SHARE

Има нещо забележително в егото на авторитарните лидери. Русия забрани разпространението на един колаж на президента Владимир Путин, предава Washington Post.

Изданието не пропуска да отбележи, че руските медии са изправени пред трудната ситуация да трябва да съобщят, че колажът е забранен, но да не могат да покажат кой точно е забраненият колаж.

Но не е интересно просто, че изобрежението е забранено, а и как. Правителството го вписва във “Федералния списък с есктремистките материали”, които са забранени за разпространение и там четем:

No. 4071: Плакат с изображение на човек, който прилича на президента на РФ В.В. Путин, на чието лице има грим – изрисувани вежди и бузи, които по замисъла на автора/авторите на плаката трябва да послужат за намек за някаква нестандартна сексуална ориентация на президента на РФ. Тескта под изображението (възпроизвеждаме, като запазваме особената орфография и пунктуация, но скриваме нецензурната лексика ): <<Избирателите на Путин както … изглежда са доста, но сред близките ми ги няма>> поместен на 4 май 2014 г. в социалната мрежа «Вконтакте» на акаунт http://vk.com/id161877484 с ник-нейм «Александр Цветков» (решение на Централния районен съд гр. Твери от 11.05.2016 г.)

Направен е някакъв опит да се каже, че на колажа не е изобразен Путин, а “човек, който прилича на Путин”, но после се казва, че това било намек за “нестандартната сексуална ориентация на президента”.

И ако “нестандартната сексуална ориентация” се приема за екстремна, то след това думата “педераст” е сметната за нецензурна и изпусната от текста под картинката <<Избирателите на Путин както… изглежда са доста, но сред близките ми ги няма>>

Също така е деактивиран профилът на въпросния Александър Цветков от руската социална мрежа “Вконтакте” за това не знаем кой точно е портретът, но повечето медии предполагат, че става дума за този колаж.

Колажът става известен през 2013 г., след като Русия забранява пропагандата за “нетрадиционни сексуални връзки” и протестиращи за ЛГБТ права биват бити и задържани от властите.

Но подобни мемета се появяват постоянно.

Но до днес тези колажи главно се разпространяваха по социалните мрежи и сред протестиращи, а днес всички медии отразяват руската забрана. Изводът е, че всичко забранено е далеч по-интересно от разрешеното и най-лесният начин да разпространиш своя портрет на гей клоун е като го забраниш.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.