SHARE

Тази седмица медиите в Близкия изток обръщат внимание на изключително трудните, но все пак успешни военни действия на иракските въоръжени сили срещу терористите от ДАЕШ (арабската абревиатура на Ислямска държава в Ирак и Леванта), произведените в Кувейт избори с участието  на опозицията, която прекрати 4-годишния бойкот, и възможността за мир в Йемен.
Бюлетинът е изготвен от  Дорейд Джасим.


Иракската армия e все по-близо до овладяването на Източен Мосул

Иракските антитерористични сили предприеха нова стъпка на два фронта за изолирането на ДАЕШ във вътрешността на Мосул, след като рейдовете на ВВС на международната коалиция доведоха до прекъсването на мостовете, свързващи двете страни на града, а по същото време силите на армията и „Народната мобилизация“ (Хашд аш-Шааби) предприемаха самоубийствени атаки по пътя южно и западно от ивицата „Тел Афар“, кръстена на едноименния град, съобщава панарабският вестник „Ал-Хаят“. ВВС на антитерористичината коалиция, водена от САЩ, са разрушили пет моста през уикенда между двете страни на изток и на запад от Мосул, потвърждавайки пълното унищожаване на четири от тях, с противоречиви съобщения за съдбата на петия мост, известен като най-стария, със значение за културното наследство на Ирак. Високопоставен офицер в източната дивизия в Мосул съобщи пред „Ал-Хаят“: „Източният бряг падна, след като бяха прекъснати военните доставки, получавани от бойците на ДАЕШ от другата страна на моста, където се намираха арсеналът и хората на ДАЕШ.“ Той добави, че в събота „часове след унищожаването на четвъртия мост, антитерористичните сили успяха да навлязат в три нови квартала в източната част на Мосул: Амин, Масариф и Кахира, след оттеглянето на въоръжените бойци на ДАЕШ“. Офицерът акцентира, че армията е започнала операцията за овладяването на 13 квартала на този фронт. И допълни, че елементи на ДАЕШ са се оттеглили в близките крайречни квартали, като е налична информация, потвърждаваща прекъсването на доставките към тях, въпреки че те все още са в състояние да избягат с предварително подготвени лодки.

Има вероятност антитерористите, унищожили петте моста, да не могат да преминат към западната страна, както офицерът призна, но отбеляза, че фронтът на западния бряг ще бъде достъпен откъм юг, където съвместни сили на милициите пристигат от град Хамам Ал-Алил. Наред с това ДАЕШ предприе изненадващи атаки срещу силите на „Хашд аш-Шааби“, разположени в южната и западната ивица в областта Тел Афар, западно от Мосул, използвайки каруци бомби, задвижвани от атентатори самоубийци, както и РПГ-та, насочени към летището със стратегическо значение, овладяно от шиитските милиции миналата седмица. Техният говорител Ахмед Асади обясни в изявление вчера, че милициите са отблъснали атаката на ДАЕШ, стремяща се да компенсира загубите на летището на стратегически важния град Тел Афар. Говорителят съобщи: „Няколко терористи бяха убити и 11 каруци, управлявани от тях, бяха унищожени“. Той добави още, че ДАЕШ са предприели друга атака над летището с минохвъргачки половин час след посещението на премиера Хайдар Абади в четвъртък вечер, като тази атака е продължила до нощните часове и доведе до раняването на тримата лидери на милициите: Шабл Ал-Зейди, Абу Хисам  Ал-Сахлани, Карим Ал-Хаккани и няколко от телохранителите им. Той отбеляза, че силите на милициите (Хашд аш-Шааби) са изпълнили на четири етапа своите мисии в битката за Мосул, включително изграждането на валове и окопи, овладяването на стратегическите кръстовища между градовете и контрола на пътя, свързващ Синджар и Тел Афар. Комитетът на милициите съобщи в изявление вчера, че са стартирали „изпълнението на петия етап от мисията, имаща за цел да подготви освобождаването на райони от Мосул и отрязването на доставките за ДАЕШ в Тел Афар и Сирия“.

Кувейтските избори: опозицията спечели 24 места в Народното събрание

Опозицията, доминирана от ислямистите, спечели около половината от местата в кувейтския парламент – 24 места от общо 50, съставляващи парламента, предава арабската секция на Би Би Си. Опозиционерите ислямисти, либералите и националистите участваха в предсрочните избори след бойкота, продължил четири години, в знак на протест срещу промяната в изборния закон. Тези избори представляват удар за депутатите, лоялни на правителството, приключващо своя мандат, тъй като много от тях не постигнаха успех в предизборната кампания и 2/3 от министрите в правителството се провалиха в осигуряването си на място в новия парламент. Това даде възможност на бившия председател на парламента Марзук Ал-Ганим да запази мястото си, в случай че е един от победителите на втория тур.

Единствената жена победителка

Сред победителите е Сафа Ал-Хасим, единствената жена, спечелила място в парламента. Една трета от победителите в изборите са млади хора и също са нови лица в света на политиката и за кувейтския парламент. Въпреки изразената победа на опозицията в Кувейт очаква се емир Шейх Сабах Ахмад Ал-Сабах да назначи сегашния премиер или един от членовете на семейството на управляващата династия за сформирането на новото правителство. Правителството заяви, че избирателната активност е била 70% на изборите, проведени в събота. Това са първите избори, небойкотирани от партиите в опозиция от четири години насам. Избирателните секции затвориха врати в събота вечер с висока избирателна активност, достигнала в някои квартали до 80 на сто от имащите право на глас. Кувейтските избиратели гласуваха в пет избирателни района, за да изберат 50-те членове на Народното събрание. 293 кандидати се състезаваха в изборите, включително и 14 жени, в съответствие с мажоритарната избирателна система.

Политика на ограниченията

Няколко от победилите народни представители на тези избори ще бойкотират плановете на правителството, насочени към строгите икономии и намаляването на публичните разходи след резкия спад на приходите от петрола, заради спада на световните цени на нефта. Правителството се надява, че новият парламент ще успее да приеме мерките за ограничения, за да помогне на страната да преодолее ниските цени на петрола. Емирът на Кувейт шейх Сабах ал-Ахмад издаде постановление за разпускането на последния парламент на 16 октомври. Емирът също така изтъкна в реч по кувейтската телевизия, че разпускането на парламента е поради „регионални обстоятелства и предизвикателства в сигурността“, пред които е изправена страната. През последните дни кувейтското общество стана  свидетел на ожесточена предизборна кампания, включващи силната опозиция, която бойкотира предишните избори преди четири години.

Повечето кувейтци се опасяват, че ще намалеят разходите за здравеопазване, образование и жилищно настаняване, финансирани от приходите от петрол. И въпреки че кралското семейство управлява делата на страната, парламентът на Кувейт е един от най-мощните в държавите от Персийския залив. Кувейт също е подложен на нападения от ислямистки екстремисти след появата на организацията ДАЕШ, която през 2015 г. извърши бомбен атентат в шиитска джамия, отнел живота на 27 души и ранил редица други.

Йемен: Коалицията обяви примирие за 48 часа, приемайки удължаване на срока и мирни опции, а войната продължава към неизвестното

В събота следобед беше сключено 48-часово примирие за прекратяване на огъня след призива на арабската коалиция за възможността да бъде удължено автоматично, в случай че към него се придържат бунтовните хутити и лоялистите на Али Абдула Салех, отбелязва панарабският всекидневник „Ал-Кудс ал-Араби“. Това е изненадващ ход, който предлага опции за възстановяване на законната власт в Йемен на фона на патовата ситуация в Йемен. Официалната саудитска информационна агенция съобщи, че арабската коалиция е обявила в събота сутринта прекратяване на огъня в Йемен в продължение на 48 часа, като срокът  може да бъде удължен автоматично, ако се изпълни от хутитите. Коалицията заяви в официално изявление: „Прекратяването на огъня е планирано да започне в 12:00 местно време в събота според договорката от 19 ноември за период от 48 часа“. В декларацията се обяснява, че примирието, обявено от коалицията, „ще се удължи автоматично, в случай че милициите на хутитите и войниците, лоялни на Али Абдула Салех, се придържат към това примирие и позволят хуманитарната помощ за районите под обсада, особено в град Таиз, вдигане на обсадата над града, присъствието на представителите на превратаджиите и Комисията за умиротворяване и координацията на юг. В изявлението се съобщава според писмо на саудитския крал Салман бин Абдулазиз, че примирието е обявено от президента на Република Йемен Абдураббух Мансур Хади в отговор на призива на ООН и международните усилия за установяването на мир в Йемен и вкарването на повече хуманитарна и медицинска помощ за йеменския народ.

Потвърждава се, че „коалиционните сили ще се придържат към прекратяването на огъня според условията на писмото на йеменския президент, освен ако милициите на хутитите и войниците, лоялни на Али Абдула Салех, продължат с каквито и да било действия или военни маневри във всеки регион. Тогава условията ще бъдат преразгледани от коалиционните сили за продължаване на ембаргото, въздушните и морските инспекции и въздушното разузнаване над всяко движение на милициите на хутитите и силите, лоялни към тях“. Наблюдатели заявяват пред в. „Ал-Кудс Ал-Араби“, че това решение е тест за сериозността на хутитите и Салех в придържането към споразумението за прекратяване на огъня и ще предостави опции за възстановяването на законната власт в Йемен на фона на патовата военна ситуация и блокирането на перспективите за мирни инициативи в Йемен.

Анализаторите добавят, че сегашната администрация на САЩ може да опита да окаже натиск върху страните от коалицията и йеменския президент Абдураббух Мансур Хади да приемат тази инициатива и Пътната карта на ООН, преди да се изгубят възможностите при заминаването на администрацията на Обама от Белия дом, защото новата администрация на САЩ, която ще поеме властта догодина, може да не обърне никакво внимание на йеменския въпрос. Новата администрация дори може да играе отрицателна роля в светлината на очакваното сближаване между САЩ, в лицето на  новоизбрания президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин, който се движи в орбитата на иранската политика. Политици смятат, че йеменският въпрос напоследък навлиза в опасен завой на фона на неспособността на никоя от двете противоположни страни (на правителството и на преврата) да намерят военно решение в своя полза след повече от година и половина на ожесточени сблъсъци и бомбардировки, убили хиляди, ранили десетки хиляди и унищожили голяма част от инфраструктурата, причинявайки сриването на йеменската икономика и унищожаването на всички държавни институции. Тези политици потвърдиха, че при продължаването на войната в Йемен по този начин няма да има победител. Войната ще бъде изтощителна и много скъпа за силите на арабската коалиция и всякакъв шанс за мир сега трябва да се вземе под внимание. Воюващите страни трябва да поемат моралната, политическата и хуманитарната отговорност, за да се избегнат ужасите и страданията на йеменския народ и унищожаването на всичко в страната.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.