SHARE

Олимпиадата е повод да погледнем към онези светли моменти в спортната ни история, за която ни разказват успешните спортисти. Един от тях е поредният исторически за легендарната тенис-фамилия Малееви. 

Катерина и Мануела Малееви оставиха своя отпечатък в световната тенис история на първата Олимпиада за тениса след 64-годишно прекъсване в Сеул`88 г.

Катерина има честта да бъде първата българка, спечелила олимпийски мач по тенис. Тя започва състезанието директно от втория кръг, където побеждава бразилката Ж. Миро със 7/5 6/1. Миро вече изненадващо е победила 20-тата в света Х. Келеси (Канада). В трети кръг, след оспорвана борба, Катя губи от петата в света П. Шрайвър (САЩ) с 3/6 6/3 2/6.

Мануела също стартира директно от втори кръг и последователно побеждава М. Паз (Арж) с 6/1 6/2 и К. Линдквист (Шв) с 6/1 6/0. До четвъртфинала две големи изненади поднася Р. Реджи (Ит), с победите си над западногерманката К. Коде-Килш и поставената под № 1 – легендата Крис Еверт (САЩ). На четвъртфинал Мануела побеждава Р. Реджи с 6/3 6/4, но на полуфинал губи от Габриела Сабатини (Арж) с 1/6 2/6. Накрая златото печели Стефи Граф (Западна Германия), среброто остава за Габриела Сабатини, а Мануела и Зина Гарисън (САЩ) делят бронза.
От първата десетка в женския тенис тогава не участва само Мартина Навратилова (САЩ).

13987367_10153687289837624_5264279240262532684_o

Въпреки че олимпийския корт е само на 10 мин. пеша от олимпийското село, на триумфа на Мануела присъстват само трима българи – майка й, сестра й Катерина и „прикрепеният” към тях завеждащ отдел „Физкултура” в Комсомола.
Нито един от мачовете й не е бил предаван по телевизията в България.

13925578_10153687289562624_8337796160662843365_oПри завръщането в Родината Комсомолът награждава бронзовата медалистка на България с грамота и медал „За спортна слава на Родината” – първа степен. Държавата я награждава с лека кола „Лада”, за която обикновеният български гражданин чака с години.

Снимките, които виждате тук са аматьорски. Не са известни снимки от събитието на български фотографи.

Честито Мануела! Ако това твое постижение може да се смята за рекорд, то твоя рекорд стои ненадминат вече 28 години!

Ненадминато е и благородството й да дари медала си на България, въпреки че по силата на брака си отпреди около година към онзи момент, тя е вече и с швейцарско гражданство. Така тя може не само да се състезава за Швейцария, но и свободно да пътува! Решението си да се състезава за Швейцария Мануела обявява на 1/1/1990г. с писмо

„До БСФС, До моя клуб ЦСКА, българските журналисти и всички хора, които се вълнуват от моите победи и загуби. Най-накрая бих искала да благодаря на Родината си за всичко, което ми е дала и на всички хора в България, които ме подпомагаха през всичките тези години. Винаги съм била горда, че съм българка.”

Целия текст на писмото можете да видите в книгата на Юлия Берберян „ИСКАМ, ВЯРВАМ, ЗНАМ И МОГА” (стр.286). Книгата може да изтеглите тук (За да отворите книгата ви е необходим ePub reader, достъпен за смарт-устройства и настолни компютри).

Тази лоялност на Мануела към Родината й е високо оценена и от Швейцария. Мануела е обявена за „Спортист номер 1” на Швейцария за 1993 година. На второ място е оставена безпрецедентната със световните си постижения скиорка Френи Шнайдер. Преценено е, че Френи ще се състезава още и ще даде нови поводи да бъде отличена, а Мануела е обявила края на кариерата си. В края на 20-ти век Швейцария отдава дължимото и на Ф. Шнайдер, като я обявява за „Спортист на столетието”.

* Тази история е разказана на фейсбукстраницата на Тенис клуб „Малееви“. Терминал 3 публикува и нея, и снимките с разрешението на фамилия Малееви и с минимални редакции.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.