SHARE

Какво се случва, когато вземеш интервю на крайнодесен лидер в най-доброто ефирно време, но не зададеш въпрос за бежанците? Тази история разказва за Atlantic журналистът в Берлин Емили Шултайс. 

Германските телевизионни зрители разбраха отговора на този въпрос в неделя вечер, когато телевизията ZDF проведе мащабно интервю с Алекзандър Гауланд, съпредседателят на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която успя да канализира антибежанските настроения, за да спечели първите си в историята места в Германския парламент миналата есен. Преди интервюто в Туитъра акаунта си телевизията повдигна завесата, като представи съдържанието на интервюто като „климатичните промени, пенсионирането, дигитализацията – без бежанци“.

Резултатът бе 19-минутно интервю, в което Гауланд се затруднява да отговори на базови въпроси относно позицията на партията си; опонентите на „Алтернатива за Германия“ го определиха като шедьовър. Симпатизантите на партията и Гауланд го заклеймиха като предубедено. Журналистът на ZDF Томас Валде, който проведе интервюто, многократно притисна Гауланд за разяснение или обяснение на думи, изказани от съпартийците му, и попита повече от веднъж за предложените политически „алтернативи“ от партия, която е сложила тази дума в името си.

Не е тайна, че журналистите се опитват да разберат как най-добре да отразяват крайнодясното и характерните му проблеми тук в Европа и, разбира се, отвъд Атлантика. Политическа партия с 92 места в германския Бундестаг безспорно трябва да бъде в новините, както и проблемите, с които тя се бори. В същото време германските и европейските медии са критикувани за прекалено сензационния си фокус на отразяване на бежанските и миграционните проблеми тук; постоянният медиен фокус над подобни проблеми ги държи на първа линия за хората, дори след като потокът от мигранти е намалял значително.

Американските журналисти се изправиха пред подобен проблем в неделя, когато им беше сервирано шествието на белите супремасисти „Unite the Right“ на няколко крачки от Белия дом. Журналистите се появиха в пълна бойна готовност за нещо, което в крайна сметка се оказа десетина шестващи.

Matt Wuerker/POLITICO

Но интервюто на Валде с Гауланд в неделя беше урок, за разлика от подхода на американските журналисти към сцената във Вашингтон.

Докато орди от журналисти напираха към площад „Лафайет“, всъщност много повече от белите супремасисти, които бяха на площада, германските зрители гледаха интервю, в което журналист постави пред крайнодесен лидер истински въпроси за политики; въпроси, които той би задал на лидерите от която и да било политическа партия.

Попитан за позицията на партията относно пенсионната система на Германия и предложението на своя колега от „Алтернатива за Германия“ за „промяна в системата“, Гауланд заяви, че партията му няма конкретен план за реформи.

„Обсъждаме нещата и нямаме определена концепция“, каза той. (Попитан дали това на практика означава, че партията му всъщност няма „алтернатива“ за Германия на тази тема, Гауланд отговори, че ще има такава след следващата голяма среща на партията, „не сега“.)

Що се отнася до честата реторика на партията за желанието ѝ да „защити“ германците (вероятно от имигранти и увеличаващата се миграция), Валде попита Гауланд за позицията на „Алтернатива за Германия“ за „защитата“ на местните наематели от огромни международни компании за наем като Airbnb – наболяла тема в Берлин, където някога ниските наеми се увеличават скоростно.

„В момента не мога да ви отговоря по тази тема“, казва Гауланд. „Не сме гласували за това в програмата на партията.“ Относно дигитализацията, която е основна тема на дискусии сред политическите партии тук, Гауланд бе помолен да даде детайли за кратките коментари на колегата си от „Алтернатива за Германия“ за важността на темата в Бундестага. „Не мога да обясня това и трябва да попитате народен представител“, казва Гауланд и добавя, че той лично „няма лична връзка с интернет“.

В края на интервюто Валде попита дали „Алтернатива за Германия“ е „объркана“ от някои от големите немиграционни и неевропейски въпроси, които се отнасят към бъдещето на Германия. Не сме, оспори Гауланд – просто има определени проблеми, над които се била основавала силната подкрепа за тях и те се фокусират основно над тях.

„Като партия ние ставаме силни и все по-силни, защото сме опозиция на определени сценарии, които… се провалиха в тази страна“, казва той, говорейки специфично за тези два проблема.

След излъчването на интервюто Гауланд каза пред консервативно настроения германски вестник „Франкфуртер Алемайне Цайтунг“, че то е било „прекалено едностранчиво“ и „абсолютно нежурналистическо“. Симпатизанти наводниха социалните мрежи с критики към Валде.

Основателно е да се питаме дали избягвайки задаването на въпроси към крайнодесен лидер за онова, което очевидно е основният проблем на партията му, интервюто на Валде е проблемно от гледна точка на журналистиката. С оглед на това колко е голяма ролята на този проблем в основното послание на „Алтернатива за Германия“, безотговорно ли е да не се задават такива въпроси?

Същевременно е истина и че позицията на „Алтернатива за Германия“ относно бежанците е ясна до такава степен, че другите партии, като например баварския консервативен Християнсоциален съюз, се опитват да я копират, за да подобрят собствените си позиции. ZDF защити въпросите на Валде в становище след излъчването на интервюто, заявявайки, че Валде „адресира теми, които са от огромна важност за хората в тази страна“.

Скорошна анкета сред германските избиратели подкрепя казаното от ZDF: в проучване на DeutschlandTrend в началото на август, публикувано от германската обществена медия ARD, се казва, че 39 % от германците са назовали проблемите с бежанците като важна политическа тема – много по-малко отколкото здравеопазването (69%) или социалните и пенсионните политики (64%).

„Това, което видяхте, е, че германското крайнодясно няма никакви отговори на много от въпросите, които вълнуват хората“, казва Марсел Дирсус, учен в областта на политическите науки в Килския университет. „Тъй като хората са загрижени не само за имиграцията или престъпността или сигурността, те се тревожат и за пенсионната система, климатичните промени и дигитализацията. И „Алтернатива за Германия“ няма никакъв отговор.“

Интервюто бе част от „Берлински директни летни интервюта“, поредица, която ZDF излъчва всяко лято с големите лидери от всички основни германски политически партии. В началото на юли канцлерът Ангела Меркел се появи в поредицата; оттогава са участвали президентът Франк-Валтер Щайнмайер, лидерът на либералната Свободна демократическа партия Кристиан Линднер, лидерът на „Левицата“ Бернд Риекзингер и лидерът на „Зелените“ Анналена Баербок. С други думи, форматът на тези интервюта не е нов – политиците знаят, че ще ги питат за политики, а много въпроси за политики са особено трудни или неудобни за съответните им партии.

В крайна сметка интервюто подчерта стратегията, за която някои германски политици са ми казвали, че намират за най-ефективна срещу „Алтернатива за Германия“: вдигайте летвата толкова високо, колкото и за другите политици и вижте как се провалят в това да предложат нещо съществено.

Когато говорих с народни представители от всички основни политически партии по-рано тази година, те бяха разделени между това да игнорират или да взаимодействат с крайнодесните си еквиваленти; въпреки това повечето се съгласиха, че „Алтернатива за Германия“ или ще трябва да работи здраво за политически пълнеж, или ще загуби легитимност.

„Това би трябвало да са въпросите, на които всеки политически лидер трябва да може да отговаря лесно, защото са толкова важни за бъдещето на Германия“, казва Дирсус. „“Алтернатива за Германия“ иска да говори за бежанците, защото там могат да отбележат точки, но те очевидно нямат отговори по нито една от другите теми.“

Снимка: AXIEL SCHMIDT / REUTERS

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.