SHARE

Румъния се превърна в модел за борбата с корупцията в Европа, разказва документален филм на Arte за борбата с корупцията в страната. Филмът е сниман през 2017 г., но анонсът отразява последните събития:

„Румънската антикорупционна дейност загуби емблематичната си фигура. След две седмици правителствен натиск румънският президент подписа декрет за освобождаването на Лаура Кодрута Кьовеши, антикорупционен прокурор от 2013 г. насам. Тя бе подкрепяна от Брюксел и от румънското население, което виждаше в нея надежда.“

„Първото нещо, което чух, е, че прокурорската професия не става за жени. Преборих тези предразсъдъци. На 33 години станах главен прокурор. Бях първата румънка на този пост“, разказва тя. 

Недоверието към политиците е част от характера на румънците, които смятат, че народните представители представляват единствено своите собствени интереси и са корумпирани. Ливиу Драгня е типичен пример за това, казват от Arte. Пожелали са да го интервюират, но са получили отказ поради пренатоварен график.

„Работим с престъпленията по високите етажи на властта – министри, сенатори, депутати. Мисията на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) е да се бори с корупцията на най-високите нива в политиката“, обяснява Кьовеши.

От идването на Лаура Кьовеши на поста си доверието на румънците в институцията се е повишило според индекса на „Трансперънси интернешънъл“. 

Междувременно, разказва репортажът, Ливиу Драгня е заподозрян в това, че е част от акционерите в строителна фирма, на която е прехвърлил част от държавните обществени поръчки, като държавните пари, изтекли натам възлизат на 300 милиона евро за последните десет години. Това разкритие е направено от екип независими журналисти и активисти, обединени в проекта RISE Project, които са другият основен елемент в борбата с корупцията.

Според Драгня НДБК е дала информацията на журналистите. 

Имаме си работа с човек, който има огромни проблеми с правовата държава и правосъдието. И който разполага с огромна политическа и икономическа власт. В Русия този тип хора се наричат “олигарси”, казва Атила Биро от RISE Project. 

„Ливиу Драгня в момента е човекът, който държи в ръцете си властта над Румъния. Първо беше местен политик, който направи връзки в политическата мрежа на регионално ниво. Малко по малко той разширяваше властта си в системата, докато стигна на най-високо национално равнище. Днес той е начело на най-мощната партия в държавата и оттам идва контролът му над партията“, продължава Биро. 

Ливиу Драгня започва кариерата си начело на един от най-бедните региони на Румъния. През 2015 той застава начело на социалдемократите, като същата година НДБК на Кьовеши започва разследване срещу него за измама по време на изборите. През 2016 партията печели изборите, но тъй като Драгя вече е осъден по обвиненията той няма как да стане премиер.

“Работим средно по 10 000 дела на година”, продължава да разказва пред журналистите от Arte Кьовеши, след като камерата се е спряла при неин колега – прокурор, който се занимава с дело за отклоняване на публични средства чрез инфраструктурни проекти.

Работата е много, бюджетът – скромен.

В деня, в който наказателната присъда срещу Драгня трябва да завърши с присъда обаче, се съобщава, че делото ще бъде започнато отначало. Защото съдията е решил да се пенсионира.

През това време румънските власти провеждаха промените в закона, които щяха да доведат до промени в борбата с корупцията и които изкараха хиляди протестиращи на улицата.

“Г-жа Кьовеши е решена да ме обвинява в какво ли не”, оплаква се в същия ден Драгня пред журналистите.

“Не сме тук, за да създаваме проблеми на никого”, отговаря Кьовеши, която по думите на Arte е свикнала с провокации. “Ние сме тук просто за да си вършим работата съвестно. Не е като да си избираме разследванията – получаваме оплаквания от хората и от институциите.”

“Всички сме равни пред закона. Това търсим да докажем с работата си.”

На два пъти парламентът се опита да попречи на арестите на политици, казва Паул Димитриу, прокурор в НДБК от десет години. Първият му случай е бил с депутат, а вторият – със сенатор. “Но се научих да съм търпелив. Трябва да изготвяме обвинителните си актове педантично, да събираме доказателства и да имаме неоспорими аргументи.”

Лаура е жертва на медийни атаки от страна на проправителствени и близки до управлението медии, разказва наративът, докато влизаме в пресцентъра на НДБК. Тъй като нейната институция е извън контрола на властта, казват от Arte, Кьовеши е мишена на множество конспирации.

“В какво ни обвиняват този път?”, пита Кьовеши завеждащия пресцентъра?

“Има две-три нови неща. Че прокурорите ни не си пишат сами обвинителните актове, а че са писани от секретните служби и че прокурорът само се подписвал на тях и ги предавал.”

Тази “новина” е във всички вестници. Очаква се реакция от Кьовеши.

А атаките са част от дезинформационна кампания и медийна атака. Организацията Black Cube например е била изпратена да следи Кьовеши, като нейното семейство и близки са тормозени и заплашвани. Имейлът й също е бил атакуван, като от него е откраднато и съдържание. След подаден сигнал двама души са задържани. Въпреки че има бодигард за физическите заплахи, Кьовеши казва, че няма защита от психологическите атаки и очернящите кампании в медиите. През последната година атаките са все по-агресивни.

Въпреки че хората имат огромно доверие в институцията, очернящата кампания оставя белези, разказват от Arte. И въпреки че борбата с корупцията е приоритет за румънците, през 2016 г. те докарват на власт социалдемократите, които събират 46% от вота. Но избирателната активност е под 40%.

Това е техният начин да изразят огромното си недоверие  към румънската демокрация”, заключват журналистите. “Трябва и да отбележим, че често румънското население е свикнало да се ползва с привилегии. Те могат да простят всичко на политиците, ако получат нещо в замяна.”

Невъзможно е наказателното правосъдие да изкорени корупцията, казват пред телевизията активисти и членове на неправителствени организации, които борят този феномен и се опитват да обяснят на общността, че е невъзможно държавата да функционира, ако те избират на основни постове корумпирани политици.

Това не се случва в нито една държава, казват те. И правосъдието не е способно на чудеса, ако системата е разложена по презумпция.

По времето на заснемането на филма се предвижда част от функциите на независимата НДБК да бъдат иззети и поставени в ръцете на Министерството на правосъдието, тоест подчинени на законодателната власт. Министърът на правосъдието се оправдава със синхронизация на румънското законодателство с това на ЕС. Но НПО-тата и специалисти спорят, че това не е причината – целта е подчиняване на съда.

Това е много опасно за държава като Румъния, заключват те. Нещо повече – новото законодателство ще даде на министъра на правосъдието огромна власт върху процесите за преследване на корупция по високите етажи на властта.

През последните години младото поколение е оказвало натиск за борба с корупция, независима съдебна система и промяна на системата, разказва Паул Димитриу. Новото законодателство предвижда да няма прокурори под 30-годишна възраст. Какво ще се случи с поколението, работило за промяна, пита се той?

“Искало ли ви се е та де откажете?”, зададен е въпрос от страна на румънски журналист към Лаура Кьовеши.

“Не, по никакъв начин. Продължавам да се боря”, отвръща тя. След края на мандата си? Иска да стане майка.

“Утре ще четем във всички вестници, че си бременна”, шегува се след края на интервюто с нея неин колега.

Най-големият ми страх е, че държавата ни поема по лошия път, по който видяхме, че вече вървят Унгария и Полша. Наблюдаваме ясни признаци за системно отслабване на това, което наричаме “правова държава”. Политиците я унищожават малко по малко”, казва журналистът Биро.  

“Утре ДНА може да има нов шеф и нови сътрудници”, са последните думи на Кьовеши пред камерата на Arte. “Важното е работата, която започнахме да бъде продължена.”

Целия филм може да гледате на френски или немски тук. 

Снимка: Ouest-France 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.