SHARE

България присъства за пореден път като най-бедната и най-евтина европейска държава в заглавията на чуждестранната преса тази седмица.

За “Изплуването на киното от най-бедната държава на ЕС” говори Le Monde. Испанският El País разказва за коалицията между ГЕРБ и „Обединените патриоти“, чийто основен “капан” се оказва увеличението на пенсиите с едва 20 евро, а туристически проучвания призовават британците да поемат към Слънчев бряг това лято – курортът печели приза “най-евтина” дестинация.

За “безпрецедентната” коалиция между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ разказва авторитетното испанско издание El País.

“Това ще бъде първият път, в който националистите участват в управлението на страната. Тяхната реторика омекна по време на изборите, но те все още се обявяват против турските и ромските малцинства, както и против хомосексуалистите.”

“Един от сложните казуси по време на преговорите се оказа увеличението на пенсиите в най-бедната държава в Европа. Пенсиите ще се увеличат от 80 на 100 евро от догодина.”

“Българските олигарси не се интересуват от изкуство и са малко склонни да помогнат на киното, което отрича израждането на българското общество, като се започне от корупцията, властта на мафията и връзката ѝ с държавата”, пише Le Monde.

“Новото българско кино е историята на едно семейство, на една малка общност, която си оказва подкрепа, за да прави филми с оскъдни средства.” Помагаме си, заемаме си камери, обективи, работим заедно над сценарии”, разказва Петър Вълчанов, режисьорът на “Слава”, на кореспондента Ален Сал.

В селекцията на фестивала в Лока̀рно през 2016 присъстваха два от филмите на “кръга” – “Слава” на Вълчанов и Кристина Грозева и “Безбог” на Ралица Петрова, който спечели “Златен леопард”.

“Стефан Командарев e в селекцията на последния фестивал в Кан със своя филм “Посоки”. Представяйки избраните, главният делегат на фестивала Тиери Фремо поздрави присъствието на тази “рядка държава” в Кан.”

Историята на Ален Сал представя една различна перспектива върху българското кино – той сравнява подхода на кръга “Ракета” с течението Nouvelle Vague [нова вълна – бел. прев.] във Франция и разказва за ограниченията пред българското кино, което среща малка подкрепа от държавата по отношение на финансиране и разпространение.

“Има много талант, настоява Петър Вълчанов. Но при положение че не успяваме да финансираме повече от четири филма на година, не можем да говорим за нова вълна. Един филм не прави пролетта на българското кино.”

“Европейската комисия постигна съгласие с руската компания “Газпром”. Тя пое дългосрочен ангажимент да елиминира противоречията в конкурентността и да осигури по-благоприятни цени, предаде еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер”, пише Frankfurter Allemagne.

Материалът описва практиките на руската компания да ограничава продажбата на газ или да изисква печалба от препродажбата, както и да определя прекомерно високи цени чрез изолация и териториални ограничения на пазара в България, Естония и други страни. С падането на контрола България ще бъде интегрирана в регионалния и европейския пазар.

“Вестагер наблегна на факта, че “вярваме, че “Газпром” ще изпълни задълженията си да разреши достъп на газ до Централна и Източна Европа на конкурентни цени”. С други думи, европейските инстанции се надяват на повече конкурентност и по-ниски цени за гражданите и частните лица.“

Британците се отказаха от ЕС, но надали скоро ще забравят Слънчев бряг. Курортът е на първо място в проучванията на компанията Post Office за най-евтини европейски дестинации, предава BBC. Въпреки спада на британския паунд след вота Brexit и общото покачване в цените на ваканционните пакети за британците в България се наблюдава спад от 10% в цените в сравнение с миналата година. Другите две държави с подобен феномен са Гърция със спад от 0.5% и Турция с 4%, тъй като лирата губи стойността си спрямо паунда.

Бюлетина изготви Йоанна Маринова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.