SHARE

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал оставката на държавния секретар и бивш изпълнителен директор на ExxonMobil Рекс Тилърсън.

Тилърсън научил за отстраняването си от туиита на Тръмп, твърдят източници на CNN. От Washington Post съобщават, че от миналия петък президентът и Тръмп са обсъждали напускането му и това е било причина да съкрати визитата си в Африка. 

Действието идва след почти година недоволство и прехвърляне на голяма част от функциите на Тилърсън към съветника на Тръмп и негов зет Джаред Къшнър.

Тилърсън също изразяваше недоволство от работата си, както и от съкращенията в Държавния департамент и незаетите ключови позиции в дипломатическия корпус на САЩ.

Информацията идва дни след като ExxonMobil се отказа от сделката си с „Роснефт“, от която прогнозната печалба бе над 1 трилион щ.д. Сделката бе замразена от руските санкции на Барак Обама, които администрацията на Тръмп, макар да имаше желание, не успя да отмени, тъй като Конгресът на САЩ ги кодифицира в закон.

Последните дни се появи информация, че британският шпионин Кристофър Стийл, изготвил досието за връзките на Тръмп с Русия, е получил сведение, че при сформирането на администрацията на Тръмп в края на 2016 г. Кремъл е съобщил по таен канал, че не желае обсъждания за държавен секретар Мит Ромни да заема позицията, а именно Тилърсън, който като изпълнителен директор на ExxonMobil има пряк интерес от отпадане на санкциите срещу Русия.

Тилърсън бе  10 години изпълнителен директор на петролния гигант ExxonMobil. Неговите връзки с Кремъл са от години. През 2011 г. той се договаря с руското правителство Exxon да изследва руските нефтени залежи. В замяна руската “Роснефт”, чийто мажоритарен дял се държи от руската държава, получава правото и изкупува акции от ExxonMobil. Двете компании имат няколко общи проекта за изследване на петрол, като при два от проектите – тези в Черно и Карийско море – “Роснефт” държи 66% от акциите, а Exxon останалата една трета. С други думи, компанията, която е управлявал следващият държавен секретар на САЩ, е била в пряка зависимост от руските интереси.

Това намира и потвърждение във факта, че Рекс Тилърсън се е изказвал против руските санкции, от които ExxonMobil е загубила $1 милиард до октомври 2016 г.

През 2013 г. Владимир Путин удостоява Тилърсън с едно от най-високите отличия за чуждестранни граждани – “Орден на дружбата”.

Следващата номинация на Тръмп за държавен секретар ще бъде назначеният от него директор на ЦРУ Майк Помпео, който трябва да бъде одобрен от Сената на САЩ.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.