SHARE

Джони Деп обича вино толкова, че според бившия му мениджир актьорът харчи по $30 000 на месец за хубаво вино. На ръката на Деп има татуировка с надпис “Wino Forever” (игра на думи между “виното завинаги” и бившата му приятелка Уинона Райдър).

По време на снимките на филма “Обществени врагове” в щата Илинойс той се запасява с 10 каси вино от Франция, сред които мерло от Château Pétrus, както и от собствената му изба в Plan de la Tour, където той и спътницата му Венеса Паради имат вила от 2001 г. насам. Виното Pétrus е произвеждано в малка изба в защитения регион Сен Емильон, Бордо.

“Във винения индекс на аукционна къща Christie’s в момента тръжната цена за 12 бутилки Château Pétrus 1979 („Шато Петрюс“, реколта 1979) започва от 3500–5000 щатски долара. В зависимост от наддаванията може да стигне и до цената на „Порше“. Извън търговете на Christie’s и Sotheby’s по цени на едно от най-влиятелните списания за вино – британското Decanter, официалната цена на дванадесет бутилки от същото „Шато Петрюс“, реколта 1961, е 32 000 британски лири. Цената намалява, колкото по-нова е реколтата. Същото вино, реколта 1998, е само някакви си 7480 паунда. Обяснението е съвсем просто: когато става дума за наистина големите вина от Бордо и Бургундия, те разгръщат цялото си великолепие едва след петнайсет-двайсет години отлежаване”, казва Яна Петкова, магистър на виното от Австрийската винена академия в интервю за “Рицарски орден на виното”.

„Най-поразителният пример за тероар, който съм виждала, е лозето на „Шато Петрюс“ в областта Сен Емилион. Знаех, че почвата на „Петрюс“ се нарича blue clay заради синята глина, която има в почвата, но не си представях, че това се вижда с просто око – тя наистина синее. И малко встрани от това лозе вече не синее. Затова вината дори от лозя в непосредствена близост до „прюмие крю“ (premier cru) са различни. И тази разлика може да бъде огромна. Като че ли Господ посочва някои места на този свят и вината от тях са предопределени за вечна слава. Във Франция такива места обикновено са собственост на едни и същи фамилии от три века“, допълва Яна Петкова, която е и автор в „Терминал 3“.

Друго любимо вино на Деп от същия регион – Château Cheval Blanc, e едно от четирите вина в Сен Емильон, получило най-високия статус Premier grand cru classé A, също не отстъпва от тези цени.

За това колко харчи Джони Деп за вино разбираме от съдебната битка, която той води с бившата му мениджърска компания. Той ги съди, защото смята, че са го ощетили с десетки милиони, а те твърдят, че загубите идват от начина му на живот, тъй като е харчел средно по $2 милиона на месец.

Така от компанията решават да представят разходите на Деп, които включват 3 милиона за изстрелване на тленните останки на журналиста и писател Хънтър Томпсън от огнестрелен топ. Това е било желанието на самия Томпсън, преди да се самоубие през 2005 г. заради множество здравословни проблеми.

Та, както е написал самият Деп на ръката си: Wino Forever!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.