SHARE

Вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество „Газпром Експорт“ Елена Бурмистрова са водили преговори в София миналия петък, съобщи OFFNews.

Те са разговаряли с ръководството на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ , а освен това са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и с вицепремиера Томислав Дончев.

Въпреки че срещите са били на високо ниво, те не са обявявани официално от българските власти. Не е ясно защо визитата на Медведев е била скрита от родната общественост, пишат от медията. И то в момент, когато темата за цената на газа и поскъпването на редица основни стоки вълнува всички българи.

 

Четири оферти са подадени за нови изтребители, екип на Борисов ще решава, съобщи Капитал.

Четири предложения от три държави са били подадени в конкурса за нови изтребители за българската авиация на стойност до 1, 8 млрд лв. Изненадата при отварянето на офертите в понеделник бе американският гигант Boeing, който предлага тежките двумоторни изтребители F/A-18 E/F Super Hornet. Предварителните прогнози бяха, че компанията няма да участва, тъй като нейните бойни машини са твърде скъпи. В категорията „луксозни“ е и предложението на Италия за Eurofighter Tranche 1 „втора ръка“. Така очаквано основните конкуренти ще са нови изтребители F-16V (Block 70/72) на американската Lockheed Martin и шведските Gripen C/D на компанията Saab.

Варна ще плати на Георги Гергов над 43 млн. лв. за терена в центъра

Община Варна предлага да купи срещу космическите 43 млн. лв. притежавания от пловдивския бизнесмен Георги Гергов имот от малко под 3 дка в центъра на града, известен като „Дупката“. Това предложение на кмета Иван Портних бе одобрено от общинската комисия „Собственост и стопанство“ в понеделник. Сделката реално бе начертана още преди година, но тогава схемата не включваше пари, а размяна срещу акции на Пловдивдския панаир. Заради острите реакции обаче тя така и не се случи.

От 2013 г. досега Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е загубила десетки дела заради лошите пътища. Над 2, 8 млн.лв. са обезщетенията, присъдени от съда на граждани и застрахователи по искове заради инциденти, дупки, непочистен сняг или други проблеми, информира в. „Сега“, като се позовава на справка по Закона за достъп до обществена информация.

Здравният министър Ананиев е спрял поръчката за националната здравна информационна система, която трябва да положи основите на е-здравеопазването.

На 94-годишна възраст почина легендата на френската музика Шарл Азнавур. За над 70-годишната си кариера на музикант той създаде над 1200 песни, изпълнявани на над 8 езика, и продаде над 100 млн. албума. Азнавур бе на сцената до последните години от живота си, а миналата година имаше и концерт в София.

САЩ и Канада се договориха за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и запазването на тристранен пакт с Мексико. Според медии новият документ ще се казва Споразумение на САЩ, Мексико и Канада (USMCA) и е победа за Тръмп, който отдавна иска промяна в документа, който регулира търговията между трите страни за общо 1 трлн. долара.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.