SHARE

Един  убит полицай и двама ранени в престрелка в централен Париж – три дни преди първия тур на изборите във Франция, предават властите.

В престрелката, която се случва на Шанз Елизе, е убит и извършителят. Свидетели споделят пред агенция Ройтерс, че мъж е излязал от кола и е започнал да стреля. От френската полиция съобщават, че повече изстрели са били изстреляни на друго място близо до сцената. Има сведения за изстрели из самия град, които не са потвърдени. Затворени са станции на метрото в столицата.

Атаката се е случила към 21 ч. местно време. Автомобил е спрял успоредно на полицейски автобус и отвътре е излязъл мъж, откривайки огън.

Мъжът е ранил двама полицаи и убил на място един, след което е бил застрелян от службите за сигурност. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че атентатът със сигурност е терористичен. Оланд изрази солидарност и увери, че службите за сигурност имат пълната подкрепа на нацията.

ДАЕШ пое отговорност за атентата. Няколко кандидат-президенти приключиха кампаниите си по-рано от предвиденото тази вечер, в знак на съпричастност и уважение. Съществуват подозрения, че атентатът е бил умишлено насочен към служители на реда. Шанз Елизе е смятан за основна мишена, тъй като е една от най-популярните туристически дестинации в света.

Снимка: REUTERS/Christian Hartmann

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.