ и две са се въздържали. Гутиереш получи на първото тайно гласуване 12 гласа в своя полза, срещу 3 „въздържали се“. Това е доказателство, че продължава липсата на международен консенсус за който и да е от кандидатите, който ще следи Бан Ки-Мун, чийто мандат изтича през декември, след като 10 г. заемаше този пост, коментира  панарабският сайт „Илаф“.

15-те държави-членки на Съвета за сигурност гласуваха за всеки един от 12-те кандидати, за да се съберат общо 180 гласа. Няма разлика в гласовете на 5-те постоянни членки, имащи правото на вето, т.е. САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция. Те имат и последната дума в избирането на заместник на Бан Ки-Мун. Въпреки че гласуването е тайно, изненадващото всъщност е, че резултатите бяха разпространени толкова бързо.

Източници на ООН съобщават, че САЩ, изразили желанието си жена да поеме поста на Генералния секретар, подкрепят министъра на външните работи на Аржентина Сузана Малкора в процеса на тайното гласуване, докато Русия клони към избора на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е български дипломат, отбелязват от базираната в Лондон авторитетна арабска медиа.

Мария Ема Ниджа, посланикът на Колумбия в ООН, положи усилия, за да събере подкрепа, новият генерален секретар да бъде жена . Но изглежда, че няма надежда това да се случи на тази сесия. И не се знае дали Русия ще настоява Генералният секретар да бъде от Източна Европа, тъй като повечето от държавите в региона са членки на ЕС, коментира сайтът.

Липсата на консенсус за поста Генерален секретар на ООН и конфликтът на администрациите между държавите-членки, налагащи вето, отразява личните им интереси, вместо тези на международната организация. Докато текат решаващите гласувания, начинът за избирането на Генералния секретар ще зависи до голяма степен от това кой ще има власт и влияние в международната организация през следващите 5 години.

През последните няколко години, когато видяхме най-суровите условия в Близкия изток, особено в Сирия и Йемен, ООН демонстрира, че е неспособна да защити живота на цивилните граждани и да заеме твърда позиция относно сирийския режим, все още убиващ хора с международно забранени оръжия, да наложат законното правителство  в Йемен и да  принудят Иран, стоящ зад преврата, да вдигне ръка от Йемен, завършва своя коментар сайтът.

Мароканският център за човешките права предупреждава за използване на религиозни символи и участието на духовенството в парламентарните избори

Мароканският център за човешките права предупреждава за използването на религиозните символи и участието на духовенството в парламентарните избори, планирани да се проведат през първата седмица на октомври, предава най-четеният палестински вестник Ал-Кудс. Мароканският център за човешките права съобщава, че меморандумът на министъра на вакъфите и ислямските въпроси за имамите и религиозния елит, относно нуждата от неутралитет в идните избори, „не отговаря и не съвпада с приетото ниво на ограничаване на религията от изборите“. Центърът припомня, че „вече е натисната алармата по отношение на употребата на религията в изборите“. Меморандумът на мароканския министър на вакъфите и ислямските въпроси гласи, че „целият религиозен елит трябва да избягва всичко, което може да се тълкува, пряко или косвено, като  подкрепа „за“ или „против“ всеки кандидат, политически орган или синдикат.“ Меморандумът призовава целия религиозен елит, имамите и проповедниците, ако искат да участват в предизборна кампания в полза или против някои кандидати, да предоставят молба за освобождаване от длъжността си, поне един месец преди изборите. След установяването на фактите, всяко нарушение на тези инструкции може да доведе до уволнение на извършителите, добавяпалестинският  ежедневник.

Според вестника Центърът пояснява: „Наблюдаваме с тревога силната решителност и постоянство на партиите и ислямските политически организации в използването на религията по време на изборите.“ Ще бъде изготвено съобщение до целия политически елит за „начините и механизмите за справяне с използването на религията в изборите на 7 октомври и за създаването на движение за прекратяване на „изборния терор.“ В декларацията се казва, че центърът ще призове партиите в Мароко да проведат национална среща преди старта на изборите, за да подпишат документ за неизползване на религията по време на изборите, завършва редакционният материал.

Снимка: Иракски войници от сунитски произход държат  пленено знаме на ДАЕШ в селище близо до Мосул/Ройтерс

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.