SHARE

Обичам бизнес книгите. Особено тези, които обещават да ми разкажат едновременно за два мои любими и на пръв поглед почти несъвместими свята – на технологичните компании и на книгоиздаването, каквато се оказа „Джеф Безос и векът на Amazon“. Тук е моментът да си призная, че не ползвам Amazon (моите предпочитани онлайн платформи за пазаруване са eBay и Etsy) и не бях достатъчно добре запозната с историята на нейния основател.

Ще започна с приликите, които веднага изскачат в съзнанието на читателя, когато стане дума за големите предприемачи от зората на онлайн бизнеса – Джеф Безос е безумно амбициозен, притежава избухлив характер, който всява страх сред редици негови подчинени, перфекционист и работохолик, който открито не зачита широко установения принцип за баланс между работа и личен живот и често предприема бизнес ходове, които в дадения момент изглеждат почти безумни, но в дългосрочен план се оказват крайно далновидни. Виждате вече образите на Стив Джобс, Илон Мъск и Бил Гейтс, нали? Е, Безос перфектно пасва на психологическия профил на този технологичен клуб, само че не е толкова популярен, нито особено обичан.

Книгата започва малко мудно и са й необходими известно количество страници, за да набере скорост. От една страна, това може би се дължи на не чак толкова харизматичната личност на самия Безос, а от друга – на прекалените ненужни подробности, които Брад Стоун на моменти вмъква в разказа. Не изпитвам нужда да знам какво точно са си поръчали за ядене присъстващите по време на сключването на важна за Amazon сделка. В самия превод също има някои слабости като постоянната употреба на „СпейсХикс” вместо „СпейсЕкс” например, но те са пренебрежими. И с това минусите на книгата се изчерпват.

Изключително ми беше любопитно да науча, че и Безос притежава компания за космически полети, наречена Blue Origin, както и площадка за изпитания на ракети в Тексас. Тази част от неговите бизнес начинания не е особено известна на широката общественост и имайки предвид какъв е Безос, това най-вероятно се дължи на недостатъчния напредък, който е постигнал в тази насока. Можем само да очакваме да ни изненада, макар да се съмнявам да успее да навакса смазващата преднина на Илон Мъск в космическите полети.

Друг не толкова популярен факт е, че Amazon e сред пионерите на облачния компютинг и е изключително силна на пазара на мрежови услуги, които генерират сериозна част от приходите й. Председателят на Alphabet (компанията майка на Google) Ерик Шмит дори споделя:

„Нека им го признаем. Хората от книжната компания овладяха компютърната наука, схванаха аналитичния модел и изградиха нещо съществено.”

Безспорно най-интересната лично за мен част от „Джеф Безон и векът на Amazon“ беше посветена на усилията на компанията в посока дигитализиране на книгите и процеса на създаване на любимеца на пазара на електронни четци – Kindle (с първоначален пазарен дял от впечатляващите 90%). Когато за първи път на едно от легендарните заседания на висшия мениджърски екип Безос нарежда да се започне работа по все още неназованото устройство, той среща сериозен отпор. Amazon не притежава нито ноу-хау в тази област, нито талантливи хардуерни инженери и дизайнери, нито достатъчно финансови средства, защото, въпреки огромните си обороти, вечно се бори да разшири поне малко маржовете си. Безос обаче заявява в типичния си безцеремонен стил:

Ще се наложи да наемем талантливи хора. Отлично съм наясно, че ще е много трудно. Просто ще се научим как да го правим.

Тази фраза павира пътя към ада на издателския бранш в САЩ. Това бяха страници, които четях със скептично извити вежди, повтаряйки си непрекъснато: „Не е възможно един човек, влюбен в книгите, да се отнася по този начин с издателите„. И все още не съм докрай убедена в твърдението на Безос, че „печатните книги са последния аналогов бастион“. Но дори да не сме съгласни с всичките му похвати и решения, се налага да отдадем дължимото на безмилостно прицелената бизнес стратегия и тоталното обезоръжаване на неговите противници, които успяват да оцелеят основно с помощта на Стив Джобс. Който, естествено, също не им помага от добро сърце.

Не смятам да се спирам на тежкия характер на Безос, постоянния поток вербални обиди и психологическия натиск, който упражнява над своите подчинени, конкуренти и дори доставчици. Все пак Amazon е прочута като изключително недружелюбно работно място, особено на фона на лъскави, предлагащи всякакви удобства за инженерите компании като Google.

Шахматната дъска на големия технологичен бизнес е безмилостно поле за игра и е ясно, че там оцеляват само най-големите хищници.

Да, Джеф Безос няма да ни заведе да живеем на Марс или поне няма да е първи в това, нито ще ни предложи едни от най-красивите технологични устройства, за чието притежание ще сме готови да умрем, но пък той е безспорният пионер на онлайн пазаруването, издигнал клиента в култ, заради когото можем да носим хиляди книги в джоба си. А това никак не е малко.

Автор: Любов Петрова

Текстът е препубликуван от най-голямата българска онлайн медия за книги и четене – Аз чета. Заглавието е на редакцията на Терминал 3. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.