SHARE

Годината е 2013 г., а Делян Пеевски, „успелият млад мъж“, наскоро се е простил с позицията шеф на ДАНС. В неговата декларация присъства скромен влог, два апартамента и къща в София и един стар Opel.

Тогава екипът на „Noрешарски“ публикува разследване за офшорните дружества на Делян Пеевски. Прокуратурата не се занима не само с това разследване, но пропусна Пеевски и при сигнала на „Протестна мрежа“ срещу него, Цветан Василев и Николай Бареков. Така също, когато в държавното обвинение попаднаха доказателства, уличаващи „успелия млад мъж, (вече не) на 33“ в оказване на натиск върху държавни органи, то уликите се подмениха и ДП стана числото 10, а когато тази фалшификация изтече в медиите – доказателствата изчезваха безследно.

Междувременно – вече 2014 г. разследванията показаха, че само за една година изкупените имоти от офшорки на Делян Пеевски възлизат на 17 млн. лева.

Това бе историята на „бедният“ Пеевски – той бе само депутат, евродепутат, лидер на младеждкото ДПС, директор на пристанище „Варна“ и за кратко шеф на ДАНС. 

След 2015 г. последва ерата на „богатият“ Пеевски – който обяви, че се оттегля и изсветли част от приходите си – действия, навярно свързани с възможността да сключи сделката за продажба на марките на „Булгартабак“ на „Бритиш американ табако“ и да измие ръцете на прокуратурата за това защо не е разследван.

През 2015 г. майка му Ирена Кръстева му дари контролните дялове в няколко компании, сред които и дружеството, издаващо вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“. Започнаха публично да се появяват и малки дялове на Пеевски  в „Булгартабак“ и „Юрий Гагарин“, както и мажоритарен дял в „Техномаркет България“.

През 2016 г. Пеевски обяви, че се оттегля от България:

„Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”.

А историята на това „оттегляне“ бе неизменно свързана с краха на една приватизация и един от последните останали фосили на соца: „Булгартабак“.

В момента, в който бе анонсирано оттеглянето – „успелият млад мъж“ започна да изтегля документи и от „Булгартабак“, като продаде скромните си официални 12.2% от цигарения комбинат.

Както в „Капитал“ се прави изводът тогава: „Така вече над 90% от собствеността на дружеството е скрито зад компании с неясен собственик, като всички следи водят към изпълнителния директор на „Булгартабак“ Венцислав Чолаков, който в сектора се приема за доверено лице на Пеевски.“

През 2017 г. „оттеглилият“ се официално Пеевски реши да изсветли част от бизнеса си. След като 15 години е работил на държавна служба, той подаде имотна декларация за 2017 г., според която официално е най-богатият български политик. Над 20 млн. лв. получен дивидент, още близо 30 млн. лв. от продажба на имущество и оценени на над 60 млн. лв. участия в компании. 

През 2017 г. приходите на Пеевски набъбват. Той вече декларира 37 млн. лв. Техният източник са изплатени дивиденти от компаниите, в които участва. Във влогове в България и чужбина той деклариха активи за 5.8 млн. лв.

Не е случайно, че 2017 г. бе най-успешната за Делян Пеевски, все пак това бе и най-политически активната му година – той кове закони за КТБ и медиите, узурпира все по-големи и по-големи сделки, а сенчестата му империя става все по-трудна за проследяване, като изглежда да има пръст във всичко случващото се в страната – от медийни и прокурорски бухалки до изкупуване на предприятия и определяне на законодателната политика.

Пеевски присъства във всеки един доклад по всеки един въпрос, без значение дали става въпрос за Европейската комисия, Държавния департамент или „Репортери без граница“ и без значение дали се говори за корупция в икономиката, гнила и нереформирана правосъдна система или липса на свобода на медиите.

И въпреки това държавата продължава да издържа своето дете. А медиите – остава отворен въпросът доколко отразяват неговия забележителен скок за няколко години. От един „Опел“ до милионер.

„Корупцията и съглашателството между между медии, политици и олигарски са широко разпространени. Най-ноторното олицетворение на това извратено състояние е Делян Пеевски, бивш ръководител на българското разузнаване и собственик на „Нова Българска медийна група“. Групата има шест вестника и контролира почти 80% от печатното разпространение“, доклад на „Репортери без граници“ за свободата на медиите в България, 2018 г. 

„Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители“, Пламен Георгиев, председател на новия антикорупционен орган КПКОНПИ. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.