SHARE

Проф. Николай Денков напусна поста заместник-министър на образованието и науката. Той е подал оставка поради „съществени различия с приоритетите и стила на работа“ на министър Меглена Кунева и част от екипа й, съобщи правителствената пресслужба. Премиерът Бойко Борисов е приел депозираната оставка и е освободил проф. Денков от поста. Негов ресор беше висшето образование, а също и оперативната програма на ЕС “Наука и образование за интелигентен растеж”, която е на стойност 1.3 млрд. лв. Проф. Денков подаде осттавка в деня, в който бе обявен новият заместник-министър на образованието Красимир Киряков (на снимката), който наследи освободения от премиера в края на март проф. Костадин Костадинов.

Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка под обществен натиск. Вчера неговото име излезе в “Документите Панама” във връзка с офшорка на Британските Вирджински острови като той не е декларирал участие в нея при встъпването си като депутат през 2009-та, а 8 месеца по-късно продава 50% от дяловете си за един долар на съпругата си. При обявяването на разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти Ганлугсон обяви, че няма да подава оставка. Ескалиращото напрежение, което извади близо 10 000 човека на улицата от 330-хилядното население на Исландия го накара да преспи и да размисли.

В същото време руската прокуратура обяви, че ще започне разследване за руските граждани, които са замесени в Панамската афера. Не става ясно как това ще засегне президентът Путин, който лъсна в схема за 2 млрд. долара.

Докато в света дискусията “дали криенето на данъци е всъщност крадене на данъци”, в България офшорният флирт придоби очертанията на перверзия във формулировката на министъра на икономиката Божидар Лукарски по повод собствеността на Булгартабак: “Всъщност собственикът на Булгартабак се знае, нека бъдем съвсем точни. Не се знае… офшорна е зоната… кой е собственикът на собственика. Това е нещо, което не касае приватизационния договор и поради една или друга причина не е заложено там.” – каза той сутринта по БНТ. Стана ясно още, че държавата може да се намеси и да национализира „София БТ„. Изказване в тази посока направи и преди седмица премиерът Борисов, отново пред БНТ като заяви, че ако трябва държавата да се намеси, тя ще се намеси. Така подредени нещата неделикатно ни подсказват, че очевидно „мачът е свирен“ и това е решено. Свиквайте. Утре парламентарната икономическа комисия ще изслуша доклада на Агенцията за приватизация за проверката по спазване на приватизационния договор на „Булгартабак“, а в същото време синдикатите организират протест пред НС заради спирането на „София БТ“ и освобождаването на стотици служители, съобщава „Дневник“.

На фона на всичко казано по-горе и в допълнение на факта, че не са обявени български политици в разкритията на #PanamaPapers не се учудваме, че официално около две трети от държавните институции не спазват законовите задължения и не публикуват декларациите за конфликт на интереси. Това показва годишния доклад на Програма „Достъп до обществена информация“, който беше представен днес.

За пореден път в своята история КЗК откровено заема страна при разглеждане на спорове и се произнася на ръба и дори отвъд провамощията си. По информация на „Капитал“  регулаторът блокира опит на Цветан Василев да продаде оръжейния завод „Дунарит“.

И накрая, но не на последно място научаваме, че европейската заповед за арест може да не се изпълнява по отношение на България. Това постановява Съдът на Европейския съюз, научаваме от „Правен свят“. Европейската практика отдавна е категорична, че ако условията в затворите са нечовешки в държава, която иска задържане и екстрадиция, изпълнението на европейската заповед за арест може да се отложи, а процедурата може да бъде и прекратена.

 

сн. БУЛФОТО

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.