SHARE

Два независими източника са потвърдили пред EurActiv, че Съединените щати са започнали да прехвърлят ядрения си арсенал от Турция в Румъния. Причината са влошилите се отношения между Вашингтон и Анкара.

Според един от източниците трансферът е голямо техническо и полититическо предизвикателство. “Не е лесно да бъдат преместени повече от 20 ракети”, заявява анонимният източник на EurActiv.

Другият източник на EurActiv е заявил, че отношенията между САЩ и Турция толкова са се влошили след опита за преврат в Турция, че от Вашингтон нямат доверие на Анкара, че може да стопанисва оръжията.

Арсеналът ще бъде преместен в румънската военна база Девеселу, която е част от противоракетната система на НАТО “Европейски щит”. Според доклад на центъра “Симсън” в Турция са разположени около 50 американски тактически ядрени оръжия в авиобаза “Инджирлик”, на 100 км. от сирийската граница.

Румъния никога не е стопанисвала ядрени оръжия дори по времето, когато държавата беше съветски сателит. Възможно е трансферът да разгневи Москва, защото това ще приближи ядрения арсенал на САЩ до руската граница. От EurActiv припомнят, че разполагането на съветски ракети на о-в Куба през 1962 г. е бил най-опасния момент на Студената война, в който е имало истински риск да се стигне до военен конфликт.

От EurActiv са поискали коментар от Държавният департамент на САЩ и от външните министри на Турция и Румъния. От САЩ и Турция са обещали отговор, като държавният департамент на САЩ е уточнил, че въпросът трябва да се отправи към Департамента по отбрана. До този момент от тях няма отговор.

Румънското външно министерство категорично отрича информацията, но от EurActiv напомнят, че по време на Студената война информацията за разположението на ядрени оръжия на европейска земя никога не е било официално потвърждавано.