SHARE

Парламентът в Япония прие исторически закон, който ще позволи на император Акихито – на поста от 1989 г. насам – да се оттегли от поста в полза на най-големия си син, принц Нарухито. Абдикацията на императора ще е първата за държавата от 200 години насам.

Император Акихито ще абдикира поради влошеното си здраве, като се очаква това да се случи в идните три години. Законът ще важи единствено за Акихито и няма да позволи абдикация на неговите наследници.

Единствен монарх в света, който носи титлата „император“, той е символ за държавата. Японската имперска династия е най-старата наследствена монархия в света: Акихито е наследник на първите императори, 125-и поред в линия, датираща от 660 г.

Образът на японските императори е балансирал по острието на властта в продължение на столетия. Във вековната си история японската армия е завоювала множество земи в чест на императорското семейство. Но след края на Втората световна война Потсдамската декларация изисква отричането от всякакви символи, които провокират Япония да се впуска в териториални войни – включително божествения статус на императора. И въпреки че след войната той не е съден за военни престъпления (решението на най-награждавания американски генерал в историята – Дъглас Макартър, остава противоречиво), в наши дни императорът остава с основно церемониална функция. От образ, смятан за божество и въплъщаващ шинтоистката религия, днес той е „символ на държавата и на обединението на хората“.

Осем жени са стояли на императорския трон, а това право е отнето чак през 1889 г. Традиционно императорите имат една главна съпруга и множество любовници от благородно потекло, но настоящият император Акихито е първият, който избира жена от обществото – той среща настоящата императрица Мичико Шода на тенис корта и се жени за нея през 1956 г., а любовната им история предизвиква мания по спорта на острова. Наследникът на трона, принц Нарухито, също е женен за неблагородничка – бивш дипломат и настояща принцеса Масако Овада.

Император Акихито и императрица Мичико на тенис корта. Снимка: BBC

Днес на императорите не е разрешено да заемат политически позиции. Въпреки това символиката остава силна. В японския език има две думи, еквивалентни на названието „император“, като едната от тях се използва специфично за японския монарх. В случая на императорското семейство се смята за неучтиво те да бъдат наричани с имената им. Императорите от своя страна дават име на ерата, в която са управлявали. Управлението на император Акихито ще бъде запомнено като „eрата на мира“.

Императорът и императрицата се качват на обикновен влак стрела на път за вилата си в Северна Япония. Снимка: BBC

Страстен любител и изследовател на рибите, с публикации в научни издания, името на императора е част от названието на вид на рибата гоби – Exyrias Akihito. Той се опитва неуморно да приближи имперското семейство до народа, говори на модерен японски и активно общува с хората лице в лице, пътувайки из държавата.

Заветът на император Акихито може да се обобщи с думите му по време на първото му телевизионно обръщение през 2011 г., непосредствено след земетресението в Япония, което причини огромни щети в страната:

„Надявам се от дъното на душата си, че хората ще бъдат един до друг, ще се отнасят един към друг със състрадание и ще преодоляват трудните времена.“

Снимка: Японците приветстват императорското семейство, The Japan Times 

 

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )