SHARE

Той се завърна. Днес започна новият сезон на шоуто на Джон Оливър Last Week Tonight и централна тема бе Доналд Тръмп и отношението му към истината.

И Оливър има решение за един от проблемите с Тръмп. Както стана ясно от публикации в медиите, президентът отказва да се занимава с брифовете по национална сигурност и познанията му за много неща като ядрения арсенал на САЩ са, меко казано, оскъдни. За сметка на това обаче Тръмп непръкъснато гледа телевизия и най-вече Fox News. До такава степен, че дори сега като президент той прави коментари по случващото се в предаванията секунди след като то е излъчено.

За това Джон Оливър има решение как Тръмп да научи основите за заобикалящия го свят. От предаването са купили рекламни слотове в националните новинарски канали, в които “професионален каубой” обяснява основите на Тръмп – за ядрените програми, Женевската конвенция, коя вилица за какво е, глобалното затопляне, как се казва втората му дъщеря, безработицата и др.

Джон Оливър е може би един от най-разпознаваемите комици на САЩ. Той всъщност е англичанин, завършва университета в Кеймбридж, където учи английска филология. Става комик, но както сам признава, остава неразбран от британската публика. Все пак е бил чест гост на комедийното предаване на BBC Mock the Week и тогава го забелязват от най-неочакваното място.

От другата страна на Атлантика един друг комик вече е изградил своето име и се е превърнал в коректора на властта и медиите. Джон Стюърт преобръща представата за комедия в САЩ.

Той се подиграва на властта с факти, а на медиите, като показва колко са неефективни.  Той изобличава лъжите, корупцията, пропагандата и обикновената глупост в политическия живот по един изключително увлекателен начин.

Тази формула се превръща в изключително успешна, а Стюърт – в едно от най-влиятелните лица в ефира.  На два пъти Барак Обама го кани в Белия дом, за да чуе мнението му за едни от най-сериозните кризи в неговия мандат – през 2011 г., когато републиканците отказват да одобрят бюджета, и през 2014 г., преди Обама да обяви санкции срещу Русия.

И през 2006 г. Джон Стюърт вижда потенциал в британския никому известен комик Джон Оливър – първо  като кореспондент за Лондон, а в последствие от 2009 г., когато Оливър получава зелена карта, той се мести в Ню Йорк и дори за кратък период замества Джон Стюърт като водещ на предаването му.

След това идва офертата от HBO и на 27 април 2014 г. започва Last Week Tonight – комедийно предаване, взело от формулата на Джон Стюърт за осмиване и разобличаване, но влизащо в много по-голяма дълбочина в разследванията си и международните си анализи. Всички сериозни теми, с които се занимава пресата, по един или друг начин влизат в предаването – без значение дали става въпрос за свещеници шарлатани, как съдии осъждат повече хора на затвор, за да бъдат преизбрани (в някои щати, за да станеш съдия, отиваш на избори), или за големи измами от политици или корпорации.

И за това време Оливър получи немалко врагове. От цигарени компании като „Филип Морис“ до президента на Еквадор, престолонаследника на Тайланд и лидера на Чечня Рамзан Кадиров, които са побеснявали от посветени на тях предавания.

Сега Джон Оливър има нова мишена, не по-малко тънкообидна – Доналд Тръмп. Който вече на няколко пъти е роптаел срещу предаването в своя туитър акаунт. До днес обаче не е имало предаване на Джон Оливър при президент Тръмп. Това вече не е така.