Вечерен бюлетин – 13 март 2018 г.

SHARE

Днес пред Конгреса на САЩ бяха поставени 7000 чифта обувки – символ на всички загинали деца от масови престрелки с оръжие от 2012 г. насам.

Американският Конгрес продължава да отказва да приеме сериозни ограничения над закупуването на оръжия, като вчера президентът Тръмп също отстъпи от първоначалните си закани да даде право на органите на реда да отнемат оръжията на подозрителни лица без съдебна заповед.

Днес също така в САЩ бе уволнен държавният секретар Рекс Тилърсън, както и един от неговите заместници. Тръмп обяви, че на негово място ще номинира директора на ЦРУ Майк Помпео.

Тилърсън не спомена Тръмп  в благодарствените си слова. Предупреди Русия, че ако продължава с настоящата си политика, рискува допълнителна „изолация“, която никой не желае.

Тилърсън ще прехвърли отговорностите на заместника си тази нощ. Ще напусне официално администрацията в края на месеца.

С неговото напускане и уволнението на другия му заместник 8 от 9-те най-висши поста в Държавния департамент остават вакантни. 

Прехвърляйки се към България.

ЧЕЗ не желае държавата да влиза в сделката на Върбакова. Чешката компания не е заинтересована от участие на българската държава в сделката с „Инерком“, преди да има решение по заведеното от нея арбитражно дело срещу България. Председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш заяви това и допълни, че раздорът между българското правителство и ЧЕЗ няма как да помогне за намиране на решение. Подробности от Mediapool. 

„Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят“. Това заяви Румен Радев в първия си коментар, идващ седмици след като руският патриарх се караше на президента навръх 140-годишнина от националния празник на България.

Въпреки това Радев изрази критики към патриарха с думите „Убеден съм, че Москва ще осмисли случая“ и че Кирил Московски си е тръгнал като „политик“. Но прибърза към тези думи да подчертае, че ще продължава да „възражда“ отношенията ни с Русия (те явно имат нужда от възраждане).

Изборът на нов председател на градския съд се провали

Съдийската колегия на ВСС не успя да избере във вторник титулярен председател на Софийския градски съд, тъй като никой от двамата кандидати не събра минимално необходимите 8 гласа.

Фаворитът на съдиите от СГС Евгени Георгиев получи подкрепата на петима членове на колегията, докато бившият председател на съда Светлин Михайлов събра само два гласа. „Против“ двамата кандидати гласуваха седмина съдебни кадровици и така ВСС ще бъде принуден да обяви нова процедура за ключовия избор начело на най-големия окръжен съд в страната. Още по темата. 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши във в ранг „съдия във ВКС и ВАС“ бившия член на съвета Димитър Узунов, добил популярност в скандалните записи от „Яневагейт“ като „човека на Бойко“.

Както е известно, той не се възползва от кариерните бонуси, прокарани от ГЕРБ с последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), и след края на мандата му като съдебен кадровик се върна на работа в Районния съд в Сандански.

Именно като редови съдия там той поиска да придобие трети ранг, което бе гласувано от съдийската колегия без никакви дебати, тъй като срещу Узунов няма дисциплинарни производства, наложени наказания или висящи дела.

В декларация журналистите от БНТ обвиниха Сидеров в опит да кадрува в телевизията

„Програмното и продуцентско ръководство на БНТ1 стои зад предаването „Вяра и общество“ и екипа, който го създава“, се казва още в декларацията, подписана от председателите на дружествата на СБЖ в БНТ и продуцентския съвет на новините на националната телевизия. „Дневник“ с подробности. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.