SHARE

Медиите осъществяват манипулация, като отделят значително по-голямо внимание на атаки, извършени от мюсюлмани, и преувеличат степента на опасност, идваща от тях, показва изследване на Washington Post. По този начин се засилват ксенофобията и религиозната нетолерантност, както и убеждението, че имигрантите мюсюлмани представляват изключително голяма заплаха за сигурността в страната.

Макар терористичните атаки, извършени от християни, да са повече от тези на мюсюлмани, репортажите за ислямистки нападения са около 4 пъти повече от тези, извършени от християни, показва изследване на Washington Post, основано на данни от Global Terrorism Database. Несъмнено след 11 септември 2001 г. почти всеки човек свързва тероризма директно с мюсюлманското население. Противно на очакванията обаче, между 2011 г. и 2015 г. едва 12,4% от атаките са извършени от мюсюлмани, като само 5% от тях са били осъществени от лица, които са едновременно имигранти и мюсюлмани. Именно за тези атентати обаче са повечето американски репортажи. В сравнение с това от 89 атаки, извършени от християни в САЩ в този период, цели 24 не получават никакво медийно отразяване.

По този начин американските медии манипулират общественото мнение и това помага на антиимигрантската и антимюсюлманската политика, която доведе и до избора на президента Тръмп.

Създалата се медийна среда е една от основните причини част от американското общество да одобрява въведената забрана за влизане в страната от 7 държави с доминиращо мюсюлманско население.

В действителност обаче шансът американец да бъде убит от мюсюлмански имигрант е 1 към 3,6 милиона. В сранение с това 25 пъти е по-голяма вероятността да се удавим във вана,  250 пъти е по-голям шансът да загинем след ужилване от пчела, хиляда пъти е по-вероятно да загинем в катастрофа, 5900 пъти е по-голям шансът да загубим живота си поради лекарска грешка, отколкото в терористичен атентат.

Бомбените заплахи дори не попадат в 25-те най-чести причини за смърт, макар по медиите тази опасност да се представя като номер едно. Проблемът е, че не само американските, но и европейските медии използват тази тактика, като целенасочено изопачават мюсюлманските атаки, подтиквайки антибежански, антимюсюлмански и ксенофобски настроения. А от всичко това печелят точно определени партии, политици и политики.

Снимка: Associated Press