SHARE

Първата асоциация, когато чуеш името МакЛарън, Е с кола, красива и много скъпа, с традиции във Формула 1, произведена в Съри и привлекателно сребриста. Можеш да се сетиш и за Брус МакЛарън (който всъщност е новозеландец), както и за Рон Денис или Ейдрън Нюи. Тук обаче не става дума за тях, а за един канадски юрист, който обърна света на спорта надолу с главата и според мнозина стартира новата студена война.

1048367743

Да, сещате се, става дума за Ричард Макларън, професор по право в университета на Торонто, офицер на Ордена на Канада (между-другото има различни и доста интересни степени, а негови носители са Уейн Грецки, Селин Дион, Ленърд Коен и др.), човек с 37-годишна академична кариера и специалист по спортно право. Той нашумя в последната година, след като оглави тричленната комисия на Международния олимпийски комитет, събрана, за да разследва обвиненията в държавно организирана система за допингиране на спортисти в Русия. Серията от факти, на които се натъкна комисията, доведоха до първата част на доклада, публикувана през юли („Терминал 3“ писа за него тук), и точно заради изводите в него спортистите от Русия бяха пред изключване от олимпийските игри, но с леко йезуитското си становище МОК остави решенията да бъдат тълкувани от отделните спортни федерации и по този начин си изми ръцете и открехна вратата на руснаците към Рио. Да, те останаха без лекоатлети и на мен ми липсваше усмивката на Елена Исинбаева, но тук става дума за нещо съвсем друго и ние често забравяме за него.

Когато говорим за „голям спорт“, ние сме склонни да правим много компромиси. Хората, които се интересуват от лека атлетика например, могат да се сетят за доста аномалии като феноменалните бицепси на Мария Мутола от Мозамбик или връщайки се по-назад във времето, за външния вид на Марита Кох или Ярмила Кратохвилова. Въпреки плътния си алтов глас те останаха далеч от допинг ченгетата, а през годините се затвърди мнението, че всички спортисти участват в мръсни игри и почти няма спорт, в който да не се „лапа“. Увлечени в това, ние някак станахме склонни към компроиси в тази насока, а пък и така е по-удобно, защото България се прочу в света на спорта с едни от най-нелепите издънки – често направени от чиста глупост. Всъщност и главата на легендарния бейзболист Бари Бондс придоби причудливи размери вследствие на злоупотребата с хормон на растежа (препарат добре познат на един роден евродепутат), но Бондс попадна в разследването на същия този Ричард Макларън, свързано с Висшата бейзболна лига още преди 11 години.

Изброявам всички тези неща, за да ви пресъздам сложната картинка в битката за високи постижения и много пари, но и за да дойда най-после към основната тема – защо западният свят скача толкова много на руснаците, а ние някак не можем да се примирим с това и дори много мои колеги със солидни познания и дългогодишен опит са склонни да неглижират доклада „Макларън“.

yulia-stepanova-s-muzhem-01Спомняте си, че предупредителната свирка беше надута от руската лекоатлетка Юлия Степанова и съпруга й Виталий (бивш служител на руската антидопингова агенция). Техните показания станаха основа на филма на германската обществена телевизия ARD и дадоха старт и на разследването на МОК. Дори по време на игрите в Рио Степанова заяви, че е сигурна, че там има хора, които участват допингирани, а едно от другите интересни изречения, цитирани от световните медии, бе, че двамата със съпруга й все още се страхуват за живота си след разкритията си. Първият доклад беше от 103 страници и ни предложи доказателства за участието на руските тайни служби в системата за манипулиране на допинг проби,  а сега във втората част тази теза не само се потвърждава, но и вече се говори за над хиляда, да, ХИЛЯДА, руски спортисти, които са участвали в големи спортни състезания в последните пет години! Всъщност ето и един силен от цитат от самия доклад:

„Повече от хиляда руски спортисти, които са участвали в големи спортни събития от 2011 година насам, са били въвлечени в „институционализИрана и дисциплинирана“ допинг схема, която  е рефлектирала върху олимпийските игри в Лондон по безпрецедентен начин.“

Втората част на доклада обхваща не само игрите в британската столица, но и световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 и олимпийските и параолимпийските зимни игри в Сочи и според него в спонсорираната от държавата система за допингиране участват представители на 30 вида спорт, вкючително футбол, чиито положителни проби са били укрити.

„Ние сме в състояние да потвърдим, че прикриването на тези резултати започва през 2011 или дори преди това и продължава и след Сочи, това е процес, които е успял да еволюира от неконтролируем хаос до институционализирана и дисциплинирана конспирация за печелене на медали“– каза МакЛарън на пресконференцията в Лондон вчера и продължи:

„Това прикриване е в безпрецедентни размери и втората част НА доклада детайлизира доказателствата, които ни показват и нарастване на броя на въвлемЧените спортисти и размерите на конспирацията. Ние имаме доказателства, които доказват, че над петстотин позитивни проби са били докладвани като негативни, включително такива на известни спортисти на високо (елитно) ниво, чиито позитивни резултати са били автоматично фалшицирани“.

Макларън също така подчерта успеха на руските спортисти в Лондон, където бяха спечелени 24 златни, 26 сребърни и 32 бронзови медала, преди повторното отваряне на пробите да започне, и заяви, че „руският отбор е развалил образа на игрите по един безпрецедентен начин, а размерите на щетите от това трудно ще бъдат измерени“.

Според Макларън желанието да се печелят медали на всяка цена е заменило морално-етичния компас и олимпийските идеали за честна игра. В продължение на години руснаците на практика са „похищавали“ големите спортни прояви, което е довело до създаване на неравни условия за треньори и състезатели, а зрителите и почитателите на спорта са били измамени и е крайно време това да спре.

Подробното четене на доклада може да продължи дълго, но вече имате представа за какво става въпрос. Посочва се, че има редица примери за подмяна на проби с урина, а някои от показателите съдържат невъзможни нива на соленост, което е доказателство за подмяна, а в пробите на две състезателки по хокей е открито мъжко ДНК, което също е красноречив пример за подмяна. В разследването е включен и световният шампионат по плувни спортове в Казан, като отново се споменава държавната намеса и официално се твърди, че руски заместник вътрешен министър е инструктирал служителите в лабораторията кои проби да подменят и кои не.

Естествено докладът има и своите противници, както и хора, които не са склонни да го приемат като чиста монета и са готови отново да отворят бездънната торба на световната конспирация. Един от най-гласовитите е баристър Александър Меркурис, който дава чести интервюта за руската телевизия RT, но ако прочетете какво пише  британският „Телеграф“ за него, можете да доловите някои от причините за позицията му. Тук идва мястото и на кибератаките на хакерите от Fancy Bear, които опитаха да взривят спортния свят, след като разбиха  сайта на УАДА (Световната антидопингова асоциация) и извадиха информация за това как много звезди на световния спорт са използвали непозволени медикаменти, позовавайки се на различни заболявания, но ако още можете да правите разлика, ще разберете лесно, че в единия случай става дума за систематизирана и стимулирана от държавата масова употреба, а в другия за изключения, в които за малки периоди от време са използвани препарати, включени в забранения списък. Не казвам, че това е прекрасно, но е законно и съвсем логично означава, че тук не става дума за положителни проби.

Ако все пак искате да ме обвините в русофобство, американофилия, накърняване на изконната българска любов към Русия и необективност, ще ви припомня само, че случаите с Мериън Джоунс, треньора ѝ Тревър Греъм и тогавашния ѝ съпруг, гюлетласкача Си Джей Хънтър, както и следващият ѝ партньор Тим Монтгомъри бяха забъркани в скандала с калифорнийската лаборатория БАЛКО и изгубиха всичко. Нещо повече – Мериън прекара шест месеца в затвора. Ще ви припомня и разгромяването на Ланс Армстронг. И сега ще ви кажа, че тези нарушения бяха разследвани и разкрити от американците, които едва ли имат интерес да компрометират собствените си герои. Може би следващото разследване на Ричард Макларън трябва да бъде посветено на Китай, но това ще покаже само времето. Засега президентът на МОК Томас Бах реагира светкавично на доклада и обяви, че ще бъдат направени повторни изследвания на пробите, дадени от руски спортисти в Лондон и Сочи, а ден преди публиуването на втората част от доклада призова всички замесени в схемата да получат доживотни наказания и да бъдат изхвърлени от олимпийското движение…

И накрая е време отново да се върнем към началото – гоненето на медали често бяга от идеалите, заложени в олимпийската харта, но спортът е световен феномен точно защото предлага ярки примери на героизъм и създава модели на подражание. Именно заради това в него трябва да има морал, а създавайки и експлоатирайки подобна схема, руснаците, а и доста от нас забравят за това. И ние често забравяме, а не трябва…  Професор МакЛларън пък съвсем не е кален и неслучайно има орден, но със сигурност бръкна дълбоко в калното блато, появило се точно по време на истинската студена война, когато всеки медал на правилната страна имаше заряда на бомба!

П.П.: ако искате да се заровите по-дълбоко в доказателсттвата, можете да го направите тук.