SHARE

Еврокомунисти излизат с декларация, че осъждат промените в  Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен,  а в Daily Mail се появи новина за спасено от британци българско сираче, чиято достоверност не можем да потвърдим. 

“Антикомунистически закон отваря стари рани в България”, пише Мария Черешева за Balkan Insight. 

“Докато светът гледа как погребват Фидел Кастро, най-дълго властвалият лидер на Куба се възраждат спомени и спорове за стария комунистически режим, който падна преди 27 г. в България.”

Освен местните вопли по комунизма срещу промените се е надигнала и Европейската комунистическа инициатива. “Тази нова антикомунистическа нападка е част от целите на буржоазните правителства на ЕС да фалшифицират и пренапишат историята”, заявява съюзът на 30 европейски комунистически партии, който очевидно е запазил и марксистката реторика.

В декларацията на европейските комунисти също така пише, че “Великата октомврийска революция отпреди 99 г. демонстрира на цялото човечество, че хората могат да си изберат социоикономическа система, която служи на техните интереси”.

Тук е важно да се уточни, че комунистическият режим в СССР води до икономически срив и е виновен за изтезанието и избиването на милиони души в Източна Европа и Русия. По данни на енциклопедия “Британика” “до 1936 г. общо 5 милиона затворници са били задържани в лагерите ГУЛаг, като тази бройка навярно се е запазила или увеличила през следващите години до смъртта на Сталин през 1953 г. За “приказния” живот по време на тези режими може да прочете и “За казармата с любов” на Теодор Михайлов и “Соц с аромат на корекомска дъвка” на Ивет Добромирова.

“Българският индустриален център се харесва на чуждестранни работници” е друга статия от Balkan Insight. В нея се споменава, че пловдивската индустрия си търси поне 5000 души работна ръка.

“Компаниите, често с дейност в индустриалния сектор, планират да окуражат трудовата миграция от регионите с висока безработица в страната, но също така и от държави с големи български малцинства като Украйна, Молдова и Северна Гърция”, пише Мария Черешева.

Зам.-кметът на Пловдив е заявил пред изданието, че образователната система не може да настигне динамичното развитие на индустриите, които са започнали да привличат инвестиции с висока добавена стойност. Повече от 120 предприятия се намират в Пловдив, 80 от които са чуждестранни, и те са наели повече от 66 000 работници в промишлената индустрия и над 20 000 инженери.

България: Растежът се забавя”, пише френското издание Le Figaro. Изданието предава, че според данни на Националния статистически институт растежът на българската икономика бележи спад от 0,9% през второто тримесечие за 2016 г. до 0,7% през третото. Председателят на организацията на българските работодатели Васил Велев заявява, че организацията е “загрижена от очакваната политическа нестабилност в страната” след оставката на правителството на Бойко Борисов. Според Велев тази несигурност е вероятно да окаже влияние на инвестициите заедно с “политическата нестабилност” в страните, за които България изнася, като Италия. От изданието напомнят, че 60% от българския износ е за страни от ЕС.

В британския Daily Mail се появи статия за осиновено от британци сираче, което в българско сиропиталище е гладувало почти до смърт. Вестникът твърди, че информацията му идва от осиновителите на детето, но ние не можем да потвърдим достоверността ѝ. Daily Mail бе и продължава да е силно критикуван за антиимигрантските си лъжи, като публикации, че всички билети са продадени за полети и автобусни превози от Румъния и България за Острова и ще настъпи невиждана имигрантска вълна.

През юни 2014 г. семейство Мурс вижда снимки на изглеждащо като скелет дете “във фейсбук” и разбира, че то е настанено в българско сиропиталище и се нуждае от специални грижи. През октомври 2015 г. британското семейство успешно осиновява дето, което към този момент е тежало 3,6 кг, а в сиропиталището са го държали гладно и лекарите са казали, че навярно то няма да оцелее. Семейството незабавно след осиновяването изпраща детето на лечение в САЩ и след месец и половина лекарите успяват да го стабилизат. Днес детето вече е качило тегло и в момента е 10 кг и е започнало да проговаря. От американските лекари семейството научило, че детето има церебрална парализа, микроцефалия, сколиоза, деформация на краката и нанизъм.

Отново уточняваме, че вестникът е известен с публикуването на невярна информация и пропаганда срещу страни като България и Румъния. Изданието посочва за свой източник единствено твърденията на семейство Мурс. 

Друга статия, появила се в чуждестранни издания, разкрива красотата на българската природа. “Усетете красотата на Балканите в България”, пишат журналистите Мадура и Ананд Кати за Jakarta Post.

“България, земеделска страна и туристическа дестинация в Европа, предлага забележително разнообразни природни красоти, пропити с величествена история – от Балкана до плажовете със златни пясъци на Черно море”, пишат авторите на статията и разказват за историческите забележителности, природни гледки и кулинарни преживявания в страната ни.

“Пътуването бе толкова освежаващо за нас, които имахме ниски очаквания за тази не толкова известна страна. Тя е наслада за всеки, който иска да се потопи в природната и културната красота, лишила се от набезите на съвремието.”

SHARE