SHARE

Протести на недоволни граждани, политическа саморазправа и истерична антиевропейска пропаганда, подкрепяна или подминавана с мълчание от уж проевропейските политици.

Това може да опише последната седмица у нас – когато майките на деца с увреждания за пореден път излязоха на протест, бившият районен кмет на „Младост“ Иванчева бе съпроводена с белезници на краката и ръцете, за да отиде до болницата за преглед на тумора ѝ, а буквалното сатанизиране на Истанбулската конвенция продължава.

Не бе толкова отдавна, когато премиерът Борисов бе от другата страна – получател на атаките. Годината бе 2013 г., а Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. И първата му работа бе, както самият той се заканваше преди това, да арестува „гусин Цветанов“ – дясната ръка на лидера на ГЕРБ.

А след „гусин Цветанов“ Борисов си мислеше, че ще последва и неговата собствена глава – поръчана от управляващата тройна коалиция на БСП, ДПС и „Атака“.

„След като тези три партии признаха изборите и в тази криза отново ГЕРБ е първа политическа сила, те казаха, че с ръководството на ГЕРБ трябва да се разправят по нестандартен начин и само г-н Пеевски се бил съгласил да извърши всичко това. Те са подготвили сценарий – да ме задържат и в ареста да ме убият. Затова Станишев казва – нестандартно, само този човек, с риск за живота си, пое този ангажимент. „Кой ангажимент?“, риторично попита Борисов на 20 юни 2013 г.

Тогава Пеевски искаше да срази Борисов, а за да дойдат БСП, ДПС и „Атака“ на власт, получиха силно рамо от Сотир Цацаров, който деня преди вота обвини ГЕРБ, че печата фалшиви бюлетини. Обвинение, което 5 години по-късно можем да заключим, че бе постановка и не произведе нищо друго освен идването на втората тройна коалиция и нейния опит да назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

А Делян Пеевски, оглавил новия орган за национална сигурност и борба с организираната престъпност, трябваше да се разправи с опозицията.

Днес не ДАНС, а КПКОНПИ поема тези фунцкии и изглежда разправата е същата. Страхът на Борисов „да ме задържат и в ареста да ме убият“, изглежда, изобщо не е бил неоправдан, гледайки как се отнасят с районен кмет.

Историята се повтаря. Борисов също смята така, виждайки аналог между това, което са му готвили, и случилото се на дядо му – по твърдения на премиера убит от комунистическата власт.

„Моят дядо, когато са го убили, са написали в епикризата, че е починал от червен вятър. Цинизмът е, че този червен вятър го е отнесъл. Това са готвили да направят. Затова са тичали при главния прокурор още в петък“, каза Борисов, хвърляйки нова светлина върху проведената среща между Сотир Цацаров, Цветлин Йовчев и Делян Пеевски часове след като последният бе избран за шеф на ДАНС.

Цинизмът с червения вятър. Почти доближаващ се до цинизма на внука, който обявява Тодор Живков за свой „университет“.

Историята се повтаря – първо като трагедия, после като фарс.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.