SHARE

Лидерите на Европейския съюз разглеждат възможността Кристалина Георгиева, в момента главен изпълнителен директор на Световната банка, да стане следващият председател на Европейската комисия. Това потвърдиха двама души, запознати с дискусиите.

Позицията е една от трите най-важни за заемане през следващите месеци наред с председателствата на Европейската централна банка и Европейския съвет. Правителствата навлязоха в етап на интензивно пазарене относно кандидатурите и лидерите обсъдиха потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, миналата седмица, като Георгиева се превърна в силен претендент за ролята в комисията според присъствалите източници на медията.

Георгиева е бивш вицепрезидент на комисията и е комисар по бюджета между 2014 и 2016 г., когато ръководи първото намаляване на многогодишния бюджет на ЕС. Тя се присъединява към Световната банка през 1993 г. и заема текущата си позиция през 2017 г. От април тя работи под председателството на банката Дейвид Малпас, кандидат на Доналд Тръмп, който атакува кредитирането за развиващите се страни от страна на банката. Говорител на Световната банка заяви, че институцията не участва в спекулации за персонала си.

Дясноцентристка Европа

Подобно на сегашния председател на комисията Жан-Клод Юнкер, Георгиева е член на дясноцентристкия съюз, който прогнозира да спечели най-много места в изборите за Европейски парламент, и това би могло да допринесе за нейната кандидатура. Тя също покрива много други кутийки за ролята. Много правителства в ЕС смятат, че поне една от водещите позиции трябва да отиде при жена за първи път и настоява за представянето на Източна Европа. Нейното назначаване ще даде на Франция и Германия, двете най-мощни държави в ЕС, повече свобода на действие, за да запълнят поне една от другите две позиции.

Източник: Bloomberg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.