SHARE

Първият държавен глава, поканен на посещение у нас от нашия държавен глава, е Владимир Владимирович Путин. Веднага ни става ясно какво е значело онова „Рестарт на системата“, което генерал Радев повтаряше, преди да стане президент. Връщаме си старата система, необятните пазари до Владивосток и новините на руски в петък. Дори си мислим, че можеше направо за президент да го покани, но генералът е патриот и би му връчил само почетна доживотна титла. А и първата дама нямаше да е съгласна на тази подмяна, защото после никой няма да ѝ чете статусите във фейсбук.

Прокуратурата отказала да разследва случая с развитите болтове на задното колело на автомобила на Националната служба за охрана (НСО), ползван от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. От самото начало подозирахме, че това е битов инцидент. Или опит за кражба на лята джанта. Абе все кокошкарски изпълнения, а не нещо сериозно, с което да се занимава прокуратурата. За развитите болтове е обвинена немската фирма производител „Мерцедес“, известна по цял свят с некачествените си произведения. Не става ясно дали ще има дело тук или в Германия и дали НСО ще се откажат от любимата на политици и мутри марка. Не става ясно и как държавната служба за разнос и охрана на скъпи политически задници, с бюджет от почти 40 милиона лева на година, не може да опази болтовете си от някой с ключ за 5 и шейсе. Тук дори бихме се провикнали „шайзе!“, но има опасност някой в прокуратурата да се припознае, а ние нямаме нищо подобно предвид.

Анатолий Карпов, от партията на Путин, се изцепил, че кирилицата е дошла от Византия. А лидерът му наскоро беше казал, че била дошла от македонските земи. Тези двамата не ги знаем какво пият и какъв шах играят, но знаем, че след като ни окупират, ни карат да си пишем в учебниците, че са ни освободили. На кирилица трябва да го напишем и после да си го повтаряме до втръсване, докато го повярваме. Карпов бил посрещнат и от главния прокурор Сотир Цацаров, като основната тема на разговора им е „създаването на шахматни клубове в местата за лишаване от свобода“. Не става ясно дали докато Ясен Тодоров е играл шах с руския депутат, го е открехнал, че по нашите земи ход на ДП 10 е шах и мат, дори да е направен с пешка. Даже имаме някъде тефтерчета със записани шахматни партии, но точно сега не можем да ги намерим, къде ли са се дянали тези тефтерчета…

Един друг пришълец, на който вервахме 2 мандата, наскоро празнува 80-и рожден ден. 400 гости му се изредили да му честитят, а после прочели за себе си, че били елитът на нацията. Чудим се има ли друга нация, която да иска да си полее елита с вряло олио, но си мислим, че понеже не сме били поканени, завиждаме и злобеем. Така де, елит е това, само 400 са, ако бяха повече, царят трябваше да наеме стадион, а това навява асоциация с Пиночет и масови разстрели, а ние сме европейци и хуманисти. Само за миг можем да си помечтаем, а после веднага пак да забием нос в турския сериал по телевизора, който най-много да бъде прекъснат от новини за елита.

След като Валери Симеонов издигна Великата българска стена по границата с Турция, съизмерима само с по-невзрачната си китайска сестра, се е заел и с алкохолния туризъм. Щял да го смаже със закона за митингите, където имало текстове за събирането на много хора на едно място. Тук си представяме, че Валери е спечелил и тази битка, но все пак някой спешно трябва да му каже, че останалите трима туристи, които не са дошли тук да пият, не са точно въздържатели, а са временно на силни антибиотици.

Чудехме се тези дни с какво се римува парламента. Искахме да напишем стих за него и битката му с войната по пътищата, която започна с премахването на предупредителните знаци пред камерите, заснемащи нарушителите. Това дупки, липса на маркировка, мантинели и знаци, корупция в ДАИ и КАТ, това не са проблеми, главният виновник за жертвите по пътя са предупредителните знаци за камерите.

Чиста поезия, как да не я увековечиш. Хем парлама, хем мента.

SHARE