SHARE

През 2016 година не един брутален демагог на Запад се изправи срещу политическата коректност. Под булото на „свободата на словото“ Тръмп, Фараж, цяла пасмина отвратителни мерзавци неуморно работят срещу установения обществен ред. Почти всички днес опитват да ни убедят, че изборът ни е или да застанем рамо до рамо с откровени расисти, ксенофоби и женомразци, или пък да приемем крайната политическа коректност като необходима норма. За мен този избор е фалшив и вреден.

Разбира се, по-слабите трябва да бъдат защитени от по-силните; речта на омразата и подбуждането на насилие (ала Тръмп) трябва да бъдат преследвани в едно цивилизовано общество. Но заедно с това трябва да внимаваме лекарството да не убие пациента. Американската култура на свръхобидчивост доведе до крайности, а крайностите отблъскват мнозинството.
Споделям коледна история:

В Америка думата „Коледа“ се смята за почти неприлична. Фирмите имат „празнични партита“ през „празничния сезон“, магазините имат „празнични намаления“, а на едно място дори видях да се продава „зимна елха“. Коледните картички казват „сезонни благопожелания“, все едно тоя гаден сезон дава много поводи за радост сам по себе си. До такива абсурдни нива е полазила политическата коректност.

След десетилетие в Америка се преместих да живея в Англия. На първото фирмено коледно парти в Лондон освен мен и православната ми съпруга бяха трима малтийски католици, няколко шотландци, англикански свещеник, двама американци – протестанти, поне десетима атеисти, още толкова евреи, арабин със забулената си жена, индус от Кения.

Безстрашният ръководител на скромния ни колектив произнесе несвързана, но мила реч и завърши с „Щастлива Коледа“. И всички тези хора се поздравиха за Коледа. Никой не се обиди, никой не получи истеричен шок, евреите със сигурност не повярваха в тая история с  Исусовото възкресение, атеистите не бяха заразени с религия.

С две думи, напълно е възможно да живеем заедно, без да се трепем и без да заменяме всички тия чудесни традиции с безформена политкоректна боза.

*На снимката: Произведение на Banksy, което английската управа в Есекс решава да премахне от улицата, защото смятат, че не е политически коректно. 

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.