SHARE

Как 87 танка стават 3600? За проводниците на руска пропаганда това става доста лесно, особено ако иска да се насади чувство на страх и агресия от страна на НАТО.

Случаят е от последните дни и от европейската служба за борба с дезинформацията го определят като “почти съвършения пример за това как се разпространява дезинформация”. Всичко започва от малък уебсайт в Донецк, където действа силно проруско движение за отделяне от Украйна.

В този пропаганден сайт се твърди, че НАТО се готви за война с Русия, тъй като е разположил 3600 танка в Европа. Тази “новина” се разпространява от “обичайните заподозрени”, както ги определят от европейската служба – РИА „Новости“, конспиратолога Дейвид Айк, Global Research и т.н., но тя достига и до възприемани за сериозни издания като британския в. Independent (чийто собственик е руският олигарх Александър Лебедев), които, макар и да не използват същата реторика, цитират същите числа.

w03_1Какви са фактите? 

При дезинформацията често част от информацията е вярна, друга изопачена, а трета пълна измислица.

Така в случая наистина от началото на годината сили на алианса биват разполагани в Полша, Литва, Латвия и Естония като част от приетото решение на държавите – членки на НАТО, за засилване на отбраната на страните в Източна Европа от миналата година.

Причината за това не е, че НАТО иска да води война срещу Русия, а че иска да защити държавите от руската агресия, която видяхме при анексирането на Крим през 2014 г. 

И най-откровената лъжа са бройката танкове. Те не са 3600, а само 87

При това фалшивата цифра е в границите на абсурда. Най-голямата армия на алианса – тази на САЩ, има общо 8848 танка. С други думи, според руската пропаганда в Европа са били разположени цели 40% от танковия капацитет на САЩ.

Тази история е толкова добър пример за хибридната война между Русия и Запада, защото показва как Кремъл е изградил мрежа от “независими” сайтове, които прокарат манипулации, като използват истински събития и ги украсяват с уж потвърдена от другаде информация.

Колаж на корица: Economist

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.