SHARE

Британският министър-председател Тереза Мей изненадващо днес обяви предсрочни избори на 8 юни в Обединеното кралство, само седмици след като стартира процедурата за излизане от ЕС.

Какви са причините за това?

Ходът на Тереза Мей е изключително умен. След референдума тя отказа да потърси мандат от избирателите, защото това щеше да фокусира кампанията върху това какъв тип Брекзит ще се търси, а може би щеше да остави вратата отворена за втори референдум. Вместо това  Мей използва удобството на първоначалния хаос, за да наложи възможно най-драстична визия за Брекзит – напускане на общия пазар и митническия съюз, никакви предварителни гаранции за правата на европейците във Великобритания. Чак след като процедурата по оттегляне беше задействана, Мей търси подкрепата на избирателите, без реално да им дава думата за това какви отношения с ЕС искат.

Нещо повече, в месеците след референдума Мей успя да притисне лейбъристите, водени от евроскептика Корбин, до позиция, в която те не могат да предложат никаква адекватна алтернатива.

Социологическите проучвания дават 20% преднина на консерваторите на Мей и вероятност за огромно парламентарно мнозинство, което спокойно ще прокара необходимото законодателство – за разлика от настоящия парламент, в който управляващите консерватори имат крехко мнозинство от петима депутати.

Все още последиците от Brexit и параметрите на сделката с ЕС не са известни, тъй като преговорите са в ранна фаза. Така Мей е изпълнила обещанието си към гласувалите за Brexit и се отправя на нови избори, а всички, които все още са убедени, че Британия трябва да напусне съюза, нямат друг избор, освен да подкрепят консерваторите.

В Обединеното кралство изборите са мажоритарни. Във всяка секция печели кандидатът с най-много гласове, което означава, че всички, които искат страната да напусне ЕС, не могат да си позволят лукса да гласуват за партията на Найджъл Фараж, тъй като е далеч по-сигурно да заложат на голямата партия.

Същевременно проевропейската опозиция в момента е разединена. Втората голяма партия на лейбъристите е оглавявана от крайнолевия Джеръми Корбин, който за разлика от повечето си съпартийци също подкрепя излизането на ЕС. Подкрепата за лейбъристите започна и да се отлива към либералдемократите.

За либералдемократите нови избори са добра вест, тъй като бидейки най-проевропейската партия, ще могат да увеличат местата си от настоящите 9 от общо 650 в Камарата на общините, като привлекат недоволните от център-ляво и дясно. Въпреки това партията не може да представлява сериозна заплаха за консерваторите.

Така с фрагментирана опозиция Тереза Мей се отправя към едни благоприятни избори за нейната партия, в която тя ще консолидира зад себе си евроскептичния вот, а проевропейският ще бъде разделен между останалите партии.  При такова развитие на изборите лейбъристите ще изпаднат в дългогодишна вътрешна война.

*По текста работиха Никола Пенев и Йордан Цалов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.