SHARE

“Госпожо Льо Пен, ще откажа да служа на дипломацията на Националния фронт.”

С това послание френската посланичка в Япония Тиери Дана заяви отказа си да служи на лидера на Националния Фронт Марин льо Пен, ако тя спечели френските избори. Писмото й предизвика реакциите на множество служители на френската дипломация, сред които  бе и бившият посланик на Франция за България Ксавие дьо Кабан (2013-2016), който в момента представлява страната си в Буркина Фасо.

“Излишно е да го казвам, но по-добре да го кажа, че не бих могъл да  бъда посланик на Марин льо Пен”, заяви той в своя личен фейсбук профил, чийто коментар  публикуваме с негово разрешение. Реакцията му дойде повод писмото на посланик Дана.

“Държавните служители “ще си понесат отговорността”, ако заемат позиции противни на тези, които Националният фронт смята за правилни. Бяхме предупредени! Дъщерята на Жан-Мари льо Пен  [Марин льо Пен], виждайки себе си на прага на властта, подсказа за края на демократичния път, докато държеше реч в Нант на 26 февруари. Съдии, държавни служители, журналисти – трябва да внимавате”, пише Дана в своето  писмо.

“Мога да уверя лидера на Националния фронт, че ако случаите на френска трагедия, които бяха заложени, доведат до нейния избор, аз ще се въздържа от всякакви дипломатически функции. В момента съм посланик на една от най-добрите позиции и трябва да поема ново пост това лято, но бих предпочела да се откажа от отговорностите си, отколкото да служа на дипломацията на Националния фронт.

Това би било смърт за душата, защо нима има по-добро призвание от това да защитаваш френски трибагреник по света, да отстояваш силата на неговите ценности, универсалността на неговото послание? Нима има по-амбициозна задача от това да се бориш на полето на международните преговори и затвърждаваш интересите ни, да подкрепяш предприятията ни и да помагаш на сънародниците ни в беда? Нима има по-благородно житие от това да се бориш за една по-силна Франция в една Европа на мира? Повече от всякога същностните залози  на  страната ни са отвъд границите ни. След толкова години все още усещам трепет в сърцето, когато видя да флагът ни да се  вее над чуждо небе и да звучи „Марсилезата“.

Въпреки казаното, г-жо Льо Пен, избирам да напусна, ако ще трябва да представлявам вас или да защитавам вашите позиции. Разбира се, посланикът служи на държавата и представлява Франция. И държавата, и Франция са по-значими от вас. Но посланикът трябва да защитава вярно и позициите на правителството. Не бих могла искрено да защитавам вашите позиции, които са противни на всички ценности, които са извели Франция до нейното величие в света.”

След писмото и други френски посланици изразиха възмущение от ксенофобската и популистка политика на Марин льо Пен, като френският посланик във Вашингтон написа в туитър “Много добър текст на моята колежка от Токио”.

Първият тур на президентските  избори във Франция ще  се проведе на 23 април, като социологическите агенции показват, че почти със сигурност след него на втори тур ще се изправят проевропейският центрист Еманюел Макрон срещу евроскептичния лидер на Националния фронт Марин льо Пен. При този сценарий след втори тур Макрон ще стане президент на Франция, като гласовете ще са 58%  в негова полза и 42% за Льо Пен, показват резултатите на агенция Kantar Sofres.