SHARE

Избори идат! Партиите ни припомнят болезнено познатото ни: никой не може да ти даде толкова, колкото аз мога да ти обещая. Програмите са важни и на запад от нас те биват гледани под лупа, анализирани и критикувани.

Ще представям акценти от всички тях и започваме с най-голямата партия – ГЕРБ.

Доходите се увеличават – минимална работна заплата от 650 лв.,  средна – 1500 лв.

Икономиката се увеличава – ние в ГЕРБ знаем, работим за БВП от над 110 млрд. лв. в рамките на мандата при около 86 млрд. лв. за 2015 г.

Пенсиите се увеличават – от 1 юли 2017 г. всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще се увеличат с 2,4%.

Нова констутуция и свикване на Велико народно събрание. Каква е основната идея за нова конституция не става ясно, но от ГЕРБ искат да отпадне имунитетът на народните представители и да отпадне или намали нуждата от свикване на Велико народно събрание.

Антикорупционен кодекс, който ще обедини фрагментираното законодателство и множеството органи.

Единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде създаден на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Имущество на хора от властта, придобито със средства с недоказан произход, ще бъде отнемано в полза на държавата и без да е образувано наказателно производство.

Разследванията за корупцията по високите етажи ще преминат към специализирания съд и прокуратура. 

Тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание.

Един нонсенс “Прехвърляне на бюрокрацията от хората и бизнеса към администрацията” – с който искат да кажат, че ще прехвърлят административната тежест от “хората и бизнеса” към държавните служетели, а не че досега властта е била в ръцете на “хората и бизнеса” и сега ще се прехвърли на администрацията.

Бюрокрацията е система на управление, в която важните решения се взимат от държавни служители, а не от народа и неговите представители (от фр. дума bureau – бюро, и гр. kratia – власт). 

Отпадане на ненужните разрешителни за правене на бизнес и въвеждане на мълчаливо съгласие като мярка срещу корупцията по ниските етажи на властта. 

Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще доведат до дистанционен разпит на вещи лица, въвеждане на едно разпоредително съдебно заседание, с което да се сложи край на постоянното връщане на делата на досъдебна фаза.

Нова наказателна политика, която ще бъде представена до средата на 2018 г. Декриминализация на деянията, загубили престъпния си характер, и засилване на наказанията за престъпленията, свързани с корупция, тероризъм, компютърни престъпления, пране на пари, търговия с влияние и др.

Електронното правосъдие до края на 2018 г. Гражданите ще могат да виждат по електронен път цялото дело, да получават призовки по имейл (ненамирането на страните на адрес няма да е причина за протакане на процесите).

Съдиите и прокурорите, които бавят делата и мотивите си неоправдано, ще бъдат видни за всички и ще носят отговорност – до края на 2018 г.

Преструктуриране на  съдилищата и прокуратурата на база на натовареността, населението, демографските и икономическиге перспективи на района. 

ГЕРБ ще консултира с професионалните общности своите предложения за членове на ВСС и ще даде възможност за публично изслушване с участието на всички заинтересовани страни. Поемаме ангажимент кандидатурите да бъдат оповестени достатъчно рано, да се организира публично изслушване и представяне на техните програми.

Единен държавен изпит за всички юридически факултети. 

До края на 2018 г. да бъдат изпълнени всички препоръки на Европейската комисия, с които да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка.

Присъединяване на България към Валутен механизъм II, т.нар. “чакалня на еврозоната”, до 2018 г. 

Инфраструктура

Въжеждане на смесена система за магистралите – електронна винетка за леки МПС и тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

От новата система ще се увеличи събираемостта “до почти 1 млрд. лв.” и тези пари ще бъдат налети в пътната инфраструктура и за повишаване на пътната безопасност.

Така ще бъде завършен магистралният пръстен на страната чрез доизграждане на магистралите “Струма” и “Хемус”, както и на Южната дъга в София и пътя Бургас – Слънчев бряг. Също така ще бъдат изградени Калотина – София, тунел под връх Шипка, скоростни пътища по Русе – Велико Търново и София – Видин, обход около гр. Пловдив и ще бъде инвестирано в подобряване на третокласната пътна мрежа, както и на тунели, виадукти, мостове и предпазни огради.

За Русия: В средносрочен план българско-руското сътрудничество зависи от преодоляване на напрежението между ЕС, НАТО и Русия заради кризата в Украйна. 

По теми от международния дневен ред, като борбата с тероризма и екстремизма, Сирия, ИДИЛ и др., считаме, че Русия може да играе конструктивна роля в намирането на всеобхватни и взаимно приемливи решения.

Смятаме за необходимо поддържане на контакти с Русия по приоритети на икономиката (търговия, енергетика, туризъм, транспорт), както и в сферите на образованието, науката и културата, труда и социалната политика.

Контактите с Русия в областта на културата, науката и образованието запазват ролята си на един от основните фактори за развитието на българско-руските отношения.

Пълния текст на предизборната програма на ГЕРБ от 50 страници може да видите тук

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.