SHARE

Изтече черновата на Римската декларация, която в събота лидерите на 27-те оставащи членки в ЕС страни ще подпишат по случай 60-годишнината от установяването на Римските договори, които поставят началото на Европейската икономическа общност.

В тях ясно заляга принципът на „Европа на много скорости” и се отбелязва, че „съюзът се състои от 27 страни-членки” предава агенция Ройтерс, която предостави чернова на декларацията. 

„…ще действаме заедно, когато това е възможно; на различна скорост и интензитет, когато е необходимо. Както сме правили в миналото, съобразно рамката на договорите. Оставяме вратата отворена за тези, които искат да се присъединят по-късно…”

На модела за „Европа  на много скорости” се противопостяват някои източни страни, включително и българския президент Румен Радев. 

Декларацията се състои от 836 думи – около две страници. В нея също така е  отбелязана и бройката страни – членки на Съюза. „Ние, представителите на 27-те държави членки… сме горди от постиженията на Европейския съюз” пише в декларацията. Тя изключва Великобритания, която на 29 март официално ще задейства процедурата по напускане на ЕС.

В преамбюла на декларацията се посочва, че “Европа е нашето общо бъдеще” и е основана на принципите на

„… мир, демократични права и върховенство на закона…”,

„… безпрецедентни предизвикателства …“

В Берлинската декларация, подписана през 2007 г. предизвикателстватаса „големи”.  Десет години по-късно терминът, който присъства в  декларацията е „безпрецедентни”.  Споменава се и „протекционизмът” като заплаха.

Други фрагменти от Римската декларация са:

„… да направим ЕС по-силен… чрез дори по-голямо единство и солидарност.. Индивидуално ние бихме били изведени извън строя от глобалните движещи сили.  Да бъдем заедно е нашият най-голям шанс…“

Посланието от Рим е „единство“, след като британските гласоподаватели отвориха кутията на Пандора с вота Brexit.

„… нашият съюз е неразделен и неделим“ се казва също в декларацията, което звучи и „изпразнено през седмицата, в която Брекзит става реалност”, коментира Ройтерс.

„Съюз, който остава отворен за европейските държави, които изцяло споделят нашите ценности” – cтимул за онези, най-вече на Балканите, които искат да станат членове на ЕС.

„Сигурна и защитена Европа” – eдна от четирите  обширни цели в черновата.

„Просперираща и устойчива Европа.”

„Социална Европа: Съюз, който промотира икономическия и социален прогрес, както и кохезията и конвергенцията.”

„По-силна Европа на световната сцена.”

Акцентът пада върху усилията на ЕС да засили сътрудничеството в областта на отбраната, в момента, когато скептичното по въпроса Обединено кралство напуска.

Същевременно показва, че това няма да подкопае обезпечения от САЩ алианз НАТО.

„Слуша притесненията на нашите граждани.”
„Съюз, който да е голям по големите въпроси и малък по малките – във връзка с принципа за субсидиарност.”

Принципа на „субсидиарността” предполага вземането на решения най-близко до гражданите, когато това е възможно и се прилага в сферите, в които ЕС няма изключителни компетенции.

„(Ние сме се обединили за по-доброто) Нашето обединение цели прогрес, подобрение. Европа е нашето общо бъдеще.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.