SHARE

Тази неделя италианците се отправят към урните, за да решат съдбата на Матео Ренци и неговото правителство. Те ще гласуват за това дали да одобрят конституционните промени, с които се намалява влиянието на Сената – горната камара в Италия – и се отпушва възможността за една по-активна законодателна власт.

Премиерът Матео Ренци, който често влиза в разпри с Ангела Меркел за курса на Европейския съюз, заяви, че ако конституционните промени не бъдат приети, той ще си подаде оставката. И когато обявиш, че едни избори са вот на недоверие към правителството, то избирателят е много изкушен да ти покаже колко му е ценно правителството ти. Може и така да стане в Италия, тъй като за момента социологическите проучвания дават малка преднина за отхвърлянето на промените – 53,5% против на 46,5% в подкрепа, но данните са отпреди две седмици, тъй като в страната е забранено последните 14 дни преди вота да се публикуват проучвания.

И ако Ренци падне въпросът е кой идва след него.

Изгряващата звезда с най-големи шансове е популистът Бепе Грило и неговото движение “Пет звезди”. Грило е комик, който използва цветущ език и разпространява конспиративни теории за кемтрейлс и световен заговор срещу италианците. От тази година движението му вече има кмет на Рим – Вирджиния Раги, която не отстъпва в любовта си към конспирациите, включително обвини опозицията, че изхвърля хладилници и мебели по римските улици, за да изглеждало, че тя не се справя с чистенето на града. Тя също така оттегли номинацията на Рим за олимпиадата през 2024 г., защото не било икономически изгодно градът да провежда олимпиада.

Подобно на много други популистки движения в Европа и зад на пръв поглед изпразнената от съдържание програма на “Пет звезди” се крие антиевропейска и проруска програма. Бепе Грило е чест гост на флагмана на руската пропаганда Russia Today и възнамерява да оттегли Италия от еврото. Ако Матео Ренци падне и на нови избори страната бъде овладяна от популистите, Европа ще получи поредния си вътрешен дестабилизатор и това е възможно предвид факта, че на последните парламентарни избори през 2013 г. движението получи 25,5% от вота на избирателите (с 4 пункта по-малко от управляващата Демократическа партия) и оттогава популярността и победите ѝ само се увеличават.

Наскоро се оказа, че движението “Пет звезди” е и лидер в Европа по дезинформация и руска пропаганда. BuzzFeed предава, че Бепе Грило е изградил мрежа от пропагандни сайтове, които се представят за независими, но разпространяват фалшиви новини, които критикуват Ренци и подкрепят действията на “Пет звезди”.

Един от тези сайтове – TzeTze, има 1,2 милиона последователи във фейсбук. В него, предава BuzzFeed, могат да бъдат намерени шокиращи заглавия от типа на “ИСТИНАТА, КОЯТО ИСКАТ ДА СКРИЯТ ОТ НАС” и конспирации от сорта на това, че САЩ тайно финансирали през Сорос имигрантите от Северна Африка да тръгват към Италия.

За източник на тези новинарски БОМБИ се използва руският пропаганден сайт Sputnik. От TzeTze например се позовават на него за тайното финансиране на имигранти от САЩ. Друго видео на TzeTze, имащо 1,3 милиона гледания и споделено 46 000 пъти, разказва как САЩ и Турция се опитвали да попречат на Русия да се бори с ДАЕШ, защото искали да продават петрол на терористичната организация.

Друг подобен “независим” сайт – La Cosa (от ит. “нещото”), се представя за един от по-сериозните новинарски сайтове, макар да стартира през 2013 г., за да отрази кампанията на Бепе Грило. Този сайт има много по-малко последователи – 125 000 харесвания във фейсбук, – но той често е използван от другите пропагандни машини като „надежден източник на информация“. Трети сайт – La Fucina, често публикува материали за чудодейни лекове и пропаганда срещу ваксините.

Зад цялата тази машина стои фирмата Casaleggio Associati, основана от втория човек в движение “Пет звезди” – Джанроберто Казаледжо. По-рано тази година Казаледжо умря и фирмата бе поета от сина му Давид. Компанията притежава всички гореизброени сайтове – TzeTze, La Cosa и La Fucina, тя е и изработила системата за дарения на “Пет звезди”.

Никъде в тези сайтове не се споменава, че те са обвързани с Бепе Грило и неговото движение, но за сметка на това в личния блог на Грило – който има читаемост, подобна на един от най-авторитетните вестници в страната – Corriere della Sera, пише, че цялата информация на сайта е предоставена от Casaleggio Associati. Всички пропагадни сайтове и блогът на Грило споделят едни и същи IP адреси, както и профили в Google Analytics и AdSense.

Основна мишена на сайтовете, особено в дните преди референдума, е премиерът Матео Ренци. TzeTze например заявява, че е абсурдно Ренци да пътува с охрана до Брюксел, въпреки че такъв е протоколът за всички европейски лидери. В една от статиите в блога на Грило, написана от депутат на “Пет звезди”, се коментира, че “Германия е приела само 20 имигранти! Каква солидарност? Европа се интересува само от продажбата на оръжия”. Само през миналата година Германия прие един милион имигранти в страната.

Миналата седмица мрежата от сайтове споделя клип на Russia Today, който твърди, че 1,5 милиона души са отишли на протест срещу референдума на Ренци. Всъщност събирането е било по точно обратния повод – подкрепа на конституционните промени и референдума.

Междувременно движението на Бепе Грило поддържа и връзки с Кремъл. Тази година делегация на “Пет звезди” присъства на партийната конференция на Путиновата партия “Единна Русия”, движението иска да отпаднат санкциите срещу Русия, да бъде признато анексирането на Крим и дори е призовавало да се нормализират отношенията със сирийския диктатор Башар ал-Асад, чийто режим е подкрепян от Москва.

Различни популистки движения в Европа по един или друг начин се възползват от руската пропагандна машина и споделят прокремълски тези, както посочват редица доклади на неправителствени огранизации и на Европейската комисия. Бепе Грило и неговите “Пет звезди” не са изключение от правилото – при тях откриваме същите връзки и антиевропейски политики, прикрити зад антиимигрантска и антисистемна демагогия. Тази неделя италианците ще решат бъдещето на Ренци и конституционните му промени, но скоро може да решават бъдещето на страната си и дори това на еврозоната.

*На снимката: Италианският премиер Матео Ренци коментира надигането на Бепе Грило (на колажа) в Италия.