SHARE

Поради изключителната важност на темата „КТБ“ публикуваме първия доклад в рамките на темата „КТБ Топ 100 – Къде са парите?“, която е част от проекта на Център за либерални стратегии, програма „Достъп до информация“ и асоциация „Прозрачност без граници“ „КТБ: какво се случи?“ с благодарност за разрешението да споделим тук тази информация. Вижте и интервюто с водещия икономист на Център за либерални стратегии Георги Ганев за Терминал 3.

За всяко едно от 100-те най-големи дружества, получили кредит от фалиралата КТБ, ще се опитаме да отговорим на въпросите с каква цел е създадено, какви пари са минавали през него и докъде са стигнали. А също така и кой го е контролирал преди и след трусовете, довели до краха на КТБ. Проверяваме кои от тези кредитополучатели са погасявали задълженията си с парични вноски или пък с изкупени депозити и направени прихващания и доколко тези сделки са атакувани или има шанс да се разпаднат.

Този проект, за разлика от КТБ, е доста жив. Много от тези 100 компании са с висящи дела из цялата страна и всяка седмица картината се променя с нови обстоятелства. Много от тях са постоянен обект на интерес от различни държавни институции като НАП и КОНПИ, които налагат запори или с други действия се опитват да си подсигурят претендирaни вземания. А някои са обект и на частни интереси при опитите да се овладее някое поредно парче от някогашната империя на Василев и Пеевски.

KTB

Затова и целта е профилите също да се поддържат максимално живи и в близките месеци да се попълват с допълнителна информация. Освен това целта е и да могат да се проследяват взаимовръзките между паяжините от компании, така че постепенно всеки профил да започне да води към други свързани компании, използвани при придобиването на същия актив.

Стартът е с първите десет кредитополучатели, като в следващите седмици регулярно ще се добавят нови. Тук са дружества, използвани да се финансира новата печатница за медиите на Делян Пеевски, придобиването и инвестициите в Сръбската фабрика за стъкло, покупката на “Петрол”, както и кредити за дружества, за които има данни, че са служели за разпределение по различни направления – включително и за увеличения на капитала на самата КТБ.

Така събраната информация има потенциал да даде донякъде и представа какви шансове има в КТБ, а оттам и във Фонда за гарантиране на влоговете да се върнат суми, които да покрият поне частично изплатените от него 3.6 млрд. лв.

* Снимката е от Протеста през 2013-та година, когато хиляди граждани отидоха пред централата на КТБ, съпроводени от театрален пърформанс

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.