SHARE

Днес главният прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши ще участва на дискусия, организирана от Върховния касационен съд и неговия председател Лозан Панов. 

Лаура Кьовеши ръководи антикорупционната прокуратура в Румъния от 2013 г., като тя и нейният екип успешно осъдиха бившия премиер Адриан Нъстасе, още много министри, кметове и депутати, а сега водят разследвания и срещу отишлия си премиер Виктор Понта и лидера на социалдемократите в Румъния Ливиу Драгня.

Лозан Панов коментира гостуването на Кьовеши в страната в студиото на БНТ, като публикуваме акценти от разговора, събрани от специализираната по правни въпроси медия Defakto.bg:

Който се плаши от опита на Румъния, иска да останем балканска корумпирана държава

Около предстоящото посещение на румънския прокурор „Антикорупция“ Лаура Кьовеши се надигна невероятна истерия защо толкова се плашим от опита на Румъния? Риторичния въпрос зададе председателят на ВКС Лозан Панов пред БНТ.

В четвъртък по негова покана Кьовеши ще участва в конференция в София за битката срещу корупцията в северната ни съседка, която се случва там, но не и у нас.

Според Панов обяснениято е: в Румъния „има гребец в лодката, има обществена нетърпимост към корупцията“. И ние имаме какво да заимстваме в това отношение. Председателят на ВКС напомни как преди две години друга емблематична фигура – Моника Маковей, беше посрещната от някои кръгове у нас включително с обвинения, че искала да се меси във вътрешните ни работи и независимостта на властите. „А тя каза нещо простичко – разковничето е в хората, нужни са няколко смели магистрати. Може ли да се случи и тук? Вярвам, че може. Смелите искам да провокирам с поканата до г-жа Кьовеши в един дебат да се опитаме да разберем защо тук нещата не се случват“, обяви Панов.

Съдия под натиск? Да се обърне към мен

По казуса „Ценко Чоков“ председателят на ВКС напомни заключенията от провеката на ВКС за нарушенията при „случайното разпределение“ на това дело и предложението си извършилата разпределението съдийка да бъде наказана. Както и че е имало и други проверки в апелативния специализиран наказателен съд, включително на Инспектората, но недобрата практика не е била констатирана и прекратена въпреки сигналите от магистрати.

„Не мога да стоя до всеки съдия, когато си пише актовете, но мога да упражнявам контрол. Призовавам всички съдии, върху които има опити за натиск, да се обърнат към мен“, каза Лозан Панов.

Елка Пенчева – оставка или уволнение

Като „емблематичен пример“ определи председателят на ВКС казуса със съдия Елка Пенчева от Софийския градски съд, забатачила над 400 дела, с висящо дисциплинарно дело отпреди близо 2 г., наскоро отстранена от длъжност от ВСС и моментално подала оставка.

Резултатът дотук е, че стотиците нерешени дела се преразпределят на други съдии, не по-малко натоварени, но които са си свършили работата, описа ситуацията Панов и попита какъв сигнал се дава с това на останалите магистрати.

Напомни и друго – Елка Пенчева е била и инспектор, проверявал колегите си из цялата страна, а когато се е върнала в системата, самата тя е спряла да пише дела. В същото време въпреки няколкото предложения за дисциплинарно наказание, негови и на председателя на СГС Калоян Топалов, година и осем месеца ВСС няма решение по нейния казус.

Изходът? Дисциплинарният състав на Пенчева вече бил готов с решение и Панов е насрочил разглеждането му за заседанието на съдийската колегия на ВСС на 21 март (по закон, когато е застрашен от най-тежката санкция уволнение, съдията трябва да получи възможност да се защити – бел. ред.). Така че има шанс дисциплинарното уволнение все пак да изпревари оставката. Която също вероятно ще влезе в дневния ред на същото заседание на 21 март.

Най-важното – какъв ще е новият ВСС

Сега най-важното е бъдещият избор на нов ВСС, който ще извърши важни стъпки – промяна в съдебната карта, в натовареността на магистратите, в нормализирането на общуването, обобщи Панов. И напомни – изборът е изцяло в ръцете на самите магистрати, поне по закон.

Завърши с призив към тях: „Не влизайте в регионални и институционални схеми, сега е моментът да покажете дали искате да мултиплицирате модела на сегашния ВСС с непрекъснати скандали или да се промени имиджът на България като балканска корумпирана държава“.

Текстът е препубликуван от сайта defakto.bg с тяхно разрешение. Заглавието и уводът към статията са на редакцията на „Терминал 3“.

Снимка: Daniel Mihailescu/AFP