SHARE

Тази седмица България присъства в международната преса главно с имигрантската вълна, отношението към мюсюлманите и проекта за изграждане на интерконектор между България и Гърция.

„Защо България вдига шум около никаба?“ е една от международните статии на Би Би Си.

„Белгия, Франция и Латвия вече постъпиха така, но българският пример идва от малкия, южен град Пазарджик, който скоро наложи „забрана на бурките“, както местната медия го нарича. „Бурка, която покрива очите, никога не е виждана в България.“ започва статията на Би Би Си

„Воалът, покриващ лицето, никога не е бил проблем в България докато членовете на партия ВМРО (част от Патриотичния фронт) не започнаха да призовават за забрана в края на март. Оттогава насетне, [забраната] получи подкрепа и от управляващото мнозинство и от опозицията в ляво.“, предава британската медия.

Освен забраната на никаб, другата свързана с нея тема, която се дискутира в светновните медии е имигранстската криза. „България блокира 100 мигранта на гръцката граница докато трафиканти пробват нови пътища към Европа“  е новина на Japan Times, подобна можем да открием и в сайта Politico.

„За първи път България блокира около сто мигранти от влизане през южната граница с Гърция. По този начин е изпратено „силно послание“ към трафикантите на хора, каза [зам.-министър председателят Румяна Бъчварова] в неделя“, предава Japan Times

Мигрантите са плащали по 200 евро на човек и им е било обещано от трафикантите, че ги водят в Македония. В статията се казва, че премиерът Борисов смята, че гръцките власти не си вършат работата и ако трябва България ще изгради ограда и с Гърция, освен с Турция.

Вчера – 2 юни – излезе и документален филм на Би Би Си за новия път на мигрантите към Европа, в който централно място заема България. Във филма се споменава, че българските власти затягат допълнително контрола над границата с Турция и че споразумението на ЕС с Анкара е ключово за стабилността в региона.

Българският премиер е „златното момче“ на Брюксел започва една от статиите на Deutsche Welle

„Бойко действа като, че е ваша дружка. Това е идентичността, върху която е изградена философията на неговото правителство. Звучи приятно и всъщност е, въпреки че също така води до политически възглед, който не е напълно безпроблемен. Цялата идея е, че силните хора казват кое как е; те казват на слабите какво да правят и слабите се подчиняват.

На международно равнище, Борисов знае къде да намери силните – в Брюксел, в Берлин (Борисов има снимка на Меркел на бюрото си), във Вашингтон и във Ватикана. В неговите разговори с британския премиер Дейвид Камерън, Борисов гордо му заяви „Три папи са ме галили по главата!“ (sic.), председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер също придоби лоша слава с това, че целуна Борисов по челото.“ започва статията в немската медия от Александър Андреев, в която автора представя своя поглед за отношенията между Борисов и Брюксел и причините, поради които България подкрепя бежанските квоти.

„България иска от ЕС „план Б“ ако Турция провали сделката за бежанците“ е заглавието на статия на EurActiv. В нея се обяснява, че Даниел Митов е първият външен министър на ЕС, който признава, че в Брюксел се разработва резервен план ако Турция не изпълни поетия ангажимент.

„Съгласно плана“, обяснява изданието, „търсещите убежище ще бъдат задържани на гръцките острови, а на тези, на които е отказано убежище ще бъдат депортирани обратно в родината им. Шестте милиарда евро, които бяха обещани на Турция ще бъдат прехвърлени към Атина.“

В британския вестник Guardian тази седмица излязоха две статии от български автори – едната е „Все още с окови от миналото, България бавно се променя“ на Теодора Димова, в която авторката защитава тезата, че лека по-лека страната ни изгражда пътища с останалата част на Европа – буквално и преносно.

Другата е на Иван Кръстев за това, че „Британия печели от теча на мозъци от Източна Европа“, в която той заявява, че България се нуждае от най-умните и талантливи, които я напускат.

Друга тема, с която България влиза в световните медии, са разговорите за газопреносна система между Русия и Гърция. „Гръцките и руски държавници обсъдиха и новия газопровод, който ще свърже българската и гръцка газопреносна мрежа – дългоочакван проект, който е планиран от Депа, Едисън и Българския енергиен холдинг“, се казва в една от статиите на Financial Times, озаглавена – Путин предупреждава, че вдига мерника на Румъния и Полша.

Британското издание предава, че Путин е публикувал статия в гръцкия вестник „Катимерини“, в който казва, че руският бизнес ще закупи част от гръцките железопътни и брегови компании, за да подобри гръцката инфраструктура.

Преговорите за доставките на газ попадат и на вниманието на агенция „Ройтерс“ – „България и Гърция формират специален отряд за изграждането на терминал за втечнен газ“. Другите теми, които е отразила агенцията са, че „Китайски инвеститори хвърлят око на летище и водеща мина в България“ , „България е в готовност да реагира, ако банковите стрес-тестове разкрият проблеми“, БНБ се съгласява на продажбата на TBI Bank, Първа инвестиционна банка си покрива дълга от 1,2 млрд лв. държавни помощи  и България се цели в 20% увеличение на чуждестранните инвестиции до 2,1 млрд. долара.

В сайта, който отразява новини от региона – Balkan Inside се споменава, че българските депутати са отхвърлили предложението на опозицията да бъдат прекратени санкциите към Русия и е отразена новината за задържането на Ценко Чоков като кмета на с. Галиче, който е показан в своя най-пълен блясък в подобаваща снимка. 

От Huffington post са публикували прекрасни клипове от Велико Търново, откъдето техен репортер прави репортаж за историята на древния град.

И на последно място, от Daily Mail са намерили дърво в България, което приличало на човек (или ент от „Властелина на пръстените).

 

SHARE