SHARE

Подреждането на върха на ЕС и постигането на необходимия баланс в името на бъдещето на една променена Европа – такава, за каквато заявиха, че ще работят по време на предизборната кампания водещите европейски лидери, се превърна в своеобразна надпревара по прогнози за анализатори, наблюдатели, журналисти и други експерти. Измежду всичко, което се изписа и изговори, една тема остана сякаш незабелязана. И тя е, че „големите 5“ позиции – председател на ЕК, председател на ЕП, президент на ЕЦБ, председател на Европейския съвет и върховен комисар по външната политика и сигурност на ЕС, до края на годината ще станат 6. Все още тече процедурата по избор на главен прокурор на ЕС. Позицията, за която основен кандидат продължава да бъде Лаура Кьовеши.

На Европа ѝ се размина Станишев. Тази на пръв поглед блага вест обаче има дори по-благоприятни последици.

След като в разпределението на високите постове така и не попадна нито един източноевропеец, то това значително покачи шансовете на Лаура Кьовеши да стане европейски главен прокурор.

Кьовеши, освен всичко останало, покрива и другите важни критерии – тя е жена от Източна Европа.

И така всеки ще бъде поставен на мястото му – бъдещето на Европа ще се чертае от тези, на които наистина им пука за нея, както Макрон дефинира ситуацията при поредния топик от преговори, отричайки процедурата на „водещите кандидати“.

За европeйско възраждане

Това очевидно са преставителите на Стара Европа и с водещата роля на Германия и Франция.

Да поправим Европа сега

Символично страните зад желязната завеса все повече изглежда като да са си останали зад нея. Те се оказаха изключени и от всички важни комисии, които вече са сформирани в навия ЕП. И, да, Източна Европа ще получи точно този пост, който заслужава – обвързан с борбата с корупцията и налагане на върховенството на закона – проблемите, които най-пълно я дефинират днес.

За позицията европейски главен прокурор на финалната права останаха да се борят тя и французинът Жан-Франсоа Бонер. Париж обаче вече получи един висок пост в лицето на Кристин Лагард като шеф на Европейската централна банка. Основният партньор на Макрон в новосформираната либерална група в Европарламента „Обнови Европа“ – Ги Верхофстад, превърна каузата за избора на Кьовеши за европейски главен прокурор в своя основна предизборна заявка. „Борбата за Европа е битка за душата на Европа“, заяви той и добави:

„ЕС някога е бил считан за бастион на надеждата за хората, живеещи под тирания, деспотизъм и клептокрация. Време е да възстановим тази мантия. Смелата и високоефективна кариера в борбата с корупцията в Румъния показа, че един човек, упълномощен от закона, може да постигне това. ЕС трябва да приеме нея и всичко, за което тя се бори. Борбата срещу корупцията в Румъния и на други места е битка за душата на Европа.“

Борбата срещу корупцията е битка за душата на Европа

Не е за пропускане и фактът, че основната опозиция срещу Кьовеши идва от румънското социалистическо правителство, което има дълга история с румънския прокурор.

През октомври 2006 г. по предложение на правосъдния министър Моника Маковей Лаура Кьовеши е избрана за главен прокурор на Румъния – двоен прецедент – Кьовеши е най-младият главен прокурор (по онова време тя е само на 33 г.) и първата жена, главен прокурор в историята на Румъния. През пролетта на 2013 г., няколко месеца след успешното приключване на втория ѝ мандат като главен прокурор, бившият премиер и тогавашен правосъден министър, социалдемократът Виктор Понта, предлага Лаура Кьовеши за шеф-прокурор на Националната дирекция “Антикорупция”, а кандидатурата ѝ е утвърдена от президента Траян Бъсеску.

Лидери на новото време: Лаура Кьовеши

Скоро самите номинирали я Понте и братът на Бъсеску са сред разследваните за корупция от НДА.

По време на мандата ѝ от НДА са повдигнати обвинения на над хиляда души на публични длъжности, сред които двама бивши премиери, 14 бивши министри, 40 депутати (включително един евродепутат), четирима сенатори, 237 кметове, като в над 90% от случаите са постигнати осъдителни присъди. В държавния бюджет реално са върнати около три милиарда евро.

В края на 2016 г. социалдемократите се връщат на власт и започват масирана кампания за отстраняването на Кьовеши и ревизиране на законодателството и правомощията на НДА, за да спасят от затвор корумпираните политици и най-вече техния лидер Ливиу Драгня – вече също окончателно осъден от антикорупционната агенция.

Списъкът от врагове, който Кьовеши си е създала, е внушителен. Ако тя оглави Европейската прокуратура, може единствено да очакваме той да набъбне.

Говори много за промените в Европа фактът, че днес на източноевропейския кандидат се гледа като на истинския борец срещу корупцията, а на френския като защитник на статуквото – промяна, станала възможна именно заради герои като Кьовеши.

Така или иначе, дори и този пост да бъде зает от французина Бонер, който засега води в надпреварата, едно остава безспорно – Източна Европа получи шамар. Номерът на псевдореформите, които й гарантираха досега паразитирането на гърба на либерализма, който е самото сърце на ЕС, приключи. Сега носталгично консервативно настроената по съветската ера политическа част на континента трябва да си спомни думите на френския президент от април 2018 г.:

“В Европа ще вървим напред с тези, които искат да вървят напред. Няма да приемем компромис с ценностите си за тези, които искат да останат в периферията на историята.”

Всичко случило се през последните дни е доказателство за решимостта на новите европейски лидери да направят точно това. Готови ли са вишеградци?

На снимката топ 5 на Европа до момента: Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК
Давид-Мария Сасоли – председател на ЕП
Кристин Лагард – президент на ЕЦБ
Шарл Мишел – председател на Европейския съвет
Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

Лаура Кьовеши – кандидат за главен прокурор на ЕС

SHARE