SHARE

И тази седмица в Близкия изток ври и кипи – ситуация, която е такава от десетилетия. Въпреки турбуленциите някои общности не спират да търсят опит за мирно съжителство между различните религиозни деноминации. През изминалата седмица важен закон, защитаващ религиозните права на християните, бе приет от египетския парламент.
В същото време ситуацията в Сирия става все по-сложна, след като Турция се намеси като играч на военното поле.
Тази седмица арабските медии отбелязват с особено внимание и някои български политици.
Бюлетинът е изготвен от Джауад Хамдани.

–––––––––––––––––––––––––––

НАТО иска да изгради по-тесни взаимоотношения със Съвета за сътрудничество на Залива (ССЗ)

Заместникът на генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу заяви, че НАТО иска да изгради по-тесни взаимоотношения със ССЗ предвид регионалните предизвикателства. Вършбоу допълни в реч във Финландския институт по международни отношения в Хелзинки: „Ние се надяваме, че ще изградим институционални регионални взаимоотношения със ССЗ“, потвърждавайки, че НАТО е изправена пред предизвикателства на изток и на юг и партньорството в НАТО е допринесло за насърчаването на мира и стабилността в Европа и други региони. Той подчерта, че НАТО тренира стотици иракски офицери в Йордания и също така тренировъчната програма ще се разшири до самия Ирак. Вършбоу обяви готовността на пакта за предоставянето на помощ за Йордания, Тунис и Либия за изграждането на ефективни отбранителни институции за постигането на стабилност в страните и борбата срещу ДАЕШ.

Ердоган: Ние се стремим да установим защитена зона в Северна Сирия и очакваме одобрението на някои велики сили

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че фракциите, подкрепяни от турската армия, са овладели 400 км2 от територията на Северна Сирия, която беше под контрола на кюрдски групировки и ДАЕШ, предава авторитетният кувейтски вестник „Ал-Уатан“. Ердоган отново подчерта, че кюрдските милиции, както ги окачестви, и организацията ДАЕШ са терористични и обяви: „Турция иска да установи безопасна зона в Сирия и ние чакаме съгласието на великите сили.“ В Северна Сирия въоръжената опозиция е изискала от жителите на южните села и западните части на гр. Джараблус да се евакуират временно и това е подготовката за изтласкването на ДАЕШ, а в същото време други фракции обявиха, че са овладели 13 селища в периферията на Източен Джараблус в операция „Щитът на Ефрат“. От своя страна Пентагонът обяви, че ДАЕШ е на ръба да загуби позициите си на границата с Турция – единствен външен коридор за свръзка със Сирия и Ирак, и сега контролира само 25 км от турската граница на изток от Раи.

Египет: Парламентът окончателно гласува проектозакон за изграждането на църкви с лозунга „Да живее кръстът редом с полумесеца“

Египетският парламент окончателно гласува проектозакон за изграждането и реставрацията на църквите с мнозинство от 2/3 от членовете на парламента на сесията във вторник, съобщи арабската редакция на Си Ен Ен. Веднага след обявяването на резолюцията депутатите скандираха „Да живее кръстът редом с полумесеца“ и започнаха да пеят химна на Египет, както беше съобщено в декларация на парламента, публикувана на официалния сайт.

Въпреки това християнски депутат в парламента каза, че един параграф в закона е „смъртоносна отрова“, докато християнски духовник определи този закон като „голям скок“ напред, отбелязва египетският вестник „Ан-Нахар“. Изграждането и реставрацията на църквите се смята една от причините за случаи на религиозно насилие, съществуващо в Египет от години, което досега не е нанесло тежки щети, нарушаващи хармонията между последователите на двете религии. Християните представляват около 10% от населението на Египет и много от тях се оплакват от невъзможност да практикуват своите религиозни обреди заради закъснението на службите за сигурност да се съгласят с исканията за строителство или реставрация на християнските храмове, като според християните много от тях са отказани. Депутатът християнин Рида Насиф каза по време на заседанието за обсъждане на проектозакона, преди да бъде приет с мнозинство от 2/3 от присъстващите, че този въпрос съдържа „отрова“, посочвайки, че администрацията си запазва правото да откаже исканията. Но отец Рафик Джариш, директорът на пресцентъра на католическата църква, заяви, че законът е „голяма крачка след 160 г. на досегашното правно регулиране за строежа и реставрацията на църквите“. Отец Джариш допълни, че службите за сигурност вече нямат абсолютното право да се намесват в тези дейности.

В първата си реакция за одобрението на египетския парламент за проектозакона за изграждането на църкви папа Туадрос II, коптският православен патриарх, заяви, че „законът за регулиране на строителството и ремонта на църквите е дошъл, за да поправи грешката, съществуваща повече от 160 г.“, съобщава панарабското издание „Илаф“. Коптският първосвещеник допълни по време на своята седмична проповед в сряда вечерта, че „приемането на закона ще излекува дълго продължили рани и ще осигури стабилността в родината, като проектозаконът е одобрен с консенсус в парламента, с изключение на няколко лица, както е видно от надслова „Да живее кръстът редом с полумесеца“. Депутати от салафитската партия „Ал-Нур“ бяха против закона.

Израел ратифицира строежа на 285 заселнически жилища на Западния бряг

Израелското правителство ратифицира строежа на 285 нови окупационни жилища в окупирания Западен бряг според движението „Мир сега“, което следи окупационните действия в Светите земи, съобщава арабската секция на Би Би Си. САЩ изразиха „дълбоко безпокойство“ и са предупредили за разширяване на окупационното заселване, представляващо „много сериозна и нарастваща заплаха за мира“ с палестинците. Движението съобщи, че последното решение за планиране на гражданска управа към израелската армия на Западния бряг означава, че е имало съгласие за 2623 заселнически жилища досега през тази година. Висшестоящо американско длъжностно лице, пожелало анонимност, заяви пред АФП, че „разширяването на окупацията и продължаващите операции за разрушаване на палестинските домове подкопават коренно хоризонтите за двудържавно решение и заплашва да подкрепи сегашното положение на окупация и постоянния конфликт за една държава“.

Френското правителство изрази огромните си опасения и осъди плановете за разширяване на израелското окупационно заселване, след като Тел Авив предприе построяването на  стотици нови окупационни жилища на Западния бряг, съобщава кувейтският вестник „Ал-Уатан“. Френското правителство потвърди, че „окупационното заселване е несъвместимо с международното право и подкопава двудържавното решение“. Израел продължава да игнорира призивите на международната общност за прекратяване на застрояването на окупационните селища и разширяването на съществуващите в Йерусалим и Западния бряг.

ООН призовава за спиране на окупационното заселване, а Нетаняху отговори: Това са глупави обвинения!!!

ООН призова израелските власти към прекратяване на незаконните окупационни селища на окупираните палестински територии, които подкопават перспективите за постигането на двудържавно решение, информира „Ал-Иттихад“. Това изказване дойде в доклада на бившия български външен министър Николай Младенов, специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток, пред Съвета за сигурност на заседание за ситуацията в Близкия изток, включително и палестинския въпрос. Младенов заяви, че миналият месец е бил „относително спокоен“ по отношение на насилието в Израел и окупираните палестински територии. Той поясни, че от 1 юли насам Израел е планирал изграждането на 1700 заселнически жилища в окупирания Западен бряг, включително и в района на Йерусалим. Той допълни, че продължаващият строеж е в нарушение на международното право „и няма да даде никаква надежда за палестинския народ или да осъществи сигурност за израелците“. Младенов подчерта, че всички тези планове ще създадат нови незаконни заселнически селища и призова Израел да прекрати и спре тези решения. Той заяви, че „юридическата акробатика не може да промени същността на окупационните селища и дори и да стане законна по израелските закони или на територията на тази държава, или на земите на напусналите, или на  територията на палестинците, те ще си останат незаконни според международното право. Трудно е чрез тези мерки да разпознаем истинските намерения, за да работим за постигането на трайно решение“. В събота израелското правителство настоя, че критиките на ООН за заселническите селища на Западния бряг и окупирания Източен Йерусалим са „нелепи“, а говорителят на Нетаняху Давид Кийс изрази мнение в декларация, че изказванията на Младенов „представляват фалшифициране на историята и международното право“. Според Кийс „юдеите са били в Йерусалим, Юдея и Самария (окупационното име на Западния бряг – бел. авт.) от хиляди години и тяхното присъствие там не е пречка за мира“. Той заяви, че „пречката за мира са безкрайните опити за отричане на връзката на еврейския народ с историческата им земя“, и допълни, че „твърдението, че израелското строителство в Йерусалим е незаконно, е глупаво също като твърдението, че строителството на американските сгради във Вашингтон или френските в Париж е незаконно“. Израел окупира Източен Йерусалим през 1967 г. и обявява анексирането му, което международната общност не признава до днес.

Франция призовава Сарадж за намирането на компромис с властите на Източна Либия

Френският външен министър Жан-Марк Аеро призова председателя на либийското правителство на отечественото съгласие Файз Сарадж за намирането на „компромис“ с парламента на Тобрук (Източна Либия) и ген.-майор Халифа Хафтар, които не признават правителството на отечественото съгласие, водено от Сарадж, съобщава панарабският информационен сайт „Илаф“, издаван в Лондон. Аеро заяви  по време на реч пред посланиците на Франция, че „в Либия терористичната заплаха и разпространението на контрабандата представляват огромни предизвикателства“,  след което допълни, че „въпреки песимизма правителството на отечественото съгласие беше сформирано с водачеството на г-н Сарадж, чиято смелост аз приветствам“. Според Аеро „за ликвидирането на ДАЕШ ще трябва да овладеят всички институции и цялата територия. Но първо г-н Сарадж трябва да постигне компромис с парламента на Тобрук и ген.-майор Хафтар, главнокомандващ въоръжените сили на Източна Либия“. Френският министър също така подчерта, че Франция е готова да подкрепи тези усилия заедно с регионалните въоръжени сили, начело на които е Египет, подкрепящ Хафтар като пречка пред ислямистите. Франция подкрепя правителството на Сарадж, образувано под егидата на ООН и признато от международната общност, но срещащо съпротивата на парламента на Тобрук и ген.-майор Хафтар. Френският президент Франсоа Оланд обяви в началото на седмицата, че скоро ще посрещне Ал-Сарадж в Париж.

Според информация на в. „Ал-Баян“ тези дни ще бъдат обявени широки промени в либийското правителство на отечественото съгласие с водачеството на Файз Сарадж с цел достигането до цялостен политически консенсус за решаване на спорните въпроси с парламента, отказал да гласува доверие на правителството.

 

България в арабските медии тази седмица

Премиерът на България: Турция спря пристигането на 2 млн. бежанци в Европа

Българският премиер Бойко Борисов потвърди, че операцията, извършвана в момента от Турция в Северна Сирия, е довела до спирането на нова вълна от бежанци, защото се очакваше, че терористичната организация ДАЕШ работи за изтласкването на повече бежанци към Европа, предава вестник „Ал-Балад“. Според вестника, който цитира българския премиер, „тази турска военна операция доведе до спъването на плановете на терористичната организация“. Борисов призовава европейските държави да се отнесат сериозно към положителната роля на Турция за защитата на Европа от прииждащите вълни от мигранти, като заявява, че „важният въпрос е свързан с времевия период, през който Турция може да спре мигрантите, които са заплаха за Европа. Турция работи за намаляване на бежанския натиск над България и дори приема 26 хил. нелегални мигранти само от България, въпреки че споразумението между Турция и ЕС за реадмисия на мигрантите не е приключено“.

Самих Шукри посреща генералния директор на ЮНЕСКО

Във вторник, на 29 август, външният министър на Египет Самих Шукри посрещна Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН, съобщава „Ахбар ал-Йоум“. Съветникът и официален говорител на египетското външно министерство Ахмед Абу Зейд заяви, че на срещата е обсъдена кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН. Тя се надява да получи подкрепата на Египет за своята кандидатура, подчертавайки тежестта и влиянието, с които се ползва Египет в организацията, в различни регионални и международни форуми, също така и членството на арабската страна в Съвета за сигурност, решителността на египетското правителство да насърчава усилията за мир и развитие и да защитава арабските и африканските интереси. От своя страна външният министър потвърди, че Египет е решен да приеме критерии  за безпристрастност и компетентност за избора на нов генерален секретар на ООН, което ще спомогне за насърчаването ролята на организацията в служба на мира, развитието и защитата интересите на развиващите се страни. От друга страна, на срещата беше обсъдено съществуващото сътрудничество между Египет и ЮНЕСКО в различните сфери на културата, науката и образованието. Генералният директор на ЮНЕСКО похвали водещата роля на Египет в обогатяването работата на организацията, отразяваща имиджа му на древна цивилизация и историческата му тежест, удостоверени от света.

Според експерти реакцията на египетския външен министър е по-скоро дипломатичен отказ от подкрепа.

Снимка: Папа Туадрос ІІ води литургията по време на Разпети петък на 29 април 2016 г./Ройтерс

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.