SHARE

Бренън Гилмор, родом от Лексингтън, Вирджиния, разказва пред Politico за случилото се в Шарлотсвил, САЩ, миналата седмица – от първо лице. За заплахите срещу него и семейството му, за изкривяването на неудобната истина и за ужасяващия допинг, който алтернативната реалност предлага на омразата и насилието.

Станах свидетел на терористичния акт в Шарлотсвил. След това започнаха теориите на конспирацията.

Предната неделя вечер получих разтревожено обаждане от сестра ми, която ме попита дали съм разговарял с майка ни и баща ни. Бях прекарал деня в интервюта за атаката с автомобил, на която бях свидетел в деня преди протестите Unite the Right в Шарлотсвил и не бях сядал на компютъра цял ден. Тя ми каза, че адресът на родителите ни е публикуван на страницата на неонацистки конспиративен форум.

“Те твърдят, че ти си оркестрирал атаката, Бренън”, каза ми тя. “Има смъртни заплахи срещу теб.”

В събота сутринта станах свидетел как Джеймс Фийлдс се вряза с автомобила си в тълпа демонстранти, убивайки Хедър Хайър и ранявайки 19 други. Въпреки че незабавно споделих записа с полицията на място, отне ми около половин час да се реша да го публикувам в интернет. Бях загрижен относно използването на записа от активистите на алтернативното дясно и се чувствах некомфортно с идеята, че съм записал нечия смърт. Не исках популярността от публикуването на видеото. Консултирах се с приятели и семейство, някои от които участваха в контрапротестите, други, извън Шарлотсвил, следяха репортажите. Всички те ме призоваха да споделя материала, а когато чух от приятели, че някои медии тиражират версиите, че това може би е инцидент или че шофьорът всъщност се е опитвал да избяга от гневната тълпа, реших, че трябва да го публикувам. Видеото, което заснех, и сцената, на която станах свидетел със собствените си очи, ясно показват, че атаката е умишлена. Фийлдс кара в продължение на две пресечки и се врязва право в тълпата, преди да избяга на заден ход.

И така, публикувах го в Туитър.

През следващите 24 часа почти всяка голяма американска новинарска агенция и известен брой международни издания ме помолиха за интервю относно атаката. Бях прекалено шокиран в събота, но прекарах цялата неделя в интервюта. Опитах се да дам честни показания за това, което съм видял на Fourth Street и да отговоря обективно на въпросите, отнасящи се до случилото се. Казах, че има една страна и само една страна, отговорна за смъртта, на която станах свидетел – нацистите и групите адвокати на надмощието на бялата раса, които донесоха идеологията си на насилие и омраза в града ни. Техен човек се вряза с колата си в тълпата. Мислех си, че тези гледища са изяснени и не подлежат на дебат.

Боже, колко много грешах.

Часове след интервюто ми с Алекс Уит от MSNBC неонацистки потребители започнаха да публикуват материали за мен във 4chan, Reddit и YouTube. Тези “учени” се хвалеха, че са открили, че работя за Държавния департамент на САЩ (написано е в биографията ми в Туитър), че имам връзка с Джордж Сорос (той публично е дарявал за кампанията на бившия ми шеф, Том Периело) и че съм прекарал време в Африка в работа в конфликтни зони (информация, предоставена от големите новинарски източници).

Отчаяни да хвърлят вина над всеки, освен върху алтернативното дясно, те се хванаха за тези факти и предложиха алтернативна версия на атаката, твърдейки, че няма как някой с моя опит просто да се е оказал там и да е заснел видеото. Игнорирайки фактите, че човек с моята биография – израснал и завършил във Вирджиния, който живее в Шарлотсвил, работил е за разрешаването на етнически конфликти извън страната, а политически е прогресивен – е именно от този тип хора, които очакваш да видиш на протест срещу нацисти, теориите им бяха абсурдни и нелогични. Те писаха, че съм агент на ЦРУ, спонсориран от (по избор) Джордж Сорос, Хилари Клинтън, Барак Обама, от Световната банка или от глобалната еврейска мафия с цел оркестриране на атаката във Шарлотсвил, за да се настрои широката публика срещу алтернативното дясно. Бил съм организирал атаката и след това съм работил с MSNBC и други медии, контролирани от лявото, за да разпространявам пропаганда. Те твърдяха, че основната ми цел е била да започна расова война, която ще саботира и ще премахне Доналд Тръмп от името на “Deep State”. (Позволявам си тази генерализация, тъй като теориите варират и са толкова логически несвързани, затова се запознах с малката част, която успях да се насиля да прочета.)

Докато тези теории се разпространяваха, започнах да получавам писма. Някои хора ми пратиха относително прилични коментари в социалните мрежи като “Господ има специално място за теб, Гилмор”,  “ти си лъжлив нацист и комунист” и  “ш/бай се, кретен”. Други заплашиха да ме убият. Един коментиращ написа, че би искал да ме измъчва, за да види “до каква степен ме е тренирало ЦРУ”. Бях следен и тормозен на улиците в Шарлотсвил и оттогава има много опити за хакване на онлайн профилите ми. Един сайт публикува всичките ми адреси и членове на семейството, включително и къщата, в която израснах и в която родителите ми все още живеят.

Обикновено просто бих игнорирал тези заплахи и никога не бих ги коментирал публично. Считам за чест да бъда нападан от хора, които нямат такава, и съм готов да се справям с личния риск, ако това означава да говоря на висок глас срещу нацистите. Вярвам, че е задължително именно белите да поемат необходимия риск и да се конфронтират със и да ограничават расистките движения, имайки предвид наследствения и умишлен риск, които те представляват за всички други общности.

Родителите ми се чувстват по подобен начин и приеха публикуването на адресите си онлайн от подобни групи сравнително добре. Само за дни им беше изпратено писмо от четири страници, което обясняваше защо ще горя в ада, придружено от подозрителен бял прах. Прахът беше фалшив, но местните власти взеха всички заплахи насериозно, конфискуваха писмото и сложиха патрули около къщата. Единствената мярка, която родителите ми предприеха, беше да оберат останалите в градината домати, “така че нацистите да не ги оберат”. Дори на юг има граници в гостоприемството.

Но не живеем в обикновени времена и няколко неща ме провокираха да почувствам нуждата от това да говоря за тези конспиративни теории и заплахи.

Първо, в един момент през седмицата ми дойде наум, че има доста добър шанс тези теории да си проправят път до Белия дом. Докато първоначално те се появиха само в сенчести сайтове на откачалки с логота на белоглави орли, стрелящи с картечници, едва за 72 часа те бяха станали доста популярни. Infowars публикува “БОМБА разследване за Шарлотсвил”, което „разкрива“, че това всъщност е сценарий на Сорос и аз съм ключовият му агент. Президентът на Съединените щати е бил гост в същото шоу, което като ехо повтаряше теории, твърдящи, че аз съм в най-добрия случай убиец или в най-лошия – архитект на цялото събитие, включително с наемането на нацисти и актьори на антифа, които да изиграят конфронтация и след това с помощта на съюзниците си в “левите” медии – да заслепя света относно “реалността”.

Докато някои хора в съобщенията във Фейсбук, Туитър и други искаха главата ми, други пишеха на различни консервативни лидери, сред които Джеф Сешънс, Доналд Тръмп и Шон Хенити за започване на разследване относно ролята ми в атаката. В четвъртък Хенити излезе с твърдения в радиопрограмата си, които казваха, че протестиращите в Шарлотвил са платени. Въпреки че не бях споменат поименно, има ясна връзка между теориите на конспирацията, които циркулират около мен, и оркестрирането на атаката и този сегмент, излъчен в шоуто, слушано от милиони. Няколко дни по-късно републиканецът от Тексас Луи Гомърт, конгресмен на САЩ, призова за федерално разследване в Шарлотсвил с твърденията, че протестиращите са платени и оркестрирани от “сили на злото отвъд това, което нормалните хора могат да си представят” като част от демократичен план за превръщането на изборите през 2018 в расов проблем. За по-малко от седмица конспиративната теория се придвижи от някакъв форум до милиони в цялата страна, в телевизията и радиото и бе повторена от политик на САЩ.

Самият Тръмп на няколко пъти е повтарял информации от Infowars – факт, който самият основател Алекс Джоунс описва като сюрреалистичен. Хенити вечеря с Тръмп едва преди няколко седмици. Трябва ли да се тревожа, че президентът на Съединените щати може да започне разследване срещу мен, защото съм заснел сцена на расистка терористична атака и съм говорил публично за това, което съм видял? Осъзнах, че няма как да отхвърля такава вероятност и, честно казано, това ме плаши до смърт – за семейството ми, но още повече за държавата ни.

През последната седмица от пръв поглед видях осезаемо истинската щета, която конспиративните теории нанасят над обществения дискурс. Опасността не се крие в това, че голям брой хора ще повярват изцяло на тези теории. Истинската опасност е в размиването на границата между добро и зло. Това е наистина опасно. Ако изобщо някога се справим с това доста показателно проявление на рака на американския расизъм и започнем да се лекуваме, дясното трябва да се присъедини към лявото и да изреже злокачествения тумор на бялото превъзходство от политиката и обществото.

Конспиративното мислене и объркването правят тази възможност много по-трудна.

Когато научи какъв е характерът на заплахите, които съм получил, един полицай каза: “Е, има две страни на всяка история”. Това идва от провинциална Вирджиния, където са погребани Робърт Лий и Стоунуол Джаксън и където Тръмп получи добро мнозинство на вота – затова вероятно не трябваше да се изненадвам толкова, но признавам, че бях изненадан.

Обичам мястото, където съм израснал, и обичам хората, които живеят там – включително много от най-близките ми приятели, които са екстремно консервативни и с които израснах в лов, риболов и игри. Но в тази история няма две страни.

Знам какво видях в събота и знам коя страна е отговорна. Видях мъж, който сам се идентифицира като нацист и който умишлено се вряза с автомобила си в група протестиращи. Философията за превъзходството на бялата раса и идеологията на нацизма са по подразбиране пълни с насилие. Те ще отнемат правата на цветнокожите американци с всяко възможно средство и ще използват насилие и сплашвания, за да постигнат целите си. Групите, които бяха в Шарлотсвил в събота, бяха тежко въоръжени и според техните собствени думи дойдоха готови и поне в определени случаи се надяваха да има насилие.

С посяването на съмнение относно случилото се – дори ако самите теории си противоречат една на друга – тези сайтове правят лесно оспорването на факта, че митингът Unite the Right  беше относно бялото превъзходство. Всъщност ние чухме и президента да казва, че е имало и добри хора, които са присъствали там, за да защитават историята на Юга и неговата култура, да протестират мирно срещу премахването на статуята на Робърт Е. Лий. По същия начин, по който приравняването и провалът му да осъди алтернативното дясно помага за растежа на извратеното им движение, топлата възприемчивост на президента към конспирациите, отричането на журналистическите стандарти и пропагандирането на непотвърдени източници дава самочувствие и подпомага разрастването на броя американци, които търсят друго обяснение, а не неудобната истина.

Понякога историята не е сложна: нацистите са зли и по стечение на обстоятелствата аз станах свидетел на терористичния атентат, осъществен от един от тях. Не исках вниманието, което получих с този ужасяващ акт, но ще продължавам да стоя заедно с милионите американци, които говорят за неоспоримата му първопричина.

Трябва да престанем да четем и да вярваме на въображаеми сценарии. И всички ние трябва да продължим да говорим и да действаме както срещу доктрината за бялото превъзходство, така и срещу културата на конспирации, която се е пуснала корени в държавата ни.

Снимка: Politico

Превод: Йоанна Маринова

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.