SHARE

На 24 август се очакваше Бойко Борисов да се срещне с турския президент Ердоган. Срещата не се състоя и вместо Борисов турският вседържител посрещна вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

През последните дни българският премиер упорито се опитва да умилостиви Ердоган. Той поднесе на Ердоган главата на Абдуллах Бююк, като с това наруши международното право, а след това дори започна да повтаря думите на турския президент за “несолидарната Европа“.

Оказа се, че все пак Борисов ще отиде на посещение в Турция – днес, ден преди да се отправи към Берлин, където ще разговаря с Меркел. Но въпреки многото опити да му се хареса Ердоган няма да се срещне с Борисов. Вместо него това ще направи премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

Само преди три месеца Борисов доста недвусмислено се изказва за това какво му е мнението за Бинали Йълдъръм и колко значим фактор е той в турската политика.

“Освен това Ердоган така вече е взел властта и така се организирал, че просто е невероятно силен в Турция.

Аз това даже с канцлера Меркел си говорих. Викам: “Два дена сме тука и не видях нито веднъж новия им премиер”. Дори вечерта на семейната вечеря, където тея, които имат, си бегат с жените, пак не дойде новият им премиер. За да няма никакъв шанс в новините или някъде другаде да излезне, че има и друг ръководител.”*

Което доказва, че в политиката, както при флирта, ако много се опитваш да се харесаш на някого, той може да загуби интерес към теб. И даже да не те покани на “вечерята, където тея, които имат, си бегат с жените”.


*Бойко Борисов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия, 26.05.2016 г.