SHARE

Крайни мерки, премахващи един от символите на гр. Шумен, остават без отговор защо се правят и надменно отношение от страна на управляващите общината. Публикуваме репортажа на колегите ни от Radian по случая. 

Липите в Шумен не се вместват в новата зелена визия за града и ще бъдат подменяни от декоративни дръвчета. Това стана ясно от тематичния брифинг в община Шумен, който днес [19.VI.] беше посветен основно на сечта на стари дървета в града. Пред журналистите застанаха зам.-кметът по строителство Боян Тодоров, инж. Валентина Йорданова, управителят на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков и новият ландшафтен архитект на общината Десислава Лунчева.

„Досегашните дървета в Шумен не са подходящи за улично озеленяване, тенденцията да се садят липи в градовете е остаряла, тя е отпреди 50-60 години. Сега трябва да се водим от друга тенденция. Липите вече са много големи, не се знае кога ще станат опасни при различни атмосферни условия, освен това са алергени и много хора страдат“- това заяви пред журналисти ландшафният архитект на кметството Десислава Лунчева. Явно нейното мнение се възприема като меродавно от кметския екип или пък има пълно съвпадение на вижданията, но това е новата зелена политика на общинарите – липите ще се премахват навсякъде, където пречат, примерно на тротоарите или за живеещите в съседство, ще се секат и защото са стари и обявени за опасни дървета. На тяхно място ще се засаждат нови декоративни видове, основно по-ниски кълбовидни дървета.

На въпрос кой все пак определя зелената визия на града и кой решава къде какво да се сече – последва пълно мълчание. Изобщо прави впечатление, че част от шуменските управници са развили способността удобно да оглушават и съвсем демонстративно да пренебрегват задаваните въпроси, дори те да се поставят на пресконференции.  По същия начин не получихме отговор и на още един важен въпрос – дали ние като граждани на Шумен ще видим как изглежда новата зелена визия, преди да почне сечта на дървета? Ще има ли обществено обсъждане? Отново пълно мълчание, въпреки че поне двама журналисти поставиха този въпрос.

Ул. „Васил Друмев“ в Шумен. Тук само преди 3-4 години садиха нови дръвчета. Сега дръвчетата са премахнати и са засадени други, които съвпадат с визията на новите експерти.

„Ако искате да създадем една добра градска среда, оставете ни да работим“, коментира  Десислава Лунчева.  Тя обясни, че новите декоративни видове ще се развият напълно до 5 години, но призна, че те няма да осигуряват такава сянка като липите.  И със сигурност няма да ни осигуряват толкова кислород като „опасните“ големи дървета.

А иначе сечта на липите продължава и днес в Шумен. Общо 12 липи и 2 ясена ще бъдат премахнати на улица „Марица“ от № 2 до № 6.  Дърветата се премахват по искане на живеещите там, има подписи на всички домоуправители за това искане, заяви Златин Кайряков.  Той обясни, че отсечените досега градски дървета се съхраняват в склада на дивизията и вече има натрупан около 200 тона дървен материал. С него ще бъде осигурено отоплението на общинските структури през зимата, посочи Кайряков.

И така, до края на брифинга не получихме отговор на въпросите си, но стана абсолютно ясно, че в Шумен няма дългосрочна визия за зелената система, която да надживява един кметски мандат.  Новата визия на ул. „Васил Друмев“ е нагледното доказателство за това.  Шуменци помнят, че само преди 3 години в северния край на улицата бяха насадени нови дървета, които също бяха избрани от експерти. Сега 3-годишните дръвчета не се вместиха в новата визия на новите експерти и бяха премахнати оттам. Обяснението беше, че не били подредени в права редица, затова трябвало да бъдат сменени!  Това обяснение беше дадено днес на брифинга, колкото и да не ви се вярва, че дърветата могат да бъдат виновни защото не изпълняват команда „Равнис“! Но като оставим настрана правата линия на дърветата, остава важният въпрос:  Дали на всеки 4 години заедно с кмета и неговите експерти ще сменяме и дърветата на Шумен?

А междувременно някои от новите дръвчета започнаха да изсъхват….

Текстът е препубликуван от сайта Radian.bg. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.