SHARE

Преди седем години, през 2009 г., Лин-Мануел Миранда е поканен в Белия дом заедно с други артисти на “Вечер на поезията”. Тогава Миранда е на 29 г. и вече с кариера на Бродуей композитор, актьор и писател. Вместо да изпълни песен от някой от мюзикълите, в които участва, той решава да представи нещо ново.

“Всъщност работя върху хип-хоп албум”, казва той пред публиката на Белия дом. “Това е албум за човек, който, мисля, въплъщава хип-хопа – финансовият министър Александър Хамилтън.”

Залата започва да се смее. Хип-хопът е израз на бунта срещу системата, на потисничеството, на борбата за права на чернокожите в Америка. Той възниква в Ню Йорк в края на 60-те и 70-те години на миналия век. Та какво общо може да има това течение с първия финансов министър на Щатите, живял два века по-рано, който е един от Бащите основатели на САЩ?

Миранда обяснява. “Смеете се, но е истина! Той е незаконородено дете, сирак без пукната пара, роден на острова Санта Круз и стига до това да бъде дясната ръка на Джордж Вашингтон.” Той е имигрант, роден в империя, простиращата се на няколко континента – той е никой.

Миранда започва песента си пред публиката в Белия дом, адресирайки с текста й въпроса “как едно копеле, сирак, син на курва и шотландец, изтърсено по средата на Карибите” става част от американския бунт? И наистина как един имигрант участва в отделянето на 13 колонии от Британската империя, създаването на финансовата система на САЩ, стига до върха на американската политика, ликът му е на 10-доларовата банкнота и участва в написването на едни от най-важните есета за американската конституция – “Федералистът”.

Историята на Хамилтън е историята на Америка. На изтърсаците и имигрантите, които едновременно населяват и се надигат срещу най-голямата империя и се превръщат в герои.

Шест години след вечерята в Белия дом “хип-хоп албумът” е станал нещо много по-голямо и “Хамилтън” на 20 януари 2015 г. излиза на голямата сцена в Бродуей. Мюзикълът се превръща във феномен, билети е невъзможно да бъдат намерени, спектакалът взима 11 награди за театрално изкуство “Тони”, печели “Грами” и “Пулицър” за най-добра драма. Критиците го нареждат до “Котките” и “Исус Христос суперзвезда”. Лин-Мануел Миранда връща златната ера на Бродуей – онази, в която мюзикълът отново диктува културните тенденции.

“Живеем във времена, в които омразата и страхът изглеждат по-силни. Надигаме се и падаме, светваме от угаснали въглени, които ни напомнят, че надеждата и любовта живеят по-дълго“, ритмично напява Миранда докато обира наградите.

10945707_10153074331991241_6017743152074457026_o

Идеята за мюзикала идва през лятото на 2007 г., когато Миранда взима биографията на “Александър Хамилтън”, написана от американския историк Рон Чернов.

“Той много наподобява герой от Чарлз Дикенс”, казва Миранда за персонажа, описан от Чернов. “Но той е също толкова самоунищожителен, колкото и брилянтен и това го забърква в епичните битки с Томас Джеферсън, Джон Адамс и Арън Бър и в последната той намира смъртта си. Четейки това, си мислех: “Това е Биги, това е Тупак… това е хип-хоп!”.

“Хамилтън” е повече от просто разказ за бунта и историята на Америка. Александър Хамилтън живее за шанса да се издигне, да бъде запомнен, да стане някой. През цялото време той повтаря, че няма да изпусне своя шанс – I am not throwin’ away my shot! Той е готов да пожертва всичко, за да постигне целта си. И чак в смъртния си час, в дуел срещу най-добрия си приятел, той решава да се откаже от своето кредо, но вече е късно.

С история от XVIII в., поднесена с ритми от XX в., “Хамилтън” разказва за днешните времена, “в които омразата и страхът изглеждат по-силни”, а обсебени от издигането си, забравяме, че “надеждата и любовта живеят по-дълго”.

 

hamilton8От началото на новия сезон първоначалният състав на мюзикъла е заменен, но Миранда обещава да се връща от време на време да играе Хамилтън. Това не спира наплива от хора за представлението, а дори тази седмица един от гостите беше следващият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс. Когато актьорите научават, че вицепрезидентът на Доналд Тръмп ще присъства на мюзикъла, те решават да му изпратят послание и в края на представлението заявяват, че “ние, разнообразна Америка, сме притеснени и загрижени, че вашата нова администрация няма да ни защити нас, нашата планета, нашите деца, нашите родители и няма да отстоява нашите неотменими права, сър. Но наистина се надяваме, че това шоу ви е вдъхновило да отстоите американските ценности и да работите от името на всички ни. Всички ни”.

Тези думи предизвикаха и реакцията на Доналд Тръмп, който определи акта като тормоз върху Пенс и настоя за извинение от актьорския състав.

Това е само едно доказателство за влиянието и силата на представлението. “Хамилтън” е разказ за успеха и падението, за ценностите и идеалите, за Америка и за света. Може и да не успеете скоро да го видите, но може да чуете неговия саундтрак – той вече е пленил милиони.

ham-fb