SHARE

Коментар на Заки Лаиди за FT*:

Рядко минава и ден, без Европа да се изправи срещу степента, до която се е превърнала в заложник на три заплахи: срива на следвоенните стратегически гаранции на САЩ за европейската сигурност; решимостта на Русия да продължи своята политика за дестабилизиране на либералния ред; и накрая тихата икономическа хегемония на изгряващ Китай.

Връзката на тези три фактора повдига въпроса как в такъв контекст Европа и ЕС могат да гарантират своето оцеляване. Някои ще твърдят, че ЕС не е готов да се справи колективно с тези предизвикателства и че като следствие на абдикацията от лидерска роля държавите членки трябва да водят отделно собствената си политика.

Всичко това е несъмнено вярно. Най-малкото френският възглед за политическата автономия на Европа и за необходимостта ЕС да играе ролята на глобален политически играч придобива тежест с припознаването му от страна на Германия и други държави членки.

Да вземем случая на индустриалната политика, която дълго време се идентифицираше с остаряла френска мечта. Днес германските политици, включително министърът на икономиката Питър Алтмайер, също говорят категорично за сериозна индустриална политика. В своята „национална индустриална стратегия 2030“, разкрита по-рано този месец, г-н Алтмайер отиде толкова далеч, че смяташе, че държавата заема дялове в стратегически важни компании, уязвими от чуждестранния контрол.

Германците са наясно, че изключителното им ноу-хау няма да е достатъчно, за да се противопостави на Китай, който не играе по правилата и не желае да отвори публичните си пазари за международна конкуренция.

Неотдавнашното решение на Европейската комисия да блокира сливането на железниците между Alstom и Siemens може да противоречи на това. Но в действителност регулирането на конкуренцията е неадекватно на реалността на XXI век. Както неотдавна отбеляза Том Ендърс, главен изпълнителен директор на Airbus, производител на самолети от такъв мащаб никога не би могъл да се появи при съвременните правила за конкуренция.

Ето защо е много вероятно промените в правилата на ЕС за конкуренцията да бъдат включени в дневния ред на следващата Европейска комисия. Съвместният манифест за европейската индустриална политика в XXI век, представен миналата седмица от Алтмайер и неговия френски колега Бруно льо Мер, е значителен – не на последно място, защото е до голяма степен в съответствие с традиционните френски позиции.

Вярно е, че френско-германският „двигател“ се сблъсква с препятствия като реформата в еврозоната, която Германия упорито не желае да подкрепи. Но има и други области, в които той се движи напред. Вземете сътрудничеството в областта на отбраната. Избирайки Future Combat Air System (FCAS), очевидно против съветите на германския генерален щаб на военновъздушните сили, Германия запази възможността Европа да има собствен изтребител от четвърто поколение след 2040 година.

Добавете към това френско-германско сближаване относно изменението на климата, европейската търговска политика, създаването на многостранен съюз срещу президента на САЩ Доналд Тръмп и наскоро относно европеизацията на газопровода „Северен поток 2“, за да се намали руският натиск, и виждаме, че нещата се движат напред.

Дори френската идея еврото да играе много по-голяма международна роля сега е част от европейския дебат.

За да бъде ясно, ЕС никога няма да се превърне в голяма сила, която да съперничи на САЩ или Китай. Тази стара френска мечта никога няма да се сбъдне, защото няма „европейски хора“ като единна нация и следователно няма „европейска свръхдържава“ като една страна.

Вместо това трябва да се съсредоточим върху специфични области, в които ЕС може да упражнява най-голяма власт. Има три такива области. Първата е цялата сфера на глобалните стандарти, свързани със защитата на личните данни, авторското право, правата на потребителите, храните, здравето и околната среда. Тук ЕС може да упражнява това, което може да бъде наречено „нормативна власт“. Втората е индустриалната политика и опитите да се защити европейската икономика от хищническото поведение на Китай в частност. Това включва изграждането на европейски цифров пазар, способен да се конкурира с китайците и американците. Третата област, в която паневропейското сътрудничество е безспорно най-слабата, са сигурността и отбраната. Реалността на света утвърждава френската визия за глобалната политика. Сега зависи от Франция да се вслушва по-добре в другите, със скромност или смирение, които не идват лесно.

* Заки Лаиди е професор по международни отношения и европейска политика в Института за политически изследвания (Sciences Po), автор на „Нормите над силата: загадката на европейската сила“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.