SHARE

Безспорно изборите в САЩ за 2016 г. са едно от най-странните, опасни и зловещо увлекателни събития, които светът е виждал. Всеки конфликт на земното кълбо изисква вниманието на американския президент, от неговите решения се влияят действията на всички други актьори на международната сцена, а от ангажимента му към държавите от НАТО се гарантира сигурността на Запада и не само.

И точно заради сериозността на тази позиция никой не е предполагал, че тези избори могат да се превърнат в профанно риалити шоу, крепящо се на ожаднелите за висок рейтинг медии, които отразяват всяка простотия на еманацията на американското суперего  – Доналд Тръмп.

Но нищо от дотук видените зрелища не може да се сравни със заплахата изборите в САЩ да бъдат манипулирани или да се създаде усещането, че те ще бъдат. Дори само намекът, че ръководителят на най-силната армия в света ще бъде назначен с измама, е повод за притеснение, особено ако това се случва с помощта на външна сила.

За момента всичко е в полето на догадките, но няколко събития от последните месеци и изявления на американските служби за сигурност водят до опасен за САЩ и света сценарий.

Всичко започна в началото на август, когато току-що коронованият кандидат на републиканците Тръмп заяви, че се опасява, че “изборите ще бъдат нагласени”. Тогава повечето посрещнаха думите му с насмешка. Ако Тръмп има някакви доказателства, казваха те, това е добър момент да ги изложи, защото до ноември има много време манипулацията да бъде разкрита.

Други обаче още тогава провидяха заплахата. В американската политика съществува ритуал загубилият на изборите да признае поражението си – символ, че битката между съперниците е приключила. Така в нощта на изборите през 2000 г. Ал Гор звъни на Джордж Буш-младши, за да признае поражението си, но същата вечер разбира, че изборите във Флорида нямат ясен резултат и отново се обажда на Буш, за да оттегли признанието си. Това води до месеци на политически и съдебни битки между двамата, които завършват с едно от най-спорните решения на Върховния съд на САЩ резултатите във Флорида да не бъдат повторно преброени. Ал Гор изобщо не е съгласен с решението, но въпреки това отново се обажда на Буш и признава поражение.

Същото се очаква да направи и Тръмп, ако загуби тези избори, и ако не го стори, няма никакви гаранции, че неговите привърженици ще останат кротки. Със заявката си от началото на август, че изборите могат да бъдат нагласени, изглежда, Тръмп си търси повод да създаде политическа криза в страната.

Няма и месец откакто Тръмп направи тази заплаха, и ФБР съобщи, че чуждестранни хакери са пробили изборните бази данни на два щата – Аризона и Илинойс, като от втория щат са откраднати данните на 200 000 гласоподаватели. Тогава служители на американското разузнаване изказват притеснения, че е възможно атаката да е била инициирана от Кремъл. В същото време експерт по киберсигурност посочва за Yahoo News, че “един от IP адресите, представени от ФБР, се е появявал преди в руските форуми за престъпни хакерски атаки”, а пробивът на изборните бази данни “наподобява методите, използвани при кибератаките, които руската държава спонсорира, включително и тази срещу Световната антидопингова агенция”.

В следващите дни стана ясно, че директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър е разпоредил да се разследва “мащабната потайна руска операция в САЩ”, която според службите за сигурност цели да “посее обществено недоверие в идващите президентски избори, в политическите институции на САЩ, разузнаването и представителите на Конгреса”.

Източник на Washington Post от службите за сигурност заявява, че руското влияние в САЩ “е нещо, което следим изкъсо”, но засега няма “категорично доказателство” за намеса в изборите. “Но дори намекът за въздействие върху сигурността на нашата система за сигурност е изключително притеснителен.”

И има причина за това. Флиртът между Путин и Тръмп е добре известен, като за последната година и двамата си размениха няколко комплимента. Само вчера Тръмп каза, че Путин има “страхотен контрол над страната си” и е “далеч по-голям лидер, отколкото нашият президент [Обама]”. На всичкото отгоре Тръмп на няколко пъти заяви, че може да не защити членките на НАТО, ако бъдат нападнати, и смекчи тона на републиканската платформа по отношение на санкциите срещу Русия. Само допреди няколко седмици кампанията на Тръмп беше ръководена и от човек, обвързан с близки до Кремъл руски олигарси и бивш лобист на проруския президент на Украйна Виктор Янукович.

Междувременно от кампанията на Хилъри Клинтън твърдят, че руски хакери стоят зад изтеклите имейли на Демократическата партия, който наведоха на мисълта, че ръководството на партията е помагало на Клинтън да спечели първичните избори.

Самата Клинтън преди няколко дни заяви, че е “изключително притеснена от сериозните доклади за намеса на руското правителство в изборите”. Когато журналистите я питат дали тя смята, че руснаците искат да помогнат на Тръмп да се настани в Белия дом, нейният отговор е: “Мисля, че е доста любопитно, че тези действия се случиха, след като Тръмп стана номинация [на републиканците]”. И фактът е, че както хакерските пробива в двата, така и изтеклите имейли на демократите се случиха след коронясването на Тръмп.

“Често цитирам една поговорка, която научих, докато живях дълги години в Арканзас: „Ако намериш костенурка върху стълбове на оградата – тя не е стигнала дотам сама”.

Истината обаче е, че дори Тръмп и Путин да не действат координирано, това отново може да има ужасяващи последици. И двамата имат интерес от посяването на съмнение, че изборите са манипулирани. Така, ако Тръмп загуби, ще получи своето оправдание, а Путин с интерес ще гледа как САЩ ще бъдат погълнати от взаимни обвинения и протести, а лидерът на страната ще се смята за нелегитимен.

За това всъщност на Путин не му трябва наистина да манипулира изборите във всичките 50 щата. Достатъчно е да създаде съмнението, че тези избори са опорочени, послание, което радостно разпространява и Тръмп.

При съмнение за опорочени избори руският президент печели и в двата случая – при победа на който и да е от двамата кандидати ще последва политическа криза в страната, а с нея и отслабване на позициите на САЩ в международните отношения.

За последните години кибератаките, обвързани с Кремъл, стават все по-многобройни и опасни. Германия, балтийските държави, Грузия и Украйна са били жертва на нападения, чиито следи водят към Москва. Ако към тези атаки прибавим и пропагандното крило на Кремъл, което все по-успешно изкривява общественото мнение и задава дневния ред – то получаваме изключително опасна комбинация, която застрашава сигурността на всички ни. Фактът, че говорим за руски манипулации на изборите в САЩ, единствено потвърждава нарастващата заплаха от “Големия брат”.