SHARE

Тази седмица без  никакво  съмнение основна тема в близкоизточните медии е операцията за отвоюването на Мосул от ДАЕШ.
Иракската армия е на път да изтласка ДАЕШ окончателно от Ирак, което допълнително деконструира опорната точка на режима в Сирия и Русия, че последните се борят срещу т.нар. Ислямска държава.
В същото време Европейският съюз затегна заради руската офанзива в Алепо санкциите срещу Русия, което принуди Путин да обяви 8-часово спиране на огъня днес, а най-вероятно ще доведе и до допълнителни отстъпки от руска страна.
На фона на всичко това Кувейт е изправен пред сериозно предизвикателство, след като парламентът беше разпуснат и бяха  насрочени избори.
Тази седмица прегледът на близкоизточните медии е подготвен от Дорейд Джасим.

––––––––––––––––––––––––––

Иракските въоръжени сили са наближили покрайнините на Мосул

Иракските въоръжени сили се стремят към изтласкването на ДАЕШ от вътрешността на Мосул и през първите два дни от битката за освобождаването на града отбелязаха напредък на различни фронтове, утвърждавайки овладяването на над 200  кв. км, съобщава панарабският вестник „Ал-Хаят“. Те достигнаха квартал „Ал-Хамдания“ насред противоречивите спекулации относно възможностите ДАЕШ да избере изтегляне към пустинята. Пентагонът обяви, че операцията „ще осъществи целите си“.

Наред с това всички заинтересовани страни стартираха съвместното си участие в битката, тъй като президентът на Кюрдистан обяви „координирането на огромна армия“, а председателят на парламента на Ирак Салим Джабури каза, че военната кампания за освобождаването на града „обединява иракчаните“. По същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново потвърди, че неговите въоръжени сили, намиращи се в Ниневия, ще участват в битката. Той изпрати делегация в Багдад, но премиерът Хайдар Абади му отговори по време на заседание с арабските посланици в понеделник в Багдад и го призова да изтегли тези въоръжени сили, „защото Ирак не е роб на Анкара“ и разполагането им на иракска територия „не е разходка“.

Отново в понеделник главнокомандващите на Пешмерга обявиха, че „няколко часа след стартирането на атаката са били овладени 9 села в „Оста Хазир“ в източната част на Мосул, а именно – Пасихра, Тарджала, Пазкартан, Шейх Емир, Падна ал-Кубра, Падна ал-Сагра, Кабрала, Шакули, отбелязвайки, че са достигнали покрайнините на Ал-Хамдания и областта Бартала в окръг Ниневия, на разстояние 12 км източно от центъра на Мосул. Иракските въоръжени сили потвърдиха, че 9-аа бронетанкова дивизия е успяла да освободи селата Ибрахим ал-Халил, Ал-Адла, Джихара, Кубайла, Ал-Хамидия, Джадида, Балауат, Кани Харами и вчера дивизията спря пред последното село – Ал-Сахид Шабхи в окръг Нимрод, в югоизточната част на града.

По време на пресконференция, проведена на фронта, Барзани заяви: „Битките се водят съгласно плана и ние осъществихме успех, след като Пешмерга за първи път смесиха кръвта си с тази на иракските въоръжени сили, успяха да освободят площ от около 200 кв. км за по-малко от 24 часа“.

Иракският премиер Абади обяви онази вечер след полунощ старта на битката за Мосул, веднага след като беше обявено, че съвместните въоръжени сили и бойни самолети на международната коалиция са извършили наземни рейдове и бомбардировки над обекти на ДАЕШ. Очевидно Абади е потвърдил, че иракските армия и полиция ще контролират пътя към  Мосул, успокоявайки по този начин страхуващите се от „нахлуване на въоръжени групи“.

Според информации на съвместните въоръжени сили им е възложена мисия в областта Тел Афар в западната част към Мосул и се нуждаят от още време. Кюрдски военни заявиха, че „силите на пешмергите ще овладеят повечето от местата, източно от Ниневия през следващите дни, и ще спрат там, оставяйки на иракската армия и силите за борба с тероризма отговорността за освобождаването на Мосул“.

Самите военни длъжностни лица не могат да определят времето за пълното освобождаване на Мосул поради сложния характер на географията на града и големия брой жители в неговите квартали. Най-важна причина за това са именно неизвестните намерения на ДАЕШ дали ще избере да се бие насред жилищните квартали, с което може да причини значителни човешки загуби, или ще се изтегли, както направи в Тикрит, Фалуджа, Рамади и Шаракат, без значителна съпротива. Плановете на организацията няма да бъдат известни най-малко още няколко дни. Вторият избор пред ДАЕШ, коментиран сред военните и политическите кръгове, е възможността организацията да избере да се отправи към западната част на Мосул, насочвайки се към пустините, някои от които са към сирийските граници. Там има открити пространства и ДАЕШ ще се бие там, вместо да се бие насред жилищните квартали. От политическа гледна точка повечето от иракските официални лица издадоха възторжени декларации като поздрав за военните и призоваха жителите на Мосул да се затворят в жилищата си, докато различни държави изразиха своите надежди за освобождаването на Мосул без кръвопролития на цивилните граждани. Саудитският външен министър Адил Ал-Джубайр изрази своите опасения от нахлуването на въоръжени групи в града и това ще доведе до „кървава баня“.

Според ЕС бомбардировките над Алепо са на практика военни престъпления, Москва обявява хуманитарно примирие в Алепо за 8 часа

Русия обяви във вторник, че нейните въоръжени сили и тези на сирийския режим ще прекратят бомбардировките за 8 часа в четвъртък в гр. Алепо, в рамките на „хуманитарно примирие“, на фона на критиките срещу интензивната кампания на бомбардиране на града, предава информационният сайт „Илаф“. Генерал Сергей Рудской от Генералния щаб на РФ заяви на пресконференция: „Ще има хуманитарно примирие в гр. Алепо на 20 октомври от 8 до 16 часа местно време“. И допълни, че „руските и сирийските въоръжени сили ще прекратят през този период въздушните нападения и другите атаки“. Според него Москва и Дамаск са предприели това решение „на първо място, за да дадат възможност на цивилните граждани да напуснат града напълно свободно, да евакуират болните и ранените и да се изтеглят въоръжените опозиционери“. Генералът обясни, че това ще отвори в четвъртък два коридора, единият от които е през пътя „Кастело“ за изтеглянето на бойците, както и 6 хуманитарни коридора за евакуацията на цивилните граждани. Той заяви, че руската армия е готова да прекрати огъня по всяко време при получаване на искане от хуманитарните организации, за да се гарантира безпрепятственото влизане на медицински екипи в града.

Опозиционните фракции владеят източните квартали на Алепо, докато сирийските въоръжени сили владеят западните. Източните квартали, в които живеят около 250 хил. души, са подложени от 22 септември насам на ожесточено бомбардиране, а опозиционните фракции се отправиха към западните квартали. В сирийския конфликт досега са убити повече от 300 хил. от избухването му през 2011 г.

Военни престъпления

Наред с това ЕС жестоко осъди Русия във вторник, че е причинила „неописуеми страдания“ чрез кампанията за бомбардиране на Алепо. От съюза заявиха, че въздушните удари, извършвани от Москва и Дамаск, може да достигнат равнището на „военни престъпления“. Външните министри на ЕС заявиха в декларация след разговорите в Люксембург: „Откакто режимът и съюзниците му, особено Русия, започнаха атаката, стана ясно, че размерът и интензивността на въздушните бомбардировки над Източен Алепо са твърде силни“. В декларацията се допълва: „Умишленото прицелване в болниците, медицинските екипи, училищата и инфраструктурата, редом с употребата на запалителни бомби, касетъчни бомби и химически оръжия, представлява катастрофална ескалация на конфликта и това може да се превърне във военни престъпления“. Министрите потвърдиха, че ще продължат напред в разширяването на санкциите срещу сирийския режим, но не заплашиха с мерки срещу Русия заради сирийския конфликт. Препратката е към огромни военни престъпления, тъй като в случай че те бъдат продължени, ще бъде повдигнат иск в Международния наказателен съд в Хага. В декларацията се посочва, че „ЕС е убеден, че ситуацията в Сирия е за Международния наказателен съд и отново призовава Съвета за сигурност на ООН да се задейства по този въпрос“. Също така министрите призоваха и към незабавното прекратяване на огъня в Алепо, за да се позволи вкарването на хуманитарните помощи в града, подложен на жестоки бомбардировки от септември досега. В декларацията се съобщава, че „ЕС крайно осъжда атаките, в които се употребява прекомерна и неравностойна сила от режима и неговите съюзници“. Министрите обявиха: „Според ЕС няма военно решение на конфликта“ с директно послание към Русия да се съгласи да спре стрелбата, за да открие пътя за мирните преговори.

Правителството в Кувейт определи 26 ноември за провеждането на парламентарни избори

Кувейтското правителство определи датата 26 ноември за провеждането на парламентарни избори в страната, след решението за разпускането на парламента от емира на Кувейт Сабах Ал-Ахмед Ас-Сабах онзи ден, по искане на правителството, уведомява ни „Аш-Шарк Ал-Аусат“. Новата дата, определена за изборите, постановява разпускането на парламента за около 40 дни, най-краткия срок, определен от конституцията. Съгласно чл. 107 от конституцията „емирът трябва да разпусне парламента със заповед, посочвайки причините за решението. Новите избори за парламент трябва да бъдат на дата не по-късно от два месеца след датата на решението“.

Докато Кувейт се подготвя за провеждането на предстоящите парламентарни избори, в тях се очаква да участват заинтересовани страни и личности, бойкотирали предишните парламентарни избори, след като беше оттеглена сегашната резолюция за бойкот и за отказа да участват в избори. Това показва промяна в предстоящата избирателна харта на Кувейт. Наред с това кувейтският кабинет обяви приемането на оставката на тримата министри съветници, предоставена в понеделник, в която очевидно се изяснява участието им на идните парламентарни избори.

Шейх Мохамед Абдула Ал-Мубарак Ас-Сабах, държавният секретар по въпросите за Министерския съвет обяви, че кувейтският кабинет се е съгласил на седмичното си заседание в понеделник да приеме оставката на министрите в правителството, а те са – министърът на благоустройството и държавен секретар по парламентарните въпроси д-р Али Ал-Умайр, министърът на транспорта и държавен секретар по общинските въпроси Иса Ал-Кандари, и министърът на правосъдието, вакъфите и ислямските въпроси Якуб Ал-Сани.

Шейх Мохамед Абдулла Ал-Мубарак Ас-Сабах заяви в изявление, цитирано от Кувейтската информационна агенция: „Тримата министри днес представиха своите оставки заради намеренията си да се кандидатират на идните парламентарни избори, насрочени за 26 ноември“. Емирът на Кувейт шейх Сабах Ал-Ахмед Ас-Сабах е издал онзи ден указ, постановяващ разпускането на парламента след искането на правителството, разпространявайки причината, че съществуват „регионален риск“ и „предизвикателства към сигурността“, пред които е изправена страната.

Тази стъпка разкрива желанието на Министерския съвет да си подели икономическите предизвикателства, пред които е изправен Кувейт, особено след като регистрира дефицит от 4,6 млрд. динара (15,3 млрд. долара) по време на фискалната 2015/2016 година. До този дефицит, единствен по рода си от 16 г. насам, е довел глобалният спад в цените на петрола според изявление на министъра на финансите Анас Салех през август. Приходите на Кувейт на стойност 13,63 млрд. динара (45,5 млрд. долара) се сринаха до най-ниското си ниво от години, или спад от 45% спрямо предходната година. По същото време разходите стигнаха 18,24 млрд. динара (60,5 млрд. долара), като стойността им се понижи с 14,8%. Нефтените приходи намаляха с 46,3% през фискалната 2015/2016. Обикновено правителството иска разпускането на парламента, ако взаимоотношенията между двете заинтересовани страни стигнат задънена улица. Това е деветият път, когато парламентът бива разпуснат, от началото политическия живот в Кувейт през 1962 г. В шест от тях парламентът е разпуснат през управлението на емир шейх Сабах Ал-Ахмед Ас-Сабах, завършва изданието.