SHARE

На 14 август Sunday Times (собственост на Рупърт Мърдок) излезe със следната новина:

Брекзит “ще се забави до края на 2019 г.”

“Британия може да остане член на ЕС до края на 2019 г., повече от година от очакваното, министри са предупредили високопоставени лица на Лондонското сити.

Очакваше се, Тереза Мей да задейства чл. 50 през януари, с което да се постави началото на двугодишния преговорен процес преди Брекзит.

Въпреки големия политически натиск това да се случи в началото на 2017г., тя може да е принудена да отложи задействането на процедурата, защото администрацията, която се занимава с Брекзит и международната търговия няма да е готова, съобщават наши източници от лондонското сити.

Изборите в Германия и Франция през 2017 г. са друга причина за забавянето. Британия може да не започне процедурата по чл. 50 докато Франция не е гласувала следващия май или дори докато Германия не отиде към урните през септември, твърдят министри пред високопоставени лица в Ситито.”


На 30 юли 2016 г. в Терминал 3 публикувахме статията “Възможно ли е изобщо да не се стигне до Брекзит?” на Красимира Хендри, в която бяха повдигнати съмненията дали “английското мотаене”, не е просто стратегия за забавяне до забравяне:

“Има няма месец, след като британците решиха да затръшнат вратата под носа на Европейския съюз, новата министър-председателка Тереза Мей все още не предприема никакви конкретни стъпки за излизането на страната от евро структурите. Това мотаене, обаче, типично по английски не е просто мотаене – то е дипломатическа стратегия – забавяне до забравяне.
В дните непосредствено след вота в страната се говореше за започване на процедурата час по-скоро. Месец по-късно времевата рамка варира от догодина до неясно бъдеще. Дори за самите британци вече не е ясно какви са преференциите на новото правителство в преговорите за излизане от Съюза. Или кога точно ще започнат тези преговори. Британските медии все по- малко се интересуват от Брекзит. В крайна сметка Покемон винаги е по-гореща новина.”